Nakon teških i mučnih mjeseci vladanja "Timovog tima" koje je prije konačnog pada Vlade obilježio niz skandala, a prošlogodišnju predizbornu kampanju i najave ukidanja Zakona o životnom partnerstvu, još nas samo dani dijele od prijevremenih parlamentarnih izbora. U ovoj su kampanji LGBT teme nepostojeće ili se spominju u blokovima svjetonazorskih pitanja. Ako se i spomenu, političari/ke uglavnom ne govore ništa konkretno.

Situacija je takva premda klerikalna desnica još od prošlogodišnje kampanje uporno nasrće na LGBT prava, pa smo o toj i sličnim temama porazgovarali s Danielom, Mladenom, Ivom, Mariom, Majom i Ryanom iz udruge Dugine obitelji koja okuplja LGBTIQ* parove i pojedince koji imaju djecu, žele imati djecu ili se samo žele informirati o izazovima i lijepim stranama planiranja obitelji.

"Govoriti o gospodarskom programu u kojem ćete se od mnogih grana gospodarstva vi jedino fokusirati npr. na turizam, a zanemariti ili ignorirati preostale grane, bilo bi sasvim apsurdno i neozbiljno. Ipak, ignoriranje LGBT tema, LGBT prava i duginih obitelji nekako od izbora do izbora uvijek ide ruku pod ruku, te se takva tema naziva "svjetonazorskom", dajući govorniku tako legitimitet za ignoriranje i neodgovaranje na pitanja vezana uz njih", kažu nam.

Jedina je konstanta kod svih političara ta što nikomu ne možemo vjerovati po pitanju njihovih obećanja

Smatraju da, kao što gospodarstvo ne ide bez poljoprivrede, naftne ili prehrambene industrije, tako niti društvene teme ne mogu ići bez diskusije i o LGBT temama i duginim obiteljima. To ne može biti "ili-ili" dilema kakvom nam se često predstavlja, a čini se kako se namjerno i svjesno želi postaviti takav diskurs. Sve stranke nastavljaju tradiciju izbjegavanja davanja konkretnih odgovora na ono što oni kažu da su "škakljiva pitanja", a zapravo se tiču osnovnih ljudskih prava.

"Svjedoci smo izjednačavanja prava LGBT osoba i njihovog obiteljskog života s pravima heteroseksualnih parova diljem Europe, dok su kod nas maksimum podrške političara izjave na razini toga da su ponosni jer nas ne osuđuju ili da smo već dobili što smo htjeli i da je sad vrijeme da budemo tiho do daljnjega", vele.

Nadamo se da klerikalna desnica u Hrvatskoj neće sudjelovati u budućoj Vladi te da nećemo više svjedočiti njihovim nacionalističkim predstavama i negativnim porukama spram prava manjina (LGBT osoba, žena i prava na izbor odlučivanja o vlastitom tijelu, izbjeglica, osoba drugih nacionalnosti

Dodaju kako se mišljenja i stavovi mijenjaju po potrebi: jedan dan pripadamo civiliziranoj Europi koja ne dira ljudska prava, drugi dan opravdavaju se homofobne i šovinističke izjave time da je to nečiji osobni stav i praktički da je to sasvim u redu izjaviti u javnosti, čime sami stvaraju nepogodno društvo za našu djecu i obitelji, istovremeno se pozivajući kako društvo još nije "pogodno" ili "spremno" za sljedeći korak dalje po pitanju naših još nestečenih prava.

Svjedoci smo izjednačavanja prava LGBT osoba i njihovog obiteljskog života s pravima heteroseksualnih parova diljem Europe, dok su kod nas maksimum podrške političara izjave na razini toga da su ponosni jer nas ne osuđuju ili da smo već dobili što smo htjeli i da je sad vrijeme da budemo tiho do daljnjega

"Izgleda da je jedina konstanta kod svih političara ta što nikomu ne možemo vjerovati po pitanju njihovih obećanja, dok u velikom broju europskih zemalja istospolni parovi i njihove obitelji imaju zajamčena prava i zaštitu. Nadamo se da klerikalna desnica u Hrvatskoj neće sudjelovati u budućoj Vladi te da nećemo više svjedočiti njihovim nacionalističkim predstavama i negativnim porukama spram prava manjina (LGBT osoba, žena i prava na izbor odlučivanja o vlastitom tijelu, izbjeglica, osoba drugih nacionalnosti itd)".

dc

"Društvo nije spremno" samo je jeftino opravdanje onih koji nisu spremni voditi ovu zemlju

Pitamo ih što očekuju od buduće vlasti po pitanju daljnje regulacije prava LGBT građana i građanki te što bi trebalo mijenjati i/ili poboljšati po pitanju statusa LGBT obitelji?

"Očekujemo one pomake koji su potrebni da se izjednače sva prava svih građana i građanki te vjerujemo da ih možemo i trebamo zajedno i ostvariti. Ništa više, ništa manje. Znamo da su sve opcije zadovoljne trenutnim Zakonom o životnom partnerstvu koji, iako veliki korak naprijed za prava LGBT osoba, nije idealan niti treba biti konačan. Iza fraze 'postoje bitnije teme' krije se ili manjak političke volje ili nesposobnost da se poboljša status prava LGBT osoba, dok prostor za poboljšanje naravno postoji, a vjerujemo da postoje i za to sposobni ljudi. Zajedničko posvajanje i dalje nije regulirano", podsjećaju i dodaju:

"Prije dvije godine opravdanje vladajućih zašto ne dozvoliti zajedničko posvajanje za istospolne parove bilo je da društvo još nije spremno. To je jeftina isprika onih koji zapravo nisu spremni voditi ovu zemlju uvažavajući potrebe svih njezinih građana i građanki, i stav koji nas neće pomaknuti s mrtve točke".

Demokracija nije teror većine nad manjinom, a povijest nam nažalost daje i više nego dovoljno primjera takvih politika u praksi – od ratova u prošlom stoljeću do nedavnih "festivala demokracije". Naprednost nekog društva ne mjeri se samo ekonomskim čimbenicima, nego između ostalog i stupnjem zaštite ljudskih prava

Pitaju se možete li zamisliti takav stav kod bilo koje druge društvene, gospodarske ili neke druge teme koja nas vodi korak bliže u društvo "prosperitetnih" europskih zemalja kakvom nas neki sanjaju, ali nisu dovoljno sposobni da je takvom i učine? U Europi, kažu, ima sasvim dovoljno primjera pozitivne prakse kakvom bi se i Hrvatska mogla povesti ako već želi biti dio takve Europe. Poznato je iz iskustva i drugih zemalja i iz povijesti da su upravo pozitivni zakonski propisi oni koji mijenjaju uvriježena društvena mišljenja.

Zakoni za pravo glasa žena kao i prava Afroamerikanaca u SAD-u doneseni su u trenutku kad javno mnijenje nije bilo za te promjene, a danas su to opća mjesta.

LGBT osobe su samostalno posvajale i prije i poslije donošenja Zakona

"Unatoč restriktivnom zakonu u Hrvatskoj, LGBT osobe su samostalno posvajale i prije i poslije donošenja Zakona. Jednostavne metode planiranja obitelji za lezbijske parove, poput inseminacije, nisu kvalitetno zakonski regulirane. Postojeće dugine obitelji susreću se s izazovima prilikom susreta s državnim institucijama jer ne znaju hoće li eventualne predrasude službenika ili službenica utjecati na ostvarivanje osnovnih prava", navode primjere.

Kažu i kako sustavna edukacija državnih kadrova po pitanju LGBT tema ne postoji, i odluke kad i gdje realizirati neko pravo koje heteroseksualne obitelji imaju i uzimaju zdravo za gotovo, donose se na temelju osobnih poznanstava ili preporuka. Idealno bi bilo potpuno izjednačavanje obiteljskih prava istospolnih parova sa pravima heteroseksualnih parova, a upravo nas tu kao društvo čeka puno zajedničkog posla, poručuju.

Prije dvije godine opravdanje vladajućih zašto ne dozvoliti zajedničko posvajanje za istospolne parove bilo je da društvo još nije spremno. To je jeftina isprika onih koji zapravo nisu spremni voditi ovu zemlju uvažavajući potrebe svih njezinih građana i građanki, i stav koji nas neće pomaknuti s mrtve točke

Političari istospolne obitelji vjerojatno ne smatraju bitnim čimbenikom, odnosno temom na koju bi se trebali osvrnuti, jer ih zasad ima malo. No, je li to uopće valjan "argument", pitamo ih?

"Smiješno je kako neki vole govoriti o 'LGBT zajednici' kao moćnoj, društveno utjecajnoj sili financiranoj od stranih lobija, i to samo kad im tako paše kako bi opravdali svoj strah i svoje homofobne izjave ili djelovanje. A kad govorimo o našim problemima i njihovim rješenjima, onda smo pak neprimjetni, nebitni i ima nas premalo da bi se itko 'od neke važnosti' bavio našim pitanjima – sve ostaje na leđima građana i građanki koji se moraju udružiti kako bi imali nekakav glas, pokazali da postoje i zalagali se za svoja prava", odgovaraju.

Kažu kako je argumentacija "da ih ima premalo" klasična argumentacija ekstremne desnice s namjerom isključivanja, s tim da u Hrvatskoj tu argumentaciju preuzimaju stranke na svim stranama političkog spektra uz sveprisutno "nije vrijeme za to, ima važnijih problema".

md

Svi imamo isti cilj i moja obitelj ne može biti važnija, zaštićenija niti privilegiranija od tvoje obitelji

Cilj je, vele, izbjeći odgovore na pitanja na koja zapravo nemaju odgovor ili bi ih javno iznesen odgovor mogao dovesti do gubitka potencijalnih glasova.

"Čudno kako nikad političari ne spomenu koji je to točan broj duginih obitelji koji bi se trebao evidentirati, valjda u posebnom registru, da bi se počele smatrati bitnim čimbenikom. Demokracija nije teror većine nad manjinom, a povijest nam nažalost daje i više nego dovoljno primjera takvih politika u praksi – od ratova u prošlom stoljeću do nedavnih 'festivala demokracije'. Naprednost nekog društva ne mjeri se samo ekonomskim čimbenicima, nego između ostalog i stupnjem zaštite ljudskih prava, kako zakonski tako i u praksi. Je li našim političarima u interesu napredak našeg društva? Ako jest, vrijeme je da to i pokažu. Postoje različiti oblici obitelji, a među njima postoje i dugine obitelji".

Možete li zamisliti takav stav kod bilo koje druge društvene, gospodarske ili neke druge teme koja nas vodi korak bliže u društvo "prosperitetnih" europskih zemalja kakvom nas neki sanjaju, ali nisu dovoljno sposobni da je takvom i učine? U Europi, kažu, ima sasvim dovoljno primjera pozitivne prakse kakvom bi se i Hrvatska mogla povesti ako već želi biti dio takve Europe

One, kažu, trenutačno nemaju pravnu zaštitu kakvu ima "većina" "tradicionalnih" obitelji u Hrvatskoj. Zajednički cilj svih građana i građanki, neovisno o tome jesu li političari ili ne, bi trebao biti zaštita obiteljskog života. Tu nema suprotstavljenih strana, lijevo i desno. Svi imamo isti cilj. I moja obitelj ne može biti važnija, zaštićenija niti privilegiranija od tvoje obitelji.

io

Za kraj ih pitamo što bi poručili budućoj vlasti i što od njih očekuju?

"Iskreno se nadamo da će nova vlada raditi u interesu svih građana i građanki Republike Hrvatske, a po pitanju prava duginih obitelji i istospolnih parova očekujemo potpuno izjednačavanje s pravima koja uživaju heteroseksualni parovi, kratko i jasno. Ne očekujemo da se promjene dogode preko noći, ali u 2016. godini bilo bi vrijeme da stvarno vidimo neke pozitivne pomake i da se priča o tome kako poboljšati kvalitetu života LGBT osoba, a ne imaju li one sad previše ili dovoljno prava", kažu nam.

Argumentacija "da nas ima premalo" klasična je argumentacija ekstremne desnice s namjerom isključivanja, s tim da u Hrvatskoj tu argumentaciju preuzimaju stranke na svim stranama političkog spektra uz sveprisutno "nije vrijeme za to, ima važnijih problema"

Primjećuju i kako je zanimljivo da u vrijeme kad gotovo svaki treći heteroseksualni brak u Hrvatskoj završava razvodom i kad je obitelj izložena sve većim negativnim faktorima u raznim područjima, upravo oni postaju čimbenik zalaganja za jačanje obitelji kao jezgre društva.

"Vrijeme je da naš svakodnevni rad na zaštiti i duginih obitelji, zaštiti i naše djece, hrvatsko društvo prepozna kao zajedničku pozitivnu vrijednost. Dugine obitelji spremne su surađivati sa svima kojima je cilj zaštita i osnaživanje obitelji", završno poručuju Daniel, Mladen, Ivo, Mario, Maja i Ryan.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.