Ustavni suci u ponedjeljak su počeli rad na 25 godina starom zahtjevu za ocjenu ustavnosti zakona iz 1978. koji ženama daje pravo na pobačaj, a tu je informaciju RTL-u potvrdio predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

"Kao što sam i najavio nakon što sam postao predsjednik, Ustavni sud će u mom mandatu riješiti to pitanje. Danas smo počeli s prvim radnim sastankom na kojem smo imalio jedan radni materijal, predreferat i vodili smo raspravu o tome," rekao je Šeparović, kojem je mandat predsjednika Ustavnoga suda počeo u lipnju ove godine.

"Bit će mišljenja medicinskih stručnjaka, stručnjaka za obiteljsko pravo, zatim ćemo konzultirati međunarodne dokumente, praksu europskih sudova, razne udruge, koje o tome imaju svoja mišljenja, sve ćemo to staviti na stol, sve argumente razmotriti i onda donijeti odluku", kazao je.

Smatra da je predmet tako dugo stajao na Sudu jer se radi o duboko svjetonazorskom pitanju.

"Ustavni sud mora djelovati umirujuće"

"To je jedno toliko duboko svjetonazorsko pitanje, koje je izazivalo podjele u hrvatskom društvu, da su dosadašnji predsjednici po mom mišljenju opravdano zaključili da nije bilo sazrelo vrijeme da se ta tema stavi na dnevni red jer bi takve rasprave produbile dodatno društveni sukob. Ustavni sud mora djelovati umirujuće. Mislim da je danas Hrvatska dovoljno zrela država, da su se promijenile okolnosti, i da je sad vrijeme da Ustavni sud donese takvu odluku", rekao je Šeparović.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine podnijela je 1991. udruga "Hrvatski pokret za život i obitelj". Kako doznaje RTL, nakon toga će prioritetne teme Ustavnog suda biti valutne klauzule i krediti u "švicarcima".

Ustavni sud će pitati i udrugu U ime obitelji, a oni će se, očekivano, izjasniti protiv pobačaja: "Najbitnije ne izostaviti sam Ustav i odredbu koja kaži da svako ljudsko biće ima pravo na život. I ne izostaviti rješenje povjerenstva u Petrovoj koje kaže kada počinje život, a to znači začećem", rekao je Krešimir Planinić iz U ime obitelji.

Pitat će se i druga strana i udruge poput Ženske mreže čiji je stav sasvim drukčiji: "Mi u Ženskoj mreži Hrvatske očekujemo da će Ustavni sud odlučiti da je postojeći zakon sukladan Ustavu", izjavila je Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatska.

Referendum o pobačaju?

Na tu temu u utorak je u emisiji "Novi dan" gostovao Ivan Zvonimir Čičak iz Hrvatskog helsinškog odbora, koji je između ostalog kazao i kako će "Markićkina grupacija pokrenuti referendum" o pobačaju:

"Mislim da će o tome odlučivati narod na referendumu. Mislim da će kod nas ova Markićkina grupacija pokrenuti taj referendum, i mogli bi skupiti dosta potpisa za njega. Hoće li referendum proći, ne znam, ali očigledno je da će to i kod nas biti vruća dnevnopolitička tema, kao u Americi i u drugim zemljama", odgovorio je Čičak na pitanje hoće li o pravu na pobačaj odlučivati Ustavni sud ili Vlada.

N1 je o tome upitao Željku Markić koja im je kazala kako "moraju pitati Čička otkud mu te informacije" te da je to njoj "prvi glas".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.