"Baš me briga, to je njezino pravo, mene zanima njezin rezultat. To je žena koja je puno učinila za sve nas", rekao je mandatar za sastav nove vlade Srbije i tehnički premijer Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje o seksualnoj orijentaciji ministrice Ane Brnabić. LGBT zajednica taj je potez ocijenila "povijesnim trenutkom za Srbiju".

Jedno od novih imena koja su se našla na listi ministarskog tima koje predlaže tehnički premijer Srbije, Aleksandar Vučić, privuklo je posebnu pozornost medija iz regije. Ana Brnabić, koja je predložena za mjesto ministrice državne uprave i lokalne samouprave postat će tako prva ministrica u Srbiji koja ne skriva svoju drugačiju seksualnu orijentaciju.

"Ovo je slobodna zemlja, to je njezino pravo. Mene zanima njezin rezultat. Jako se veselim našem zajedničkom radu", rekao je Vučić.

Povijesni trenutak za Srbiju i LGBT zajednicu

Vijest je izazvala oduševljenje tamošnje LGBT zajednice, pa tako aktivist i urednik gej časopisa "Optimist", Predrag Azdejković za Nedeljnik kaže kako je izbor Ane Brnabić za ministricu ogromna stvar.

"Moram vam priznati da sam zaplakao. Tko bi se nadao da će Vučićeva vlada izabrati prvu otvoreno gej ministricu. To je veliki korak, kako za LGBT zajednicu, tako i za Srbiju", rekao je.

No, također je upozorio kako će Brnabić biti pod velikim pritiskom i kako će se svaki njezin potez "biti procjenjivan deset puta više nego bilo kojeg drugog ministra s obzirom na njezinu seksualnu orijentaciju".

Gej strejt alijansa (GSA) pozdravlja Vučićevu odluku te u priopćenju ističu kako to smatraju "povijesnim trenutkom u Srbiji i ogromnim korakom u izgradnji društva jednakih mogućnosti koje prepoznaje i vrednuje kvalitetu i stručnost ljudi na visokim položajima bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili bilo koje drugo osobno svojstvo".

Odluka koja će doprinijeti većem prihvaćanju LGBT osoba

Napominju kako je političko sudjelovanje LGBT osoba "od krucijalnog značaja za povećanje tolerancije, smanjenje diskriminacije i nasilja prema LGBT populaciji u Srbiji", te kako će izbor Ane Brnabić za ministricu državne uprave i lokalne samouprave će, nesumnjivo doprinijeti, između ostalog, ravnopravnosti i većem prihvaćanju i razumijevanju prema LGBT zajednici.

Također ističu kako je GSA zadnjih godina imala prilike surađivati s Brnabić pri čemu su se uvjerili u njezinu stručnost i posvećenost poslu, te su čvrsto uvjereni kako će i na mjestu ministrice pokazati veliku profesionalnost i postići značajne rezultate.

Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.