Francuska organizacija Manif Pour Tous, koja je vodila žestoku kampanju protiv bračne jednakosti, u novije vrijeme i surogat-majčinstva, ne odustaje od svojih ciljeva. Premda tamošnji istospolni parovi imaju pravo na brak još od 2013. godine, što nije izazvalo kataklizmu, mnogima je to i dalje trn u oku zbog čega su u nedjelju masovno izišli na ulice Pariza tražeći, među ostalom, da se zakon o bračnoj jednakosti opozove.

Povod novim demonstracijama predsjednički su izbori koji će se u Francuskoj održati za šest mjeseci. Premda je u posljednje dvije godine Manif Pour Tous uglavnom mirovao, ponovno se aktivirao s namjerom da "pritisne" predsjedničke kandidate.

Okupljeni, za koje organizatori kažu da su pristigli iz svih krajeva Francuske, nosili su transparente s natpisima poput "2017. ću glasovati za obitelj" i "Ženske maternice nisu na prodaju".

Na demonstracije su došle i protuprosvjednice iz feminističke skupine Femen, no policija ih je ubrzo odvela.

Nitko od predsjedničkih kandidata nije se pojavio, no poruku podrške poslao je bivši francusku premijer i današnji privremeni supredsjednik Saveza za narodni pokret, glavne desne stranke u Francuskoj, François Fillon.

Ipak, francuski mediji pišu kako je malo vjerojatno da će bilo koji kandidat s desnog krila mijenjati ili ukidati zakon o bračnoj jednakosti, a moguća je iznimka predsjednik Kršćanske demokratske stranke, Jean-Frédéric Poisson.

Dok je policija procijenila da se okupilo 24.000 ljudi, organizatori tvrde da ih je bilo 200.000.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.