Poučeni negativnim iskustvom posljednje kratkotrajne Vlade u kojoj je resor kulture trebao poslužiti za radikalni ideološki zaokret cijele zemlje, što su nazvali "nezapamćenim blietzkriegom na kulturu", iz inicijative Kulturnjaci 2016 upozoravaju sve političke stranke i buduću Vladu na iznimnu važnost kulture, umjetnosti, medija, obrazovanja i znanosti.  

To su područja koja presudno doprinose stvaranju uvjeta za dostojanstvenu egzistenciju te održiv društveni razvoj u sadašnjim i budućim vremenima i presudan su društveni kapital te nisu ni na koji način trošak, već višestruko isplativo ulaganje, poručili su s konferencije za medije članovi inicijative Kulturnjaci 2016.

U par mjeseci uništili i srušili sustav kulture stvaran godinama

Izrazili su zabrinutost zbog stanja u hrvatskoj kulturi, za čije su loše stanje optužili ministra kulture tehničke Vlade, Zlatka Hasanbegovića, kojeg je na tu poziciju postavio bivši šef HDZ-a, Tomislav Karamarko, s namjerom da ideološki podjarmi to važno područje.

"Nakon poražavajućih šest mjeseci sada već bivše Vlade, uspjeli su se dijelom uništiti i srušiti sustavi kulture koji su se radili godinama. Hasanbegović je nastojao sve staviti pod svoju kontrolu ili barem ostaviti loše posljedice", rečeno je na presici, prenosi N1.

Naveli su, kao i u brojnim dosadašnjim javnim istupima, neke od odluka koje najviše zamjeraju Hasanbegoviću, poput razrješenja Povjerenstva za neprofitne medije, udara na HRT i posebno na HRT3, uklanjanje natječaja Mediji i zajednice iz operativnog programa Ljudski potencijali, čime je neprofitnim medijima onemogućen pristup novcu iz ovog EU fonda, te zaključili kako "Ovakav 'blitzkrieg' na kulturu nije zapamćen".

Političkim strankama su poručili kako osoba koja upravlja Ministarstvom kulture treba dobro poznavati višeslojan i osjetljiv sustav kulturnoga i umjetničkog stvaranja te svojim radom i zalaganjem pridonositi njegovu razvoju i poboljšanju.

Od političkih stranaka traže objavu kandidata za ministra ili ministricu kulture

"Mi smatramo da novi ministar ili ministrica moraju biti osobe koje poštuju pluralnost društva, zagovaraju slobodu stvaranja, prihvaćaju sekularnost - te poštuju Ustav RH. Smatramo da se ovih šest mjeseci direktno kršio Ustav".

Zatražili su da političke stranke javno objave svoje programe za područja kulture, kao i svoje kandidate za ministra ili ministricu kulture, te donošenje kulturne strategije putem javnog i otvorenog procesa i bez pritiska.

Od buduće Vlade su zatražili hitnu sanaciju nastale štete nakon što je dosadašnja uspjela u samo nekoliko mjeseci izvršiti direktan udar na do tada dosegnute standarde u prostorima kulture, umjetnosti i medija.

Na listi zahtjeva koje traže od nove Vlade su, među ostalim, i vraćanje 14,5 posto izdvajanja iz dobiti od igara na sreću Hrvatske lutrije za razvoj civilnog društva, ponovno uspostavljanje Povjerenstva za neprofitne medije, te prestanak pritisaka na Agenciju za elektroničke medije, HRT i HAVC.
Kulturnjaci 2016 traže neovisnost kulture od stranačkih interesa, te poručuju:

"Nadamo se da će shvatiti realnost u kojoj živimo."

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.