U petak, 17. svibnja, diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije (IDAHOBIT) - dan koji je prepoznat kao službeni dan u mnogim zemljama, uključujući i Hrvatsku. IDAHOBIT služi kao podsjetnik na važnost suočavanja s izazovima s kojima se LGBTIQ zajednica susreće, ali također i slavi vidljivost i važnost javnog istupanja LGBTIQ osoba.

Tim povodom, 26 formalnih i neformalnih LGBTIQ organizacija diljem Hrvatske najavljuje aktivnosti koje planiraju provesti tijekom Mjeseca Ponosa, razdoblja koje započinje upravo 17. svibnja i traje do početka srpnja (eng. "Pride Month"). Mjesec ponosa obuhvaća različite datume i događanja važne za LGBTIQ zajednicu, poput IDAHOBIT-a i obljetnice pobune u Stonewallu, stoga se većina aktivnosti s LGBTIQ predznakom odvija oko lipnja diljem svijeta. Ovim povodom pozivaju hrvatsku javnost, domaću LGBTIQ zajednicu te saveznike i saveznice da im se pridruže u obilježavanju ovog važnog razdoblja.

Nepokolebljiva odlučnost u borbi za prava i slobodu svih LGBTIQ osoba

Mjesec Ponosa donosi bogat program diljem Hrvatske, ističući raznolikost i živost hrvatske LGBTIQ zajednice. Četiri Povorke Ponosa održat će se u različitim gradovima, uključujući Zagreb, Split, Karlovac i po prvi put Pulu. Osim povorki, 26 udruga i inicijativa organizira više od 50 događanja diljem zemlje, pružajući priliku za educiranje, zabavu i povezivanje unutar LGBTIQ zajednice i izvan nje.

Ovogodišnji Mjesec Ponosa posebno je važan jer svjedočimo širem geografskom rasprostiranju LGBTIQ događanja diljem Hrvatske, poručuju okupljene organizacije. Ono ukazuje na rastuću podršku i razumijevanje za potrebe LGBTIQ zajednice u različitim dijelovima naše zemlje. Kako bi se dodatno ojačala povezanost i dijeljenje informacija, organizacije planiraju ojačati i nastaviti suradnju udruživanjem u neformalnu Kvir Mrežu Hrvatske, vjerujući da će ova mreža pružiti podršku i potporu LGBTIQ osobama diljem Hrvatske, te dodatno osnažiti LGBTIQ zajednicu.

Unatoč političkim izazovima i porukama mržnje koje dolaze iz političkih krugova, uključujući i novu vladu Republike Hrvatske koju čini ekstremna desnica, želimo istaknuti našu nepokolebljivu odlučnost u borbi za prava i slobodu svih LGBTIQ osoba.

Naša zajednica neće biti ušutkana

Neka ovaj Mjesec Ponosa bude prilika da pokažemo snagu naše zajednice, jedinstvo u raznolikosti i odlučnost da se nećemo povući pred preprekama. S obzirom na poruke mržnje i isključivosti pojedinih političara i stranaka, koje postaju sve češće, važnije je nego ikad da budemo ujedinjene i podržavamo jedne druge. Naša zajednica neće biti ušutkana, već će se ponosno boriti za svoja prava i slobodu.

Ujedinjene u našoj različitosti, stojimo zajedno kao organizacije, kolektivi i inicijative posvećene zaštiti prava LGBTIQ osoba:

- Ballroom zajednica
- Centar za građanske inicijative Poreč
- Drum 'n' bijes
- Dugine obitelji
- Games & Hangout
- Grof Darkula
- House of Flamingo
- Inicijativa Underworld
- Iskorak
- Karlovac Pride
- kolekTIRV
- K-zona
- Le Zbor
- LGBT Centar Split
- LGBTIQA+ inicijativa Filozofskog fakulteta 'AUT'
- Lezbijska organizacija Rijeka "LORI"
- Multimedijalni institut MAMA
- Neurodivergent nights
- Ponosni Zagreb
- Proces
- qSPORT
- Status M
- Swashtara
- Udruga Vrapčići
- Za-Pravo
- Zbeletron

Dodatne informacije o događajima tijekom Mjeseca Ponosa možete pronaći u nastavku, a za više informacija molimo posjetite web stranice i društvene mreže pojedinih organizacija, kao i društvene mreže (Facebook i Instagram) Kvir Mreže Hrvatske. Ovim putem pozivaju i druge organizacije koje se žele priključiti da im se jave.

Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.