Premda su donedavno poručivali kako Donalda Trumpa treba "odbaciti", američka organizacija National Organization for Marriage (NOM), čija je primarna svrha postojanja borba protiv bračne jednakosti, danas toplo pozdravlja novog predsjednika SAD-a i oduševljeno najavljuje plan kojim bi istospolne obitelji potjerali natrag na margine društva.

Predsjednik NOM-a, Brian Brown tako piše kako su "uzbuđeni zbog budućnosti" i "raduju se što će s Trumpovom administracijom raditi na obnovi braka, zaštititi vjerske slobode i promicati obitelj".

Njihov se plan sastoji od četiri točke prije kojih čestitaju Trumpu na povijesnoj pobjedi te ističu svoju posvećenost suradnji s njim, "uvjereni da će njihov glas i njihovi pogledi biti važni u Trumpovoj administraciji".

Brak i "brak"

Tako planiraju, zajedno s novoizabranim predsjednikom nominirati konzervativne suce za Vrhovni sud, "pojedince koji će se pridržavati teksta i značenja Ustava. Takvi će suci neizbježno poništiti neustavnu odluku Vrhovnog suda kojom je naciji nametnut istospolni 'brak'",

Namjeravaju i opozvati "protuzakonite i opasne direktive o 'rodnom identitetu' koje je izdao predsjednik Obama. pokušavajući redefinirati rod, kao i što je tražio da se redefinira brak".

Od Donalda Trumpa očekuju da zajedno s njima ukine politike Obamine administracije kojima se "druge države prisiljavaju na prihvaćanje istospolnog 'braka' kao uvjeta za američku pomoć. Fundamentalno je pogrešno da predsjednik postaje lobist za LGBT agendu, a mi smo uvjereni da će tome pod Trumpovom administracijom doći kraj".

Posljednji na listi je First Amendment Defense Act (FADA), odnosno Zakon o obrani prvog amandmana "koji gospodin Trump podržava. FADA je kritičan zakon koji ljude koji vjeruju u brak štiti od progona i kazni".

Navode kako je ovo "uzbudjljivo vrijeme za NOM koji će u potpunosti iskoristiti prednosti ukazane prilike". Stoga pozivaju podržavatelje da se, za početak, povežu s njima na društvenim mrežama.

Dvoličnost bez premca

Ovo je novi trenutak jer NOM dosad u Trumpa nije polagao nikakve nade proglašavajući ga nemoralnim, pa su mu u travnju predbacivali "ignoriranje ključnih problema", što se odnosilo na Sjevernu Karolinu i njegovu podršku mogućnosti da se transrodne osobe koriste onim toaletima "koje smatraju odgovarajućima" (kasnije je to povukao).

Mjesec prije zamjerili su mu i neizjašnjavanje o bračnoj jednakosti, jer, za razliku od svog konkurenta u utrci za predsjedničku nominaciju, Teda Cruza, nije izravno odgovorio podržava li pravo na brak istospolnih parova te očekuje li od svojih kandidata za Vrhovni sud da tu odluku ukinu.

U veljači su otvoreno podržavali Teda Cruza čudeći se kako je Trump u Južnoj Karolini uspio dobiti "više evangeličkih glasova". Jer, napisali su, riječ je o čovjeku koji je priznao brojne avanture s udanim ženama, koji je rekao da se nema zbog čega pokajati Bogu, koji je bio prvi vlasnik casina sa striptiz-klubom... itd.

Otprilike u isto vrijeme snimili su spot "It's time to dump Trump" ("Vrijeme je da odbacimo Trumpa") jer ih je razljutilo to što je on "napustio borbu za brak u Južnoj Karolini" i tako "izdao" njezine građane. Za to su tražili "hitan novčani doprinos", i ponovno poručili kako "Donaldu Trumpu nedostaje moralni kompas za vođenje nacije".

Zanimljivo je kako im danas, kad su "namirisali" moć (i novac), Trumpov "nemoral" više ne predstavlja problem, a bit će još zanimljivije pratiti kako će on odgovoriti na njihove inicijative.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.