Saborski klub Možemo! na konferenciji za novinare u utorak predstavio je paket od 13 zakonodavnih inicijativa vezanih za unaprjeđenje prava LGBTIQ osoba, nazvan “Ravno do ravnopravnosti!”.

 O inicijativi koja je predstavljena na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije govorili su saborska zastupnica Možemo! Ivana Kekin i član Upravnog odbora stranke Gordan Bosanac.

Uvodno su istaknuli kako su prava LGBT osoba u Hrvatskoj u proteklih 20 značajno napredovala, ponajprije zahvaljujući LGBT zajednici koja se sustavno bori za svoja prava, kao i pojedinim sudskim presudama, pa je tako RH, prema organizaciji ILGA Europe 18. od 49 zemalja u Europi po pravima LGBTIQ osoba. No, jasno je kako je prostor za napredak na ljestvici i dalje golem, obzirom na činjenicu da Možemo! predlaže čak 13 zakonodavnih inicijativa: izmjene 11 zakona, nedostatak jedne strategije i regulaciju jednog podzakonskog akta.

Zakonski paket “Ravno do ravnopravnosti!”, ističu, nastao je upravo temeljem analize izvještaja LGBTIQ udruga kao i izvještaja Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova a koji jasno prepoznaju nedostatke u zakonodavstvu RH kako bi se napokon dosegla veća ravnopravnost LGBTIQ osoba, istaknula je Ivana Kekin.

Pravo na udomljavanje, posvajanje i medicinski pomognutu oplodnju

Konkretno, ovim paketom mjera za LGBTIQ osobe, Možemo! se želi usmjeriti na četiri segmenta unaprjeđenja njihovih prava.

Prvo, puno priznavanje istospolnih zajednica kao obiteljskih zajednica s neometanim pravom na udomiteljstvo, na posvajanje djece, na medicinski pomognutu oplodnju te da se gej roditelji prepoznaju i formalno u dokumentima.

Razlog tome je, rekla je Kekin, što, unatoč tome što je Ustavni sud rekao da su formalni i neformalni životni partneri po svim svojim pravima izjednačeni s bračnim i izvanbračnim drugovima, centri za socijalnu skrb se pozivaju na Obiteljski zakon, gdje istospolnim parovima nije eksplicitno naznačeno pravo na posvajanje, i tako ih diskriminiraju, unatoč Ustavnom sudu.

Podsjetila je kako je u Saboru na raspravi sutra Izvješće o radu pravobraniteljice za zaštitu djece, koja je istaknula da je sve više djece u domovima, sa svim problemima koje to nosi toj djeci. U isto vrijeme, parovima koji žele udomljavati i posvajati, ova država to ne omogućava.

Traže i zakonsku zabranu konverzijske terapije

“Ista je stvar i s potpomognutom oplodnjom, pričamo o demografskoj krizi u državi, a imamo izrazito rigidan zakon koji ženama izvan heteroseksualne zajednice ne dopušta potpomognutu oplodnju, ni ako su single ni ako su u lezbijskoj vezi. One onda odlaze u druge zemlje, poput Makedonije, kako bi se ostvarile kao roditelji”, naglasila je.

Drugi segment odnosi se na dodatnu zaštitu transrodnih osoba koje su pod posebnim pritiskom radikalnih grupa, a na način da im se odgovarajuća zdravstvena skrb osigura na teret javnog zdravstva. Medicinska struka jasno definira standarde skrbi za transrodne osobe, a znanstveni dokazi nedvojbeno ukazuju da prilagodba spola kod transrodnih osoba značajno smanjuje stopu psihičkih smetnji i stopu suicida. Stoga je važno povećati dostupnosti medicinske skrbi za ovu ranjivu populaciju u skladu s međunarodnim stručnim smjernicama.

Treći je segment zaštita maloljetnih LGBTIQ osoba. Prvenstveno osigurati podršku maloljetnim LGBTIQ osobama u slučaju da su izbačeni iz obiteljskog doma, u obliku privremenog uzdržavanja, ističe Gordan Bosanac. Drugi dio trećeg segmenta je intervencija u Kazneni zakon, najavljuje: a to je zakonska zabrana konverzijske terapije, znanstveno neutemeljene prisile mladih i odraslih LGBTIQ osoba da mijenjaju svoju seksualnu orijentaciju. “Konverzija je nadriliječništvo, zbog kojeg tražimo izmjene Kaznenog zakona vezane uz članak o nadriliječništvu”, naglašava Bosanac.

Četvrti segment usmjeren je na dodatnu zaštitu žrtava zločina iz mržnje kroz uvođenje prava na besplatnu pravnu pomoć. Drugo je usvajanje sveobuhvatnog Nacionalnog plana borbe protiv homofobije koji će se fokusirati na homofobiju u obrazovanju, zdravlju, radu, kulturi, sportu i drugim segmentima javnog, poslovnog i privatnog života, kako bi se uklonili nedostaci u provedbi postojećih zakona.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.