Žene u Saudijskoj Arabiji bez dopuštenja muškog skrbnika nemaju pravo na rad, liječničku skrb, putovanje, pa ni na osobnu iskaznicu i putovnicu. To je i jedina zemlja na svijetu u kojoj žene ne smiju voziti aute. Stoga peticija kojom se traži ukidanje muškog skrbnika predstavlja pravi presedan u tom ultrakonzervativnom islamskom kraljevstvu.

Peticiju koju je potpisalo više od 14.500 osoba predala je u ponedjeljak osobno na kraljevski sud Aziza Al-Yousef, vodeća aktivistkinja za ženska prava u Saudijskoj Arabiji, piše BBC.

"Tražimo da se žene tretiraju kao punopravne građanke", rekla je. Iako su kampanju kojom traže jednaka prava za deset milijuna žena u kraljevini aktivistkinje pokrenule još prije pet godina Al-Yousef ističe kako je najveći problem izostanak reakcije vladajućih, no dodaje:

"Ne gubimo nadu, ona nam daje poticaj da nastavimo s radom".

Prema važećim zakonima, ženama je za gotovo sve potrebno dopuštenje muškog skrbnika, obično oca, supruga ili brata - od udaje, preko putovanja i liječničkih pregleda. Iako zakon to ne traži, brojne tvrtke i sveučilišta također zahtijevaju odobrenje muškog skrbnika za žene koje žele raditi ili studirati.

Saudijke jasno poručile kako više ne žele biti građanke drugog reda

I Human Rights Watch (HRC) izvijestio je u srpnju o kampanji kojom se traži ukidanje tog sustava muške pratnje i skrbništva a čitava je priča postala viralna nakon što su Saudijke putem društvenih mreža počele dijeliti svoja razmišljanja, video klipove i umjetničke radove kojima traže društvenu promjenu uz haštag #I Am My Own Guardian.

Iako su brojne žene potpisale peticiju punim imenom i prezimenom, mnoge su to učinile i anonimno, a procjenjuje se kako je njih čak dvije i pol tisuće poslalo telegrame na kraljev ured proteklog vikenda dajući podršku kampanji.

Kristine Beckerle koja je radila na izvještaju HRC-a rekla je kako je odaziv žena bio "nevjerojatan i do sada nezabilježen".

"Bila sam zapanjena, ne samo brojnošću već i kreativnošću koju su žene iskazale u ovoj kampanji. Pokazale su bez imalo dvojbe kako više neće dozvoliti da ih se tretira kao građanke drugog reda i krajnje je vrijeme da ih vlast posluša".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.