Nakon što je ministar kulture Zlatko Hasanbegović ukidanjem sredstava trećem medijskom sektoru uspio barem u tome da se uskoro na burzi nađe (barem) dodatnih četrdesetak novinarki i novinara zbog njegova blitzkriega na neprofitne medije, Forum tjedni magazin upitao je parlamentarne stranke na koji način misle sanirati tu štetu. Ili preciznije, kako vide budućnost medija, s naglaskom na treći medijski sektor i njegovu dosadašnju i buduću ulogu u medijskom polju.

HDZ se nije baš precizno izjasnio po pitanju budućeg financiranja neprofitnih medija, no zagovaraju medijsku slobodu, pravo na slobodu riječi i misli. Dapače, "zalažemo se za najviše demokratske standarde kada su mediji u pitanju. Sve mjere koje će biti rezultat pregovora između HDZ-a i Mosta vodit će računa o tome da se zaštiti sloboda i neovisnost medija", kaže Gordan Jandroković.   

U slučaju djelomičnog smanjenja TV-pretplate "vodit će računa o tome da se ne ugroze neki vitalni segmenti kao što su filmska produkcija, glazbena produkcija, pa tako i neovisni mediji", poručuju iz HDZ-a.

SDP traži da se u proračunu vrati neprofitnim medijima "sve ono što je nepravedno oduzeto"

Iz, i nadalje oporbenog, SDP-a pozivaju čelnika HDZ-a, Andreja Plenković, da pokaže stvarnu promjenu u odnosu na Tomislava Karamarka, pa Peđa Grbin kaže:

"Sada mora dokazati da to nije bila samo retorika i prijeći s riječi na djela. A pitanje odnosa prema medijima je nešto što ćemo vidjeti već u prvim tjednima funkcioniranja nove vlasti".

Jasno je poručio kako SDP očekuje od ove vlasti da "trenutačno zaustavi napade na medije, da se jasno odrekne politike koja se vodila u posljednjih osam mjeseci, da se jasno očituje o statusu Vijeća za elektroničke medije, kao i da u proračunu za 2017. godinu, koji nam uskoro slijedi, vrati sve ono što je nepravedno oduzeto neprofitnim i manjinskim medijima u 2016. godini".

Smatra kako se situacija treba vratiti "tamo gdje je bila prije Zlatka Hasanbegovića", te kroz javnu raspravu definirati položaj neprofitnih medija u društvu. U slučaju smanjenja tv-pretplate vladajući moraju paziti da ne dođe do "pomora ne samo neprofitnih medija nego, prije svega, lokalnih elektroničkih medija koji bez novca koji dolazi iz Fonda ne mogu osigurati informativni program usmjeren na lokalne sadržaje, a svi znamo koliko su lokalni mediji važni za informiranje građana o svakodnevnim događajima u manjim sredinama".

Mostovce muči "govore li neprofitni mediji o onome o čemu treba govoriti"

Iako u Mostu nemaju dvojbe oko toga da su "neprofitni mediji nužni kao regulator demokracije u društvu, kao mediji koji progovaraju o stvarima o kojima svi oni koje eventualno financiraju neke interesne grupacije ne govore i ne pišu", kako kaže Siniša Ružić, muči ih samo "promišljaju li svi neprofitni mediji prava pitanja, istinske probleme u društvu, govore li o onome o čemu treba govoriti".

Što se tiče državnog subvencioniranja neprofitnih medija Mostov Ružić smatra kako "trebamo promisliti kako, na koji način i kojim sredstvima ubuduće to raditi. Ne mora to biti isključivo financijska potpora, može i tehnička. Ključno je pitanje ispunjavaju li neprofitni mediji svoju svrhu, jesu li ti mediji ono što želimo, misle li oni drugačije od ostalih i dobiva li društvo benefite od takvih medija, o svemu tome treba razgovarati".

Pojasnio je i kako njihova ideja o smanjenju tv-pretplate "nije usmjerena na to da se smanje sredstva onima koji dobivaju iz te pretplate, pa tako ni Fond za pluralizam medija, HAVC i ostali. Ideja je da ta potpora njima ostane na istoj razini, ali da se revidira poslovanje HRT-a, pogotovo u dijelu golemog outsourcinga, koji nije potreban".

Dapače, u Mostu smatraju da dio koji ide iz pretplate u Fond za pluralizam medija i HAVC "apsolutno treba ostati, čak ga i pojačati", te kako je njihov prijedlog usmjeren protiv "razbacivanja novcem na HRT-u".

HNS i SDSS tradicionalno uz neprofitne medije

Goran Beus Richembergh ponovio je već dobro poznati stav HNS-a kako je politika Ministarstva kulture "pogrešna i štetna, jer ne shvaća ili namjerno odbacuje društvenu ulogu neprofitnih medija koji u eri komercijalizacije tzv. mainstream medija ne samo da čuvaju prostor slobode javnog dijaloga o važnim društvenim pitanjima, nego i pokreću i istražuju pitanja i teme koje su iznimno važne za izgradnju političke kulture, razvoj socijalne osjetljivosti i poticanje kulturne kreativnosti i autonomije".

Ocjenjuje i kako će odluka o vraćanju potpore neprofitnim medijima ovisiti o ministru koji će naslijediti Hasanbegovića.

SDSS jasno daje podršku neprofitnim medijima o čemu Saša Milošević kaže: "Taj takozvani treći medijski sektor nešto je najpozitivnije, gotovo da kažem jedino pozitivno u hrvatskom medijskom prostoru: i škola, i inkubator ideja i stilova, i počesto jedini (odnosno zadnji) bastion istraživačkog novinarstva, i zadnji (opet) promicatelj moderniteta i sekularnosti, iskreni i istinski zaštitnik obespravljenih". 

Članak u cijelosti pročitajte ovdje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.