Medijski i društvenomrežni prostori i dalje su usijani zbog kampanje "Želim živjeti" iza koje stoji Zaklada Vigilare. U četvrtak je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić o njoj izdala priopćenje, a dan kasnije u Zagrebu su osvanuli prepravljeni plakati te inicijative, pa neki od njih sad glase "Želim birati" i "Želim živjeti u sekularnoj državi".

Potonju vijest o akciji skupine aktivistkinja i aktivista prenijeli su brojni mediji, među kojima i N1, a baš su oni razbjesnili predsjednika udruge Vigilare, Vicu Johna Batarela. On na svom Facebook profilu tvrdi kako je "N1 prekršio sve profesionalne standarde novinarstva, naročito nepristranost i objektivnost" te kako se svrstao "na prochoice politički korektan vlak":

želim živjeti u sekularnoj

"A najgore oni ovaj akt VANDALIZMA na jumbo plakatima prolife.hr zovu "mala noćna akcija"!!! U drugi riječima N1 podržava VANDALIZAM i uništavanje privatnog vlasništva. Sramotno".

 

Stvarno ovo ne mogu prešutjeti. N1 je prekršio sve profesionalne standarde novinarstva, naročito nepristranost i...

Posted by Vice Vincent John Batarelo on Friday, 16 December 2016

Na plakatima su, inače, "prebrisane riječi kojima nam se obraća fetus – ideja na kojoj se temelji cijela govorom mržnje prema ženama protkana kampanja Vigilarea i Hrvatskog pokreta za život i obitelj. Plakati sad, rekli/e bismo, izgledaju mnogo bolje", poručila je aktivistička skupina koja stoji iza noćnog prepravljanja plakata.

želim birati

Još žešću reakciju izazvalo je priopćenje pravobraniteljice Ljubičić (pročitajte ga u cijelosti ovdje) koje je uputila nakon stotinjak pritužbi građanki i građana vezanih uz aktivnosti inicijative ProLife.hr "Želim živjeti".

Ona, među ostalim, piše kako "prvenstvena odgovornost ocjene predstavlja li specifični oblik govora koji u svojoj kampanji koristi sporna građanska inicijativa govor kojim je izigrana sama svrha temeljnog prava na slobodu izražavanja i kojem je cilj poniziti žene koje su se odlučile koristiti svoje zakonom zajamčeno pravo odlučivanja o svom tijelu i interesima, leži na Državnom odvjetništvu" i to je, izgleda, pokrenulo lavinu nezadovoljstva, pa i pozivanje na njezinu ostavku.

"Pravobraniteljice, dajte više ostavku!"

Na reakciju "prolajfera" nije trebalo dugo čekati. Oni tvrde da im Višnja Ljubičić prijeti kaznenim progonom te "ispravljaju njezine krive navode", ali kažu i da im je "čast što institucija Pravobraniteljice inicijativu spominje u kontekstu Kaznenog zakona i DORH-a": "Drugo teško da se od nje moglo i očekivati (da je drugačije, članovi inicijative upitali bi se nisu li nešto krivo napravili)".

"Kontroverzna Pravobraniteljica ponovnim prijetnjama i zastrašivanjem iz svoje pozicije moći, prešla je granicu institucionalne nepristranosti te se još jednom svrstala na stranu tzv. 'pro-choice' aktivista, tj. zagovaratelja prava na usmrćivanje nerođene djece. Ovakvim se istupima također pokušava uvjetovati kako i što zagovaratelji prava na život svakog ljudskog bića smiju ili ne smiju govoriti. Zbog svega navedenog te pokušaja da se ograniče osnovna i ustavom zajamčena ljudska prava na život i slobodu govora, tražimo Pravobraniteljičinu neopozivu ostavku", poručili su.

Batarelo je tekst priopćenja doživio kao "zastrašivanje iz ideološkog lonca pravobraniteljice Višnje Ljubičić" i "politički pamflet".

"Pa jeste li vi državni ured ili aktivistička udruga? Pravobraniteljice, dajte više ostavku!", viče Batarelo, pa nastavlja u neformalnom tonu, poručujući kako se neće dati zastrašiti i da se borba za nerođeni život nastavlja punom parom:

 

VJEROVALI ILI NE!!! Živjela politička korektnost i zastrašivanje iz ideološkog lonca pravobraniteljice Višnje Ljubičić...

Posted by Vice Vincent John Batarelo on Thursday, 15 December 2016

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.