Prije nekoliko dana pisali smo kako je Vigilare pravomoćno osuđen zbog poticanja na diskriminaciju LGBT+ osoba. Nije prošlo pet internetskih minuta i na njihovom webu osvanula je cendrava reakcija njihova čelnika pod naslovom "Nikada ne ćemo odustati!"

Dakle, već je u naslovu vidljivo da je Vice John Batarelo zapeo u davno zaboravljenom vremenu kad se još razglabalo odvaja li se negacija u glagolu "neću". Tad se unutar lingvističkih krugova bila našla grupa ekstremista koja je inzistirala da se jedno pravilo forsa na sve što postoji, a znamo da u stvarnosti to tako ne ide te da uvijek postoje iznimke od pravila. Pa evo, Batareliću, da ti diplomirani kroatist kaže – "neću" je iznimka od pravila baš kao što je biti peder iznimka od većeg broja heteroseksualnih ljudi.

Ruku na srce, tip je rođen u Australiji pa mu ne bih uzimao za zlo to što ne poznaje hrvatski jezik. Srećom pa nije jedan od onih koji bi dobio posao profesora hrvatskog jezika preko veze i podučavao učenike krnjem jeziku. A kako kaže da nije ni peder, što mi je malo upitno jer najglasniji homofob udžbenički je primjer nezadovoljnog homoseksualca, i dalje mi nije jasno zašto se osjeća prozvanim diktirati kako bi pederi trebali živjeti.

Za zlo mu, pak, uzimam što nas kolektivno trpa u smrdljivi srednji vijek. Očito je da ga sâma pojava "homoseksualnog sadržaja" uznemirava do te mjere da štanca gej članke kao da radi za Crol.hr. Ne postoji trenutak kad možete posjetiti Vigilareov web i ne vidjeti kakvu anti-gej vijest.

Ali postoji trenutak kad naživciraš pedera lingvista koji kroz jezičnu i sociološku paralelu voli ukazivati na nečije licemjerje. I nisam prvi koji to radi – Autograf je to već napravio prošlog desetljeća. Razlika je što je ovo pederska analiza posljednjeg objavljenog članka licemjera Batarela.

Tko je zapravo nasilnik?

Nije glagol jedina Batarelova pogreška u naslovu. Problematična je i direktno s australskog (hehe) prevedena imenica "sodomit" koja treba biti "sodomist". Za njega smo mi pederi seksualno nastrani jer se, nazovimo stvari pravim imenom, jebemo u dupe. Jer strejt parovi to ne rade.

Kroz prizmu sodomije misli i na to da su homoseksualne osobe pedofili te da je naša agenda trgovati svom djecom svijeta za naše egomanijakalne potrebe. Otkrit ću ti tajnu, Vice: većina nas bježi od djece glavom bez obzira.

Nadalje kaže: "Nikada se nisam sklanjao pred nasilnicima (bullyjima)…" Osim što Batarelo ipak zna kako se sklanjaju strane riječi u hrvatskom te ovu čak ispravno stavlja u kurziv, nije mu jasno da je u svom životu upravo on taj nasilnik o kojem priča i koji potkopava ljudska prava marginalizirane skupine.

Umjesto naziva peticije "Zaštitimo djecu od homo-posvajanja" koju je u pola godine potpisalo svega 6908 osoba, preporučio bih naziv "Pružimo topao dom djeci koga ga čekaju" ili "Hej, vjernici, donirajmo za samohrane roditelje!"

Jedni od tih nasilnika za njega su "sudski aktivisti koji ne poštuju slovo zakona…" A kad se njegovoj udruzi presudilo da mora maknuti uznemirujući sadržaj s weba, da mu se zabranjuje objavljivanje novog diskriminatornog sadržaja i da mora platiti naknadu za sudski postupak, nije napravio ništa od navedenog, već je bahato pokušao obrisati to isto slovo zakona. Ta svaki klinac zna da se gumicom tinta ne može obrisati, već možeš samo napraviti rupu u papiru.

"Vjernici su građani i imaju svoje mjesto i slobodu u javnosti." Ma je li? A LGBT+ osobe su… što? Biljke? Životinje? Vanzemaljci? Među njima nema vjernika? Kao što ti možeš, dragi Batarelinjo, prakticirati svoju vjeru na način da ne ugrožavaš druge, tako i mi možemo, primjerice, tražiti istospolni brak koji ni na koji način ne ugrožava tvoj brak. Ugroziti ga možeš jedino ti kad instaliraš Grindr.

Batarelo ima jednu i samo jednu definiciju obitelji

Pokazuje i da ima sposobnost razmišljanja ili makar mišljenja: "Mislio sam da možemo provoditi i javne peticije…" I možeš, ali ponovit ću još jednom, dokle god ne ugrožavaš druge.

Evo, dat ću ti konkretan primjer na peticiji koju promoviraš. Umjesto naziva peticije "Zaštitimo djecu od homo-posvajanja" koju je u pola godine potpisalo svega 6908 osoba, preporučio bih naziv "Pružimo topao dom djeci koga ga čekaju" ili "Hej, vjernici, donirajmo za samohrane roditelje!" Ne zvuči li to ipak malčice pozitivnije od direktnog i sad već dosadnog i napornog napada na LGBT+ zajednicu od kojeg okrećemo očima, kao i na sam spomen tvog i imena tvoje udruge?

Kako Batarelo kaže da nije ni peder, što mi je malo upitno jer najglasniji homofob udžbenički je primjer nezadovoljnog homoseksualca, i dalje mi nije jasno zašto se osjeća prozvanim diktirati kako bi pederi trebali živjeti

Onda ulazimo u vjersko-obiteljaška laprdanja: "…riječi Svemogućeg Boga koji je sve stvorio govori da postoji samo muško i žensko… obitelj čine mama, tata i djeca, a najbolje mjesto za djecu je ono s mamom i tatom." Ponovimo gradivo. Ako imamo bračni par, npr. ti i tvoja žena prije nego što ste dobili prvo dijete, prema tvojoj definiciji vi niste bili obitelj dok ona nije rodila.

Obitelj, po tvojoj definiciji, prestaje biti i kombinacija gdje jedan roditelj napusti gnijezdo zbog tko zna kojih razloga. Uostalom, tko je tebe zadužio za postavljanje definicije obitelji? Pa valjda ću radije vjerovati enciklopediji Britannici koja kaže da je obitelj skupina osoba u braku, krvnom srodstvu ili povezana posvajanjem. Primijetit ćeš, bez spomena spola. Dublje od toga za potrebe dokazivanja tvojih budalaština nije ni potrebno ulaziti.

I na kraju... žicanje love "za buduće bitke"

Ovaj vjerski dio podsjetio me kako sam baš dan prije na TikToku vidio bijedni pokušaj Katoličkog sveučilišta da namami nove studente pitanjem "kako da ovu stvarnost znanstveno istražim i analiziram?" Pa sam im čak i komentirao da je apsurdno da sveučilište koje vjeruje da nas je stvorio nebeski tatica – propagira znanost. Komentar su ekspresno obrisali što mi samo govori da su neki od vas vjernika svjesni vlastita licemjerja.

"Kao vjernika nitko me i nikada ne može uvjeriti u suprotno, inače bih živio u zemlji fantazija." Lol, dušice, doslovno živiš prema ZF knjizi koju više ni hoteli ne stavljaju u ladice. Ne staje Australac pa si zabija epitetski autogol: "…da se ušutka i podčini ogromna većina zdravorazumskih Hrvata kako bi se nesmetano dekonstruiralo sve ono što je lijepo, stabilno, moralno i oduvijek."

Kao što ti možeš, dragi Batarelinjo, prakticirati svoju vjeru na način da ne ugrožavaš druge, tako i mi možemo, primjerice, tražiti istospolni brak koji ni na koji način ne ugrožava tvoj brak. Ugroziti ga možeš jedino ti kad instaliraš Grindr

Ovaj moj članak zapravo prati ritam ostrašćenosti njegova teksta, pa kako on postaje (pre)subjektivan što više skrolaš, tako to postajem i ja. Meni je, evo, lijepa estetika ružnog, stabilno realno nije ništa jer ni Vakula više ne zna reći kakvo će vrijeme biti sutra, moralno mi je vidjeti da su u vezi tri dečka koji se vole, a zaboravljaš da je pederluka bilo oduvijek. Ali, opet, krivu knjigu čitaš da bi znao kako su pronađeni pećinski crteži muško-muške kopulacije nekih deset tisuća godina prije tvog ljubljenog Krista.

Batarelo svoj vapaj završava poznavanjem call-to-action marketinga i tipično kršćanski – traženjem love. Okej, žica i molitvu, ali ona mu, jebiga, neće platiti sudske troškove pa želi da to za njega učine njegove ovčice.

U marketing se bome razumijem i ja, ali moj od vas ne traži da se odreknete kavice, putovanja ili bakina zlata. Zamolit ću vas da ukližete Batarelu u fejs inboks ili This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. te mu pošaljete ovaj članak kako bismo ga ozdravorazumili i opismenili. Čaopusabok.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.