www.stream-xnxx-porn.com

Dvodnevnu prvu Humanističku konferenciju u Zagrebu, održanu proteklog vikenda, otvorila je predsjednica Centra za građansku hrabrost Nada Peratović ističući potrebu za vrijednostima humanističke misli, demokratskih i sekularnih načela, ljudskih prava, feminističke solidarnosti, građanske odgovornosti i hrabrosti u tranzicijskom procesu prijelaza iz totalitarnog u demokratski sustav koji zanemaruje upravo humanizam.

Prvog dana Konferencije na panelu "Svoga tijela gospodarica" dr. med. Gorjana Gjurić, dr. med. Jasenka Grujić i dr. med. Dubravko Lepušić raspravljali su o pravu žene na tjelesni integritet te seksualnim i reproduktivnim pravima kroz svoja razmišljanja, profesionalnu i aktivističku praksu kao Inicijativa liječnika koja se zalaže za pravo žene na odlučivanje.

st

O fundamentalizmu u obrazovnim institucijama, obitelji, o reproduktivnim i seksualnim pravima kao pogubnom modelu za ljudska prava, civilno društvo i demokraciju te političkoj klerikalizaciji društva, iz ugla profesionalnog, aktivističkog i feminističkog djelovanja raspravljale su uz Vesnu Puhovski i Bojanu Genov i Žene u crnom: Stašu Zajović, Snežanu Tabački, Anđeliju Vučurević i Biljanu Stojković, na panelu "Opiremo se, stoga postojimo".

z

O nedostatku sekularnosti i dobre humanističke prakse iz pozicije svjetskih i europskih perspektiva te o vlastitim iskustvima i poimanjima ideje građanske hrabrosti i o njezinoj iznimnoj važnosti tijekom drugog dana Konferencije govorili su Valentin Abgottspon, Philipp Moller i Esad Bajtal, dok o feminističkom pristupu u otporu fundamentalističkim pokretima uz doc. dr. Marijanu Bijelić te prof. dr. Branku Galić sudjelovala je svojim izlaganjem Elizabeth O' Casey.

Zbog tek izišlog dokumentarnog filma "Islam's Non-Believers" koji je dignuo islamsku zajednicu na noge te prijetnji za osobnu sigurnost, svoj nedolazak je ispričala Maryam Namazie, sekularistkinja iranskog porijekla.

s

Humanistička konferencija zatvorena je kroz izvrsno predavanje britanskog filozofa A. C. Graylinga i moderiranje Pavela Gregorića "Humanizam i tradicija etike" kroz Sokratov poziv na život vrijedan življenja kao i na pojam humanizma koji se oslanja na 2500 godina nereligioznog etičkog razmišljanja.

Nada Peratović pročitala je i Deklaraciju o ateističkoj slobodi, humanističkoj savjesti i feminističkoj hrabrosti:

Mi...

Preuzimamo odgovornost biti slobodna, savjesna i hrabra ljudska bića.

Ne odričemo se izborenih prava i sloboda. Razotkrivamo zloupotrebu religijskog i kulturnog naslijeđa. Borimo se protiv (vlastitih) predrasuda i neznanja. (Samo)kritički promišljamo.

Naš otpor činimo vidljivim. Povezujemo se, suosjećamo, solidariziramo se i stvaramo saveze i koalicije izvan granica naših vlastitih identiteta. Nadahnuti smo znanošću, filozofijom i umjetnošću, odazivamo se svojoj etičkoj savjesti.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.