Ponovni napad na novinara i pisca Antu Tomića u javnosti je izazvao ogorčenje i bijes, kako zbog samog događaja, tako i zbog reakcije Ministarstva kulture.

Naime, Ministarstvo kulture je u vezi s napadom priopćilo sljedeće " Ministarstvo kulture osuđuje fizičko nasilje i napad na svakog građanina. Ovaj slučaj ujedno podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ".

Upravo takva formulacija, koju su mnogi protumačili kao zeleno svjetlo za buduće napade na drugačije misleće i usporedili s "krivnjom" silovanih žena jer odijevaju prekratke suknje pa su, logično, "to same tražile", rezultirala, među ostalim, ponovnim traženjem ostavke ministra Zlatka Hasanbegovića.

Ante Tomić je i sâm reagirao na to priopćenje pa je za N1 kazao kako je izjava ministra kulture u cijelosti ispunila njegova očekivanja: " Razočaralo bi me da je Zlatko Hasanbegović reagirao kao normalno ljudsko biće", dodao je.

Ministar mu je potom za isti medij replicirao: "Tomićeve su izjave na tragu njegovih dosadašnjih osobnih uvreda koje mi je uputio u jednom tekstu", i dometnuo kako "osuđuje svako nasilje, bilo kad, bilo gdje i usmjereno protiv bilo koga. To uključuje i svaki oblik verbalnoga nasilja, govora mržnje i osobnih uvreda".

Takav komentar fizičkog napada bi bio skandalozno nekulturan, bahat i opasan čak i da ne dolazi iz Ministarstva kulture

Na sve je u subotu reagirao i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković: "Takav komentar fizičkog napada bi bio skandalozno nekulturan, bahat i opasan čak i da ne dolazi iz Ministarstva kulture i da napadnuta osoba nema nikakve veze s kulturom", napisao je kazavši i kako politička odgovornost onoga koji na bilo koji način opravdava ili relativizira batine, uvrede i prijetnje kao odgovor na javno izgovoreno ili napisano u civiliziranim društvima pretpostavlja odstupanje s funkcije.

"Čak i kad se onaj tko je uvjeren kako je u redu vrijeđati, prijetiti i tući ljude što misle svojom glavom i slobodno nastupaju u javnosti kukavički skriva iza institucije za koju je odgovoran", poručio je.

Reagirali su i iz inicijative Kulturnjaci 2016:

"Ovo priopćenje Ministarstva kulture RH povodom fizičkog napada na pisca i novinara Antu Tomića i njegovog prijatelja otvoreni je i javni poziv na ulični linč svih neistomišljenika i kritičara recentne vlasti, otvoreni napad na slobodu javne riječi, izgovorene i/ili napisane, direktni i nedvosmisleni napad na osnovne demokratske vrijednosti zagarantirane Ustavom RH.", napisali su.

Danas je to Ante Tomić, a sutra možda vi

Dodaju kako time Ministarstvo kulture vrši podrivanje samog ustavno-pravnog poretka RH.

"Danas je to Ante Tomić, a nakon ovakvog sramotnog priopćenja – sutra ste to možda vi! Prokomentirat ćete poskupljenje dopunskog osiguranja i netko će vas zbog toga napasti, verbalno i fizički. Jer, kad se ulici daje mandat nasilničkog djelovanja, svi građani su moguća meta. To je ostvarenje početka fašizacije društva", stoji, između ostalog, u njihovoj izjavi kojom su ponovno od premijera Tihomira Oređkovića zatražili Hasanbegovićevu smjenu.

"S obzirom na već dosadašnje izjave i postupke ministra Hasanbegovića usmjerene na ograničavanje demokratskih prava i sloboda koje su kulminirale ovim opasnim priopćenjem, tražimo od g. Tihomira Oreškovića hitnu smjenu Zlatka Hasanbegovića s mjesta ministra kulture RH. To je jedini način da g. Orešković izvrši svoju osnovnu zadaću Predsjednika Vlade RH – očuvanje ustavno-pravnog poretka, sigurnosti i demokratskih sloboda za sve građane i građanke RH", poručili su.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.