Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije Monsinjor Mate Uzinić učinio je povijesni korak za Katoličku crkvu u Hrvatskoj zatraživši oprost od "homoseksualnih osoba". Nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije, objavio je status na Facebooku u kojem vjernike podsjeća da se "Crkva mora ugledati na Gospodina Isusa, koji ide u susret svakoj osobi, bez iznimke“.

Monsinjor Uzinić napisao je kako mu je žao što u Hrvatskoj i dalje ima katolika "koji misle da služe Kristu i Crkvi diskriminacijom, agresijom i nasiljem, uvredama i pogrdnim komentarima na račun homoseksualnih osoba".
Uzinićevu objavu prenosimo u cijelosti:

Dragi prijatelji,

potaknut komentarom na jednu od mojih nedavnih objava, uz današnji Međunarodni dan borbe protiv homofobije želim podsjetiti na poruku pobudnice 'Amoris laetitia', koja nam je ove godine ponovo predložena za razmišljanje i proučavanje, a koja nas u svezi s ovim pitanjem u br. 250 podsjeća da se "Crkva mora ugledati na Gospodina Isusa, koji ide u susret svakoj osobi, bez iznimke".

U duhu 'Amoris laetitia', br. 250, dužni smo "svaku osobu, bez obzira na njezinu seksualnu orijentaciju, … poštivati u njezinu dostojanstvu i prihvaćati s poštovanjem, te … pomnjivo izbjegavati svaki znak diskriminacije, posebice bilo koji oblik agresije i nasilja". Imamo također dužnost takvim osobama i njihovim obiteljima "zajamčiti obzirno pastoralno vodstvo tako da oni koji pokazuju homoseksualne sklonosti mogu dobiti pomoć koja im je potrebna kako bi u potpunosti razumjeli i ostvarili Božju volju u svom životu".

Žao mi je što još uvijek ima katolika koji se s ovim ne slažu. I osobito što ima onih koji misle da služe Kristu i Crkvi diskriminacijom, agresijom i nasiljem, uvredama i pogrdnim komentarima na račun homoseksualnih osoba.

Od homoseksualnih osoba molim oproštenje što se zbog ovoga mogu i dalje osjećati odbačeni i od Crkve, ali i što oni i obitelji kojima pripadaju još uvijek u Crkvi, koja kao "obitelj obitelji" treba biti obitelj za sve svoje članove, ne mogu dobiti ono obzirno pastoralno vodstvo koje im prema 'Amoris laetitia' treba biti zajamčeno.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.