Je li borba protiv klerikalizacije Filozofskog završena nakon što je Ministarstvo znanosti utvrdilo da dekan Vlatko Previšić, zbog navršenih 70 godina života, prestaje obnašati tu dužnost s početkom nove akademske godine, 3. listopada? To smo pitanje postavili Branki Galić, prodekanici Filozofskog fakulteta koja se od početka usprotivila Previšićevoj namjeri da potpiše sporne ugovore o zajedničkom izvođenju dvopredmetnih studija s Katoličko bogoslovnim fakultetom.

"Ne, ne mislim da je ta borba završena. Ona je samo odgođena za neko vrijeme, pretpostavljam da će biti još pokušaja. Ali, ne mislim da će biti na isti način, nametanjem, ucjenama ... Vjerojatno će se morati promijeniti strategija i taktika onih koji to žele gurati i dalje. Na koji će način to učiniti, to još ne znam, ali znam da će biti puno lakše prepoznati takve namjere, nego što je bilo u proteklom razdoblju.

Uglavnom, jako sam sretna što smo raskrinkali namjere klerikalizacije društva preko tih metoda 'sklapanja ugovora s KBF-om', pri čemu se KBF htjelo prikazati kao 'fakultet kao i svaki drugi', kao dio Sveučilišta u Zagrebu. Nije se niti htjelo objaviti da su oni pod direktnom ingerencijom Vatikana i Zagrebačke nadbiskupije, te da se ravnaju po kanonskom pravu, te 'detalje' su zanemarili kao nebitne", kaže Galić.

Drago mi je ako su i drugi fakulteti mogli nešto iz toga naučiti, ako su dobili poticaj da srede neke svoje situacije u kući, ako su njihovi studenti i profesori shvatili da im nema pomoći izvana, ako si sami ne pomognu, ali za to se moraju sami dobro organizirati, moraju imati povjerenje u vlastite snage i odraditi posao... Ništa bez rada i solidarnosti

Pitamo je misli li da je i šira društvena zajednica nešto naučila iz borbe studenata i profesora? Jesu li lekciju dobili i oni koji su na pozicijama moći, dekani, rektor, ministar?

Zajednički angažman za pravednu stvar se isplati

"Mislim da je društvo vidjelo dobar primjer da se zajednički angažman za pravednu stvar isplati. Obranili smo načela zakonitosti, demokracije i humanističke temelje fakulteta te sekularnost, barem zasad. A oni koji su na poziciji moći uvijek nešto kalkuliraju, ovi su nas podcijenili, ovi konkretni, generalno su podcijenili i naše studente i nas profesore, ali im se to nije isplatilo, po meni. Jer ne mogu igrati igre s onima koji čitaju njihove namjere bolje nego što su oni to u stanju zakamuflirati", veli nam.

Nije se niti htjelo objaviti da su oni pod direktnom ingerencijom Vatikana i Zagrebačke nadbiskupije, te da se ravnaju po kanonskom pravu, te 'detalje' su zanemarili kao nebitne

Dodaje kako joj je drago ako su i drugi fakulteti mogli nešto iz toga naučiti, ako su dobili poticaj da srede neke svoje situacije u kući, ako su njihovi studenti i profesori shvatili da im nema pomoći izvana, ako si sami ne pomognu, ali za to se moraju sami dobro organizirati, moraju imati povjerenje u vlastite snage i odraditi posao... Ništa bez rada i solidarnosti.

Obranili smo načela zakonitosti, demokracije i humanističke temelje fakulteta te sekularnost, barem zasad. A oni koji su na poziciji moći uvijek nešto kalkuliraju, ovi su nas podcijenili, ovi konkretni, generalno su podcijenili i naše studente i nas profesore, ali im se to nije isplatilo

Kad su posrijedi kandidati za novog dekana, kaže da zasad možda ima jedan, ali nije željela o imenima, a dodaje da čak ne zna ni kakva je procedura:

"Dekan Previšić nije odradio stvari koje je trebao za svog mandata da bi nasljednik mogao normalno nastaviti raditi, propustio je pokrenuti procedure za izbor novog dekana, što je bio dužan. Pretpostavljam da ćemo dobiti vršitelja dužnosti dekana do izbora novoga, ali ne znam hoće li ga postavljati rektor ili Fakultetsko vijeće. Svakako će biti raspisan natječaj", završno nam je rekla prodekanica Filozofskog fakulteta, Branka Galić.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.