Australski parlament je kasno u ponedjeljak odbio vladin prijedlog o referendumu na kojem bi se građanke i građani izjašnjavali jesu li za ili protiv ozakonjenja istospolnih brakova, s 33 glasa protiv i 29 za referendum.

Prijedlog za raspravu podnio je državni odvjetnik George Brandis i gornjem domu Senata u žestokoj raspravi poručio da se "prestanu baviti političkim igrama preko leđa gej ljudi", kao i da im se "maknu s puta".

Oporba je više puta ponovila kako bi referendum potaknuo štetnu raspravu protiv lezbijki i gejeva te umjesto toga zatražila izravno glasovanje u parlamentu. Rasprava o ozakonjenju gej braka u Australiji traje dulje od desetljeća, a konzervativni premijer Malcolm Turnbull, koji i sâm podržava istospolni brak nadao se rješavanju tog "problema" na narodnom referendumu koji se trebao održati 11. veljače sljedeće godine.

Ova zemlja nema pravo suditi o brakovima i vezama svojih građanki i građana

Jedan od glavnih argumenata protiv referenduma bila je njegova cijena – on bi Australiju stajao oko 170 milijuna dolara, pa su laburisti kazali kako bi on bio skup te da bi podijelio naciju, a osim toga, bio bi štetan za istospolne parove i njihove obitelji.

Šef Laburista, Bill Shorten, još je prošlog mjeseca zagovarao odbacivanje referenduma: "Ova zemlja nema pravo na referendum kojim bi se donosio sud o brakovima i vezama naših sugrađanki i sugrađana. To nije Australija. Bračna jednakost bi mogla postati stvarnost već danas kad bismo o tome glasovali u parlamentu, a to bi tako trebalo i biti".

Australski istospolni parovi trenutačno imaju pravo na civilna partnerstva i slična zakonska rješenja u većini australskih država od kojih je svaka to uredila na svoj način, no to nije nacionalni zakon.

 

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.