Novi list je prošli tjedan izvijestio kako je Gradsko vijeće Kastva izglasalo dodjelu nagrade za životno djelo svećeniku Franji Jurčeviću, inače svojedobno osuđenom za homofobnu diskriminaciju, a poznatog i po proustaškim stavovima. Jurčevića je za tu nagradu predložio kastavski HDZ, no za njihov prijedlog je glasala i opozicija predvođena SDP-om. Jedino je bila suzdržana SDP-ovka Mirela Smojver.

Predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Arsen Jardas obrazložio je da se Jurčeviću nagrada za životno djelo dodjeljuje "zbog njegova dugogodišnjeg rada, snažne osobnosti, pristupačnosti i volje da služi svojim građanima".

Taj skandalozni potez Grada Kastva zabilježen je i u nizu drugih medija, u kojima je prevladavalo zgražanje nad činjenicom da se jednom osuđenom homofobu dodjeljuje nagrada za životno djelo.

LGBT osobe su bolesne, perverzne, besramni jadnici...

Vrijedi i detaljnije podsjetiti zbog čega i kako je Jurčević osuđen. Naime, kastavski svećenik je prije desetak godina pisao blog, na kojem je izražavao svoje homofobne i filoustaške stavove. Primjerice, na blogu je objavio tekst u kojem je podržao masovni napad na Povorku ponosa u Beogradu 2010., kad je demoliran širi centar grada. LGBT ljude je nazvao psihopatima, a one koji su ih napali "normalnim Beograđanima". O lezbijkama je pak Jurčević pisao da su "bolesne, samodopadne, agresivne i bezobrazne".

Lezbijska grupa Kontra je tada podnijela kaznenu prijavu protiv Jurčevića, a uslijedio je i optužni prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u kojem se ovog svećenika teretilo za kazneno djelo rasne i spolne diskriminacije. Za to je i osuđen na Općinskom sudu u Rijeci na uvjetnu kaznu.

U nekoj pristojnoj zemlji bi dvostruka osuda za homofobiju Jurčevića diskvalificirala od dodjele nagrade za životno djelo, ali ovdje je ipak riječ o Hrvatskoj i HDZ-u

Udružnu tužbu protiv Jurčevića su zbog njegovih objava na blogu zajednički podnijeli i LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb, tada udruženi u Centar za LGBT ravnopravnost, i to zbog diskriminacije i uznemiravanja LGBT osoba. Na Županijskom sudu u Rijeci osuđen je i u tom procesu.

“Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ivanka Maričić Orešković proglasilo je Jurčevića krivim zbog članaka 'Beogradski poučak' i 'Koliko mi je poznato do sada niti jedan novinar u Hrvatskoj nije osudio perverzije lezbijki i homoseksualaca u Španjolskoj', objavljenih na njegovom blogu 10. studenoga 2010., ustvrdivši da je diskriminirao, poticao na diskriminaciju i uznemiravao po osnovi spolne orijentacije nazivajući LGBT osobe "bolesnima, perverznima, besramnim jadnicima, osobama bolesnih usmjerenja, nenormalnima, perverznim i nastranim osobama", objavio je tada u priopćenju za medije Centar za LGBT ravnopravnost.

Šutnja koja gromoglasno upozorava

Sud je tada Jurčeviću naložio da u dnevnim novinama objavi presudu, ukloni homofobne tekstove sa svog bloga i zabranio daljnje pisanje homofobnih tekstova na blogu. S obzirom na svoje odiozne i mrziteljske stavove, Jurčević je dobio što je zaslužio, a pozitivno je i što je u njegovom slučaju hrvatsko pravosuđe funkcioniralo.

U nekoj pristojnoj zemlji bi dvostruka osuda za homofobiju Jurčevića diskvalificirala od dodjele nagrade za životno djelo, ali ovdje je ipak riječ o Hrvatskoj i HDZ-u, pa njihova inicijativa definitivno nije iznenađujuća s obzirom na općepoznatu homofobnu politiku ove najmoćnije hrvatske političke stranke. No, vrijedi primijetiti da se nešto u proteklih desetak godina ipak značajno promijenilo. Naime, kad su 2009. i 2010. Jurčevićevi homofobni ispadi bili na vrhuncu, njih su osudili vodeći lijevo-liberalni mediji, a na njih su reagirale i LGBT udruge. Danas odluku da se Jurčeviću dodijeli nagrada za životno djelo lijevo-liberalni mediji osuđuju, no od LGBT udruga ni traga ni glasa.

Dok su nekad Kontra, LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb homofobnog svećenika Jurčevića odvele na sud i dobile oba procesa protiv njega, sad nema niti jednog priopćenja za medije od kartice teksta u kojem bi se osudila odluka Gradskog vijeća Kastva i pozvalo da se Jurčeviću ne dodijeli nagrada za životno djelo.

Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ivanka Maričić Orešković proglasilo je Jurčevića krivim zbog članaka 'Beogradski poučak' i 'Koliko mi je poznato do sada niti jedan novinar u Hrvatskoj nije osudio perverzije lezbijki i homoseksualaca u Španjolskoj', objavljenih na njegovom blogu 10. studenoga 2010., ustvrdivši da je diskriminirao, poticao na diskriminaciju i uznemiravao po osnovi spolne orijentacije nazivajući LGBT osobe "bolesnima, perverznima, besramnim jadnicima, osobama bolesnih usmjerenja, nenormalnima, perverznim i nastranim osobama

Nema niti bilo kakve druge reakcije iz hrvatske LGBT zajednice na ovu skandaloznu odluku kojom se institucionalno legitimira i nagrađuje najodvratnija primitivna homofobija, nema, primjerice, nekog otvorenog pisma ili prosvjeda pred sjedištem Grada Kastva. Hrvatskim LGBT udrugama i hrvatskoj LGBT zajednici očito baš i ne smeta previše što se jednom dvostruko osuđenom homofobu dodjeljuje nagrada za životno djelo. Jer da im smeta, prosvjedovali bi.

Mediji su očito i dalje zainteresirani za tu temu, ali nemaju sugovornike iz LGBT zajednice. Koja o nagradi dvostruko osuđenom homofobu šuti, što efektivno znači da se s tom nagradom slaže. U svakom slučaju, ta šutnja gromoglasno upozorava koliko se, u odnosu na samo nekoliko godina prije, urušio kapacitet hrvatske LGBT zajednice da se bori za vlastita prava. Pa, ako nikome iz hrvatske LGBT zajednice ne smeta odavanje ovakve počasti dvostruko osuđenom homofobu, onda je Jurčević i treba dobiti. Kao što i takva LGBT zajednica ima baš ono što zaslužuje.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.