Prvog dana lipnja započela je druga digitalna kampanja promicanja vidljivosti LGBTIQ osoba u Hrvatskoj – "I ja sam kao ti – prihvaćam sebe, mijenjam svijet". Kreativci iza ovog projekta su fotografkinja Ena Dragičević i content kreator Duje Kovačević, koji su uz podršku udruge Dugine obitelji odlučili prenijeti inspirativne portrete LGBTIQ osoba u Hrvatskoj i poruke prihvaćanja na digitalnim platformama.

Ove godine, trinaestero ljudi iz zajednice dijelit će svoje priče putem Instagrama, a oni dolaze iz različitih dijelova Hrvatske, predstavljajući različite identitete i dobi, u rasponu od 19 do 54 godine. Oni su gej muškarci, bi žene, lezbijke, transrodne i nebinarne osobe, kao i prijateljice zajednice, svi sa zajedničkim ciljem – promicanjem razumijevanja i prihvaćanja.

Dugine obitelji jako su sretne što mogu podržati ovu kampanju, jer smatramo da treba podržati i osnažiti inicijative koje dolaze iz zajednice, mlade aktiviste i aktivistkinje poput Ene i Duje, te da se trebaju čuti priče članica i članova LGBTIQ zajednice, kako bi se prikazala cijela ljepota i raznolikost iste.

Smatramo da posebno treba istaknuti važnost kampanje "I ja sam kao ti" u osnaživanju LGBTIQ zajednice u cijeloj Hrvatskoj.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ena (@enaspotting)

Iz naše perspektive, poruka "I ja sam kao ti" može vrlo snažno rezonirati unutar same zajednice, a ne nužno kao poruka koju želimo slati heteroseksualnoj "većini" kojoj želimo poručiti da smo, gle čuda, i mi ljudi. Često dobivamo poruke od mladih LGBTIQ osoba izvan Zagreba i velikih gradova, koje i dalje žive u strahu zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. Te se mlade osobe suočavaju s izolacijom i nedostatkom podrške u svojim lokalnim sredinama, što dodatno pojačava osjećaj nesigurnosti i straha.

Kampanje poput "I ja sam kao ti" iznimno su bitne jer pružaju priliku da se LGBTIQ osobe međusobno povežu i prepoznaju kroz platforme koje im se čine prirodnima i bliskima, kao što je Instagram. Digitalne platforme danas puno lakše omogućuju širenje pozitivnih priča i inspirativnih životnih iskustava LGBTIQ osoba, što ima značajan utjecaj na jačanje zajednice i promicanje osjećaja pripadnosti i prihvaćanja.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ena (@enaspotting)

Kampanja "I ja sam kao ti" prenosi poruke koje pokazuju da može biti bolje i da postoje osobe koje su prošle kroz slična iskustva kao i mi te da su uspjele prevladati određene životne izazove. Takve priče imaju moć nadahnuti i ohrabriti one koji se možda još uvijek bore s prihvaćanjem sebe i suočavanjem s društvenim pritiscima. Na taj način, kampanja ne samo da podiže vidljivost LGBTIQ zajednice, već i aktivno doprinosi osnaživanju pojedinaca unutar te zajednice, pružajući im nadu i osjećaj zajedništva.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ena (@enaspotting)

Ove godine kampanja donosi dvostruko više ljudi, identiteta i poruka. Upoznat ćemo trinaestero sudionika među kojima su i neka poznata lica s domaće aktivističke i podcast scene. Novi formati i dubinski uvidi u motive stvaranja ovog projekta čine ovu kampanju vrlo zanimljivom.

Projekt "I ja sam kao ti" nastao je iz ljubavi prema zajednici, a njegova poruka je jasna – prihvaćanje, podrška i snaga zajedništva. Udruga Dugine obitelji ponosna je što može podržati ovakvu inicijativu i raditi na stvaranju bolje budućnosti za sve članove LGBTIQ zajednice u Hrvatskoj.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ena (@enaspotting)

Kampanju možete pratiti na Instagram profilima autora (@enaspotting i @dujekovacevic), kao i profila Duginih obitelji, te putem hashtaga #ijasamkaoti2024. Prve objave su već online i dostupne na njihovim profilima, a nove priče slijede kroz cijeli Mjesec ponosa.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.