Dok u Hrvatskoj moderna drag kultura postoji kao poneki klupski nastup kolektiva House of Flamingo, u zapadnom se svijetu rasprostranila u smjerovima koji su Balkancima nezamislivi.

Drag kraljice stvaraju ozbiljnu karijeru šminkajući se na društvenim mrežama, sudjeluju u popularnoj emisiji RuPaul's Drag Race sa šesteroznamenkastom glavnom nagradom, rade na recepcijama restorana i dovode vas do vašeg stola te čitaju knjige djeci u vrtićima (Drag Queen Story Hour).

Potonje je za konzervativne i religijske snage ključno jer – spoiler alert – uključuje djecu. Američke konzerve smatraju drag kraljice neprikladnim uzorima za djecu i vjeruju da je izlaganje djece drag kulturi protivno njihovim tradicionalnim vrijednostima. Tu floskulu čuli smo već milijardu puta, a njihovo ponavljanje iste majka je ograničavanja i ukidanja slobode govora i izražavanja te nepotrebno i zlobno uplitanje u kulturu jedne zajednice.

Još jedan homofobni napad cenzurom

Konkretnije, u američkoj saveznoj državi Tennessee, a posljedično i u još nekima koje žele regulirati javni diskurs, usvojen je nejasan zakon koji zabranjuje javne "kabaretske nastupe za odrasle" u prisutnosti djece i unutar 300 metara od škola, parkova i mjesta bogoslužja.

Zakon dolazi u paketu sa zabranom korištenja blokatora hormona i izvođenja operacija kod maloljetnih transrodnih osoba. Kazne su do 2500 dolara i do jedne godine u zatvoru za prvi prijestup, a za sljedeći se zatvorska kazna podiže na do šest godina. Nije to ništa novo; još se u 19. stoljeću zabranjivalo nošenje odjeće u javnosti koja ne korespondira spolu osobe kako bi se maltretiralo LGBT+ osobe i učinilo ih se manje vidljivima.

U našem modernom slučaju imamo gej muškarca-performera odjevenog u ženu s prenaglašenim atributima koji djeci čita priču prilagođenu njihovoj dobi. Kako drag izaziva tradicionalne norme roda i identiteta, tako se na taj način promiče uključivost kod djece, tjera ih se na propitivanje te se razvija osjećaj prihvaćanja i razumijevanja za ljude koji su drugačiji od njih.

Također, znamo da su drag kraljice duhovite, dosjetljive i domišljate, što sâmo čitanje priča djeci može učiniti zabavnijim. Istu tu priču mogao je ispričati taj isti muškarac bez drag opreme i moguće je da bi sve bilo u redu u očima heteronormativne zajednice.

Odvjetnica na TikToku iznosi zanimljive podatke o zanimanjima uhićenih pedofila

S druge strane imamo dva tisućljeća dugu tradiciju kršćanskih muškaraca u haljinama upitne seksualnosti. Oni također pričaju priče i djeci i odraslima, uvijek o mrtvoj osobi s majkom djevicom i dvojicom očeva, vrlo često ističući raznospolne odnose kao jedine "normalne", i to kroz povremenu homofobiju.

Pobožnoj ekipi iz redova drvenih klupa sasvim je normalno gledati uskršnje parade procesije bijelohaljinaša među kojima se nalazi i nemali broj maloljetnih dječaka. I to je performans, ali onda se nemaju pravo zgražati nad drag kraljicom koja djecu ne iskorištava za svoje nastrane nakane kao što to radi nemali broj crkvenih službenika.

Za vrijeme donošenja ovih nepotrebnih zakona našla se američka odvjetnica koja želi dokazati kako drag kraljice nisu prijetnja djeci. Kristen Prata Browde svakog tjedna na TikToku iznosi statistiku zanimanja novootkrivenih pedofila. Nitko od njih nije drag kraljica, ali je skoro sto posto njih crkvenih djelatnika i političara.

@newgirlny_fl Replying to @walkinggirl2024 in 2 weeks that’s 18 #christian pastors, 1 bishop, 1 rabbi and zero #dragqueen zero #trans criminals #transgender #thisiswhattranslookslike #mtf #lgbtq #lgbt #🏳️‍⚧️ #rainbowmafia ♬ original sound - Kristen B

Dvije tisuće godina događa se ono što već svi znamo, a roditelji još uvijek šalju djecu u crkvu. Ma, možemo ovdje pisati litanije na temu svećeničke pedofilije, ali dostatno je podijeliti poveznicu na Wiki članak o slučajevima seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi da sami proučite tu golemu količinu podataka.

Usput, drag kraljice takvu stranicu nemaju.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.