Žene u Saudijskoj Arabiji bez dopuštenja muškog skrbnika nemaju pravo na rad, liječničku skrb, putovanje, pa ni na osobnu iskaznicu i putovnicu. To je i jedina zemlja na svijetu u kojoj žene ne smiju voziti aute. Stoga peticija kojom se traži ukidanje muškog skrbnika predstavlja pravi presedan u tom ultrakonzervativnom islamskom kraljevstvu.

Peticiju koju je potpisalo više od 14.500 osoba predala je u ponedjeljak osobno na kraljevski sud Aziza Al-Yousef, vodeća aktivistkinja za ženska prava u Saudijskoj Arabiji, piše BBC.

"Tražimo da se žene tretiraju kao punopravne građanke", rekla je. Iako su kampanju kojom traže jednaka prava za deset milijuna žena u kraljevini aktivistkinje pokrenule još prije pet godina Al-Yousef ističe kako je najveći problem izostanak reakcije vladajućih, no dodaje:

"Ne gubimo nadu, ona nam daje poticaj da nastavimo s radom".

Prema važećim zakonima, ženama je za gotovo sve potrebno dopuštenje muškog skrbnika, obično oca, supruga ili brata - od udaje, preko putovanja i liječničkih pregleda. Iako zakon to ne traži, brojne tvrtke i sveučilišta također zahtijevaju odobrenje muškog skrbnika za žene koje žele raditi ili studirati.

Saudijke jasno poručile kako više ne žele biti građanke drugog reda

I Human Rights Watch (HRC) izvijestio je u srpnju o kampanji kojom se traži ukidanje tog sustava muške pratnje i skrbništva a čitava je priča postala viralna nakon što su Saudijke putem društvenih mreža počele dijeliti svoja razmišljanja, video klipove i umjetničke radove kojima traže društvenu promjenu uz haštag #I Am My Own Guardian.

Iako su brojne žene potpisale peticiju punim imenom i prezimenom, mnoge su to učinile i anonimno, a procjenjuje se kako je njih čak dvije i pol tisuće poslalo telegrame na kraljev ured proteklog vikenda dajući podršku kampanji.

Kristine Beckerle koja je radila na izvještaju HRC-a rekla je kako je odaziv žena bio "nevjerojatan i do sada nezabilježen".

"Bila sam zapanjena, ne samo brojnošću već i kreativnošću koju su žene iskazale u ovoj kampanji. Pokazale su bez imalo dvojbe kako više neće dozvoliti da ih se tretira kao građanke drugog reda i krajnje je vrijeme da ih vlast posluša".

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.