Nedavno objavljena vijest kako će novi naftni tanker iz flote američke mornarice biti nazvan prema Harveyu Milku, ubijenom lideru borbe za LGBT prava, nije naišla na jedinstvenu podršku. Ne iznenađuje kako se tome protive konzervativni kršćani, ali i pojedinci iz same gej zajednice imaju podijeljena mišljenja.

Očekivano, odluku tajnika američke mornarice Raya Mabusa da se na taj način oda počast Harveyu Milku odmah su napali američki konzervativni kršćani iz organizacije Family Research Council (FRC).

"Iako je Milk kratko služio u mornarici ništa što je učinio ne zaslužuje takvu vrstu počasti. Čini se kako mornarica samo slijedi smiješne poteze administracije i odaje nekome tako veliko priznanje samo na temelju njegova seksualnog života. Život koji je obilježen promocijom ilegalnih droga, seksualnim podvizima i lažima ne zaslužuje jedno od najvećih vojnih počasti, posebice uz toliko drugih istinskih heroja", poručio je lider FRC-a, Tony Perkins.

Ni sami pripadnici gej zajednice nisu oduševljeni ovom počasti, ali iz sasvim drugih razloga. Naime, uznemireni su zbog toga što smatraju kako se ni samom Milku ne bi sviđalo takvo povezivanje njegova imena s vojskom. Među njima je Cleve Jones, jedan od vodećih aktivista za LGBT prava, kome je upravo Milk bio mentor u mlađim danima, a kaže kako ima "podijeljeno mišljenje" o ovom imenovanju, piše NewNowNext.

"To je svakako očiti pokazatelj kako su gej osobe danas puno bolje prihvaćene nego za vrijeme njegova života i mislim kako bi mu zbog toga bilo drago, ali on se protivio ratu", rekao je Jones.

Po tom je pitanju neodlučan i aktivist Tommi Avicolli Mecca, koji je rekao: "Mogu shvatiti zašto su ljudi ponosni zbog ove odluke. Međutim, osjećam se vrlo nelagodno zbog toga što će Harveyevo ime biti na nečemu što je povezano s vojskom".

No, Harveyev nećak, Stuart Milk, smatra kako je ta počast potpuno prikladna.

"Tek smo nedavno uspjeli u tome da deklarirane LGBT osobe mogu bez prikrivanja služiti u vojsci i mislim kako je imenovanje ovog broda najbolja moguća poruka podrške. To je vrlo prikladna počast čovjeku koji se prvenstveno borio da svatko može biti ono što jest".

Osim Milka, američka mornarica nazvala je brodove i po još nekim liderima borbe za građanska prava, poput državnog tužitelja Roberta F. Kennedya, aktivistkinje za ženska prava Lucy Stone i abolicionistkinje Sojourner Truth.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.