Prvo zastupničko pitanje SDP-ovog Bojana Glavaševića koje je uputio ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek odnosilo se na sve češći govor mržnje u javnom prostoru, ali i zločinima iz mržnje nad LGBT osobama te nacionalnih manjina. U kratkom razgovoru za Crol.hr on govori zašto se odlučio upravo na takvu temu koju bi drugi možda zbog situacije u kakvoj se zemlja nalazi ocijenili nebitnom, zašto za njega LGBT prava ni na koji način nisu u suprotnosti s kršćanskim konceptom ljubavi i drugim temama.

"Moj politički interes je, što se vidi u odborima kojih sam član, prije svega vezan za ljudska prava, zatim za kulturu, znanost i obrazovanje i za medije. I moje je mišljenje da su LGBT prava jedna od posljednjih bitaka za temeljna ljudska prava koja su u cijelom svijetu dovedena u pitanje. Čitav svijet je u velikoj neravnopravnosti, ali jedno od temeljnih ljudskih prava koje je posvuda dovedeno u pitanje su prava LGBT osoba", objasnio je Glavašević.

Ističe kako je u Hrvatskoj to bilo osobito vidljivo u posljednjem periodu i nastavlja biti vidljivo, a povod njegovu pitanju bio je izvještaj OSCE-a u kojem su napadi na LGBT osobe bili apostrofirani kao problem. To je, kaže, trebalo istaknuti.

LGBT prava ni na koji način nisu u suprotnosti s kršćanskim konceptom ljubavi

"Cijeli život su za mene i moju generaciju LGBT prava uvijek bila neupitna. Zaista me boli kad vidim da je to dovedeno u pitanje. Mislim da se to tiče svih. Ja sam Hrvat, katolik, vjenčan sam u Katoličkoj crkvi, moje dvoje djece je kršteno, ali i uza sve to nikad nisam doživljavao da su LGBT prava i na koji način u suprotnosti s kršćanskim konceptom ljubavi. Hoće li se netko s tim složiti ili ne, to nije moj problem", poručuje.

Objašnjava kako je svoje prvo zastupničko pitanje odlučio posvetiti prije svega govoru mržnje, a kad se u Hrvatskoj govori o govoru mržnje, nemoguće je u istu rečenicu ne staviti nacionalne manjine i LGBT osobe jer su to danas temeljne mete govora mržnje u Hrvatskoj, smatra.

Moje je mišljenje da su LGBT prava jedna od posljednjih bitaka za temeljna ljudska prava koja su u cijelom svijetu dovedena u pitanje. Čitav svijet je u velikoj neravnopravnosti, ali jedno od temeljnih ljudskih prava koje je posvuda dovedeno u pitanje su prava LGBT osoba

Nakon toga bilo je brojnih pozitivnih reakcija, a ima i onih koji smatraju da se trebao kandidirati za predsjednika SDP-a. On pak misli drukčije jer smatra da to u ovom trenutku za njega ne bi bila prava stvar:

"Kandidirao sam se za članstvo u predsjedništvu SDP-a jer mislim da je to format u kojem mogu doprinijeti. Bez 'fige u džepu', mislim da sam prekratko u stranci da bih se mogao kandidirati za predsjednika. U ovom trenutku sam član SDP-a kraće od godinu dana, i bez obzira što sam već dugo socijaldemokrat po uvjerenju, to je ipak nešto što ljudi gledaju".

Gdje su (bili) SDP-ovci?

Osim toga, veli, smatra da za tako nešto čovjek mora imati malo više "utakmica u nogama" i barem jedan saborski mandat iza sebe: "To je iskustvo u više grana politike za koje smatram da je bitno i mislim da borba za vlastita uvjerenja ne mora nužno dolaziti s nekakvom 'teškaškom' funkcijom".

Nismo mogli ne primijetiti kako je na Aktualnom satu bilo veoma malo njegovih stranačkih kolegica i kolega. Pitamo ga zašto je tome tako.

Ja sam Hrvat, katolik, vjenčan sam u Katoličkoj crkvi, moje dvoje djece je kršteno, ali i uza sve to nikad nisam doživljavao da su LGBT prava i na koji način u suprotnosti s kršćanskim konceptom ljubavi. Hoće li se netko s tim složiti ili ne, to nije moj problem

"U svakom slučaju bi oporba morala biti prisutna, pogotovo na Aktualnom satu, jer je to jedna od situacija gdje u Saboru imamo cijelu Vladu. Ja sam siguran da će u budućnosti to biti drugačije. Trenutačno su nam okolnosti za stranku takve kakve jesu, biramo novo vodstvo i mnogi članovi Kluba zastupnika su uključeni u kampanje", pojasnio je, ali i dodao kako to nije isprika:

"Smatram da na jedan taj dan, na jedno popodne, se stvarno moglo odvojiti vremena za to, ali ponavljam, siguran sam da će u budućnosti to biti drugačije", kazao nam je završno Bojan Glavašević.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.