Ponovni napad na novinara i pisca Antu Tomića u javnosti je izazvao ogorčenje i bijes, kako zbog samog događaja, tako i zbog reakcije Ministarstva kulture.

Naime, Ministarstvo kulture je u vezi s napadom priopćilo sljedeće " Ministarstvo kulture osuđuje fizičko nasilje i napad na svakog građanina. Ovaj slučaj ujedno podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ".

Upravo takva formulacija, koju su mnogi protumačili kao zeleno svjetlo za buduće napade na drugačije misleće i usporedili s "krivnjom" silovanih žena jer odijevaju prekratke suknje pa su, logično, "to same tražile", rezultirala, među ostalim, ponovnim traženjem ostavke ministra Zlatka Hasanbegovića.

Ante Tomić je i sâm reagirao na to priopćenje pa je za N1 kazao kako je izjava ministra kulture u cijelosti ispunila njegova očekivanja: " Razočaralo bi me da je Zlatko Hasanbegović reagirao kao normalno ljudsko biće", dodao je.

Ministar mu je potom za isti medij replicirao: "Tomićeve su izjave na tragu njegovih dosadašnjih osobnih uvreda koje mi je uputio u jednom tekstu", i dometnuo kako "osuđuje svako nasilje, bilo kad, bilo gdje i usmjereno protiv bilo koga. To uključuje i svaki oblik verbalnoga nasilja, govora mržnje i osobnih uvreda".

Takav komentar fizičkog napada bi bio skandalozno nekulturan, bahat i opasan čak i da ne dolazi iz Ministarstva kulture

Na sve je u subotu reagirao i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković: "Takav komentar fizičkog napada bi bio skandalozno nekulturan, bahat i opasan čak i da ne dolazi iz Ministarstva kulture i da napadnuta osoba nema nikakve veze s kulturom", napisao je kazavši i kako politička odgovornost onoga koji na bilo koji način opravdava ili relativizira batine, uvrede i prijetnje kao odgovor na javno izgovoreno ili napisano u civiliziranim društvima pretpostavlja odstupanje s funkcije.

"Čak i kad se onaj tko je uvjeren kako je u redu vrijeđati, prijetiti i tući ljude što misle svojom glavom i slobodno nastupaju u javnosti kukavički skriva iza institucije za koju je odgovoran", poručio je.

Reagirali su i iz inicijative Kulturnjaci 2016:

"Ovo priopćenje Ministarstva kulture RH povodom fizičkog napada na pisca i novinara Antu Tomića i njegovog prijatelja otvoreni je i javni poziv na ulični linč svih neistomišljenika i kritičara recentne vlasti, otvoreni napad na slobodu javne riječi, izgovorene i/ili napisane, direktni i nedvosmisleni napad na osnovne demokratske vrijednosti zagarantirane Ustavom RH.", napisali su.

Danas je to Ante Tomić, a sutra možda vi

Dodaju kako time Ministarstvo kulture vrši podrivanje samog ustavno-pravnog poretka RH.

"Danas je to Ante Tomić, a nakon ovakvog sramotnog priopćenja – sutra ste to možda vi! Prokomentirat ćete poskupljenje dopunskog osiguranja i netko će vas zbog toga napasti, verbalno i fizički. Jer, kad se ulici daje mandat nasilničkog djelovanja, svi građani su moguća meta. To je ostvarenje početka fašizacije društva", stoji, između ostalog, u njihovoj izjavi kojom su ponovno od premijera Tihomira Oređkovića zatražili Hasanbegovićevu smjenu.

"S obzirom na već dosadašnje izjave i postupke ministra Hasanbegovića usmjerene na ograničavanje demokratskih prava i sloboda koje su kulminirale ovim opasnim priopćenjem, tražimo od g. Tihomira Oreškovića hitnu smjenu Zlatka Hasanbegovića s mjesta ministra kulture RH. To je jedini način da g. Orešković izvrši svoju osnovnu zadaću Predsjednika Vlade RH – očuvanje ustavno-pravnog poretka, sigurnosti i demokratskih sloboda za sve građane i građanke RH", poručili su.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.