Na zagrebački klub Super Super u Radničkoj cesti gdje se održavao LGBT party, noćas oko četiri sata bačen je suzavac, nakon čega su posjetitelji razbijali prozore kako bi došli do zraka i pritom se ozlijedili. Reakcije na napad stižu sa svih strana, policija još uvijek traga za počiniteljem, a Vlada RH se oglasila šturim priopćenjem.

Prve fotografije napada pojavile su se na društvenim mrežama, na profilu jedne od ozlijeđenih posjetiteljica. Nakon bačenog suzavca, dvoje posjetitelja razbijalo je prozore kako bi došli do zraka te su se pritom ozlijedili. Na teren je ubrzo pristigla policija te kola hitne pomoći.

 

Spavate li mirno --- plagijatori, kriminalci, pravasi, branitelji ustava i domovine, ratni profiteri, premijeri, ustase,...

Posted by Ana Urlić on Saturday, 11 February 2017

 

"Spavate li mirno --- plagijatori, kriminalci, pravaši, branitelji ustava i domovine, ratni profiteri, premijeri, ustase, partizani, crni, plavi, crveni... ? Spavaš li mirno Andreju Plenkoviću, Ladislave Ilčiću, Božo Petrove i svi ostali koji zakonima, šutnjom i okretanjem glavom i Ustavima ograničavate naše slobode? Jer, država nam je ugrožena zbog pedera i lezbi, a ne radi kriminala, bahatosti, lopovluka, narcisoidnih idiota, sanaderovaca, vojnog roka, plagiranja, varanja, krađe, fimi medija, farbanja tunela, ratnog profiterstva...", napisala je.

Priopćenjem se oglasila udruga Zagreb Pride koja najoštrije osuđuje današnji napad suzavcem na LGBTIQ party u Super Superu.

Od policije zahtijevaju da provede brzu i efikasnu istragu te da otkrije i privede pravdi odgovorne za ovaj gnjusan fizički napad na građane i građanke i poduzme sve adekvatne mjere kojim će osigurati mir, sigurnost i ljudska prava LGBTIQ osobama u Zagrebu i Hrvatskoj.

Eskalacija mržnje potaknuta sve agresivnijim i glasnijim diskursom radikalne klerikalne desnice

"Proteklih nekoliko mjeseci suočavamo se s eskalacijom mržnje u javnom prostoru potaknutom sve agresivnijim i glasnijim diskursom radikalne klerikalne desnice usmjerenom protiv Ustavnih vrednota Republike Hrvatske, koji nailazi na prešutno odobravanje Vlade Republike Hrvatske", kažu, među ostalim, iz Pridea.

 

Dosta je prešutnog odobravanja nasilja Vlada Republike Hrvatske! Zagreb Pride najoštrije osuđuje današnji napad...

Posted by Zagreb Pride on Sunday, 12 February 2017

 

Stoga ovim putem pozivaju premijera Plenkovića, ministra Orepića i Vladu da rezolutno, glasno i jasno osude ovaj čin nasilja i zločina iz mržnje usmjeren protiv ljudskih prava LGBTIQ osoba, građana i građanki Republike Hrvatske te time pokažu kako mržnja i nasilje nisu vrijednosti našeg društva.

"Mi se nećemo predati u borbi za naša ljudska prava, nas nećete ušutkati suzavcem kao što ste pokušali 2002. godine i kao što ste pokušali sada. Pravda i ljubav su na našoj strani i ponosno ćemo svi koračati, ne samo 10. lipnja na 16. Povorci ponosa, nego svaki dan izvan naša četiri zida. Mržnja nikada neće moći pobijediti ljubav!", poručuju završno.

Aktivistkinja i novinarka Ana Brakus, poručila je: "Od prvog suzavca koji je bačen na prvom Prajdu 2002. godine do dana današnjeg, lezbama i pederima u ovoj državi ne treba suzavac da nam se u njoj oči pune suzama. Griješe svi oni koji misle da u njima ne prevladava više ponosa i bijesa, više motivirajućeg, nego paralizirajućeg straha. Svaki suzavac i udarac, čini nas jačima".

Od prvog suzavca koji je bačen na prvom Prajdu 2002. godine do dana današnjeg, lezbama i pederima u ovoj državi ne treba...

Posted by Ana Brakus on Sunday, 12 February 2017

Plenkoviću, želite li graditi i voditi Hrvatsku gdje su beretke s oznakama SS-a, homofobija, mizoginija i rasizam prihvatljivi?

SDP je povodom napada održao konferenciju za medije na kojoj je govorio Bojan Glavašević.

"To je napad na mladost, veselje, užitak života i različitost. Od policije zahtijevamo najhitniju istragu i sankcije za počinitelje, pogotovo ako se dokaže da je to zločin iz mržnje", kazao je, a osobama LGBTQ manjina je poručio: "Niste sami. Borit ćemo se protiv zločina iz mržnje i širenja mržnje".

Najviše je kritizirao premijera Andreja Plenkovića.

"Politička snaga se ne pokazuje retoričkim bravurama i šetanjem po sabornici, nego u nedvosmislenoj, snažnoj zaštiti onih kojima je potrebna", kazao je Glavašević o Plenkoviću te mu postavio pitanje:

"Želi li graditi i voditi Hrvatsku gdje su beretke s oznakama SS-a, homofobija, mizoginija i rasizam prihvatljivi, a napadi na mladost i LGBT osobe normalni i prolaze bez kazne? Ili želi Hrvatsku europskih vrijednosti?".

"Sve ovo je posljedica huškačkog desničarskog i crkvenog odgoja mladih koje stariji odgajaju i uče da smo mi zlo"

Oglasio se i Pokret za sekularnu Hrvatsku - Glas Razuma.

"Sinoć se dogodio nasilan teroristički napad na LGBT+ zajednicu u Hrvatskoj. Bačen je suzavac u noćni klub Super Super u Zagrebu. Među komentarima na raznim portalima susrećemo odvratan govor mržnje usmjeren prema neheteroseksualnim ljudima. Oni savršeno pokazuju kako funkcionira rigidni heteropatrijarhat s neizbježnom homofobijom koja mržnju usmjerava prema svima koji se ne uklapaju u uske zadane norme kojima dominantna ideologija sve ljude gura u unaprijed zadane skučene okvire kako bi se održao određeni oblik vlasti i dominacije", kažu.

Nažalost, ističu, i u 21. stoljeću moramo gledati kako ljudi i dalje ne shvaćaju da smo svi jednako vrijedni, samo se razlikujemo po nekim obilježjima, npr. po seksualnoj orijentaciji.

"I zbog te razlike oni nas žele izbrisati s lica Zemlje. Sva sreća da sinoćnji napad nije rezultirao većim fizičkim ozljedama, ali sigurno je ostavio psihičke posljedice i to ne samo prisutnima nego i svima koji se osjećaju drukčije. Ovaj nemili događaj ponovo im je pokazao da nisu prihvaćeni i da zbog svojih različitosti mogu biti napadnuti. Sve ovo je posljedica huškačkog desničarskog i crkvenog odgoja mladih koje stariji odgajaju i uče da smo mi zlo. I oni su najglasniji mrzitelji dok oni koji podržavaju LGBT+ zajednicu i sami članovi iste ne ulaze u konflikte s njima. Zašto? Vjerojatno stoga jer se boje da će biti napadnuti ako jasno izraze svoje mišljenje".

Pokret za sekularnu Hrvatsku – Glas Razuma suosjeća s prijateljima i prijateljicama koji su sinoć kukavički napadnuti i poručuju svima da LGBT+ zajednica u Hrvatskoj nije sama i da oni stoje uz njih: "Zajedno smo jači! Zajedno moramo biti jači".

Tijekom popodneva, oglasila se i Vlada RH šturim priopćenjem: "Vlada Republike Hrvatske najoštrije osuđuje jutrošnji incident u zagrebačkom noćnom klubu u Trnju. Ministarstvo unutarnjih poslova vrši izvide i poduzima ostale zakonom propisane radnje nakon kojih će o motivima i načinu izvršenja izvijestiti javnost. Vlada Republike Hrvatske odlučno će se suprotstaviti svakom obliku nasilja i govora mržnje, rasne, vjerske i spolne diskriminacije u borbi za jednakost, ljudsko dostojanstvo i sigurnost svih naših građana. Vlada očekuje da se što prije pronađu počinitelji i utvrdi njihova odgovornost".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.