Manifestacijom "10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava" udruga PaRiter skreće pozornost na to da ni godinu dana nakon što su preporuke Odbora za uklanjanje diskriminacije žena Ujedinjenih naroda donesene, Republika Hrvatska nije učinila niti jedan korak da ženama omogući neometano uživanje u njihovim temeljnim ljudskim pravima: dostupnost kontracepcije nije povećana, uvjeti u rodilištima su isti i prigovor savjesti nije reguliran.

U sklopu manifestacije, koja traje od 22. rujna do 2. listopada, pokrenuta je i peticija koju je u prva 24 sata potpisalo više od 500 ljudi. Peticijom se od Vlade i Ministarstva zdravlja zahtijeva prestanak urušavanja ženskih reproduktivnih prava i ulazak Hrvatske među zemlje koje prepoznaju važnost žena i njihovih potreba, navodi se na Facebook stranici "10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava".

"U srpnju 2015. godine predstavnice Ureda za ravnopravnost spolova izlagale su 4. i 5. objedinjeno periodično izvješće o stanju ženskih prava na 61. zasjedanju Odbora za uklanjanje diskriminacije žena (CEDAW) u UN-u Ženevi.

Ginekološki skup pod pokroviteljstvom Crkve zorno pokazuje u kojem smjeru idemo

Nakon izlaganja Ureda za ravnopravnost spolova predstavljena su i alternativna izvješća nevladinih organizacija - CESI i Roda te Ženske mreže Hrvatske.

CEDAW Odbor je, u svojim preporukama koje su uslijedile nakon državnog izvješća, izvješća nevladinih organizacija i neformalnih sastanaka sa strankama, pozvao državu da osigura da korištenje prigovora savjesti ne spriječi neometan pristup žena uslugama skrbi o reproduktivnom zdravlju, osobito skrbi pri pobačaju i poslije pobačaja, kao i kontracepcijskim sredstvima", podsjećaju.

Nadalje navode kako praksa pokazuje da država nije uzela u obzir preporuke eskpertnog tijela, te ističu:

"Naprotiv, ginekološki skup u Topuskom, organiziran od strane strukovnih udruga i Katoličke crkve, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, nam zorno pokazuje u kojem smjeru ženska reproduktivna prava idu.

Nedostupnost pobačaja možemo klasificirati kao reproduktivno nasilje

Obilježavanjem niza datuma želimo ukazati na kontinuirano urušavanje ženskih reproduktivnih prava u Republici Hrvatskoj i na nedostatak volje odgovornih struktura da se zdravstvena skrb iz domene reproduktivnog zdravlja žena dovede na nivo jedne EU zemlje.

Vjerujemo da se zadržavanje informacija o reproduktivnom zdravlju, nedostupnost pobačaja i kontracepcije, ponašanje prema rodiljama tijekom i nakon poroda može klasificirati kao reproduktivno nasilje".

Akcija obuhvaća 22. rujan, Nacionalni dan borbe protiv nasilja prema ženama, 26. rujan, Svjetski dan kontracepcije, 28. rujan, Globalni dan akcije za siguran i legalan pobačaj i 2. listopad, Međunarodni dan nenasilja.

PaRiter će sudjelovati i u virtualnoj kampanji "Priče o prekidima trudnoće su različite kao cipele: zakoračite u naše cipele, zakoračite u naše priče".

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.