Na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak, udruga Zagreb Pride je uoči najavljenog prosvjeda povodom napada u klubu Super Super pozvala policiju da digne razinu sigurnosti jer, kako su kazali, primili su brojne poruke mržnje. Skupovi podrške organiziraju se u Poreču i Sarajevu.

"Strah se širi kao i nasilje. Dobili smo mnogo poruka koje potiču na mržnju. Identificirali smo 11 kaznenih prijava, šest prekršajnih za govor mržnje koje ćemo dići protiv osoba koji su nam prijetile. Riječ je o govoru mržnje preko društvenih mreža. Uzeli smo dokaze. Obično takav val mržnje bude oko Povorke, pa, evo, i sada svjedočimo masi prijetnji. Prijete nam od toga da će danas doći i baciti suzavac na nas, do 'ubij, 'zakolji', i slično", istaknuo je ispred Zagreb Pridea Jelena Poštić, a javlja N1.

Javna i politička odgovornost ne smije izostati

Na konferenciji je bila i jedna od žrtava napada, Hana Grgić, koja je kazala kako ovo nije bio prvi LGBT party: "Tako ih i ne dijelim. Idem tamo gdje idu moji prijatelji, gdje mislimo da nitko nikoga neće tretirati drugačije samo zato jer nekoga voli. Ovo nikoga neće spriječiti. Zagreb je i dalje inkluzivan grad. Naši sigurni prostori će ostati sigurni. Nas ovo neće spriječiti u tome".

Poštić je istaknuo kako su i izjave u javnom prostoru pridonijele ovakvoj atmosferi mržnje i straha: "Naravno da je povezano s političkim izjavama. Neke osude ostaju samo na riječima, svjedokinje smo i poticanja mržnje. Vidimo mržnju i netrpeljivost koje se iskazuju i prema drugim manjinama. Javna i politička odgovornost ne smije izostati", naglasio je Poštić.

"Očekujemo podršku, da će se sugrađani i sugrađanke pridružiti i pružiti solidarnost s osobama koje su žrtve ovog napada, i da apeliramo da krenemo s osoba na djela. Naravno, i da pošaljemo poruku da se ne bojimo, i da ćemo se zajedno potruditi promijeniti ovo društvo", poručio je.

Skupovi podrške u Poreču i Sarajevu

Inače, osim u Zagrebu, danas u 18:00 će se održati i miran prosvjed podrške na Trgu Joakima Rakovca u Poreču, koji organizira Centar za građanske inicijative Poreč.

"LGBT osobe tjera se u 'njihova četiri zida', a onda iste zidove homofobi/kinje koriste kao plinske komore. Država im pomaže tako da na iste te zidove postavlja širom otvorena vrata kroz koja zločinci/ke i nasilnici/ice bez sankcija mogu ulaziti i izlaziti, mrziti i napadati. Dosta nam je antifašizma kao floskule i nepodržavanje nasilja na papiru političkih stranaka, tražimo da proklamirane vrijednosti brane aktivno i na ulici.

Mi, LGBT osobe u Istri, zahtijevamo ravnopravnost! Mi, građani/ke u Istri, zahtijevamo ravnopravnost! Danas nas se napada u Zagrebu, sutra na red dolazi i ostatak Hrvatske. Danas LGBT, sutra neka druga manjina. Država je odgovorna za nasilje, fašizacija, militarizacija društva i desničarenje nasilnicima/icama nudi opravdanja", poručuju.

Osim Poreča, skup solidarnosti održat će se u isto vrijeme i u Sarajevu, ispred Veleposlanstva Hrvatske.

Teorije urote o datumu prijave prosvjeda

Na Facebooku je tijekom poslijepodneva pozornost izazvala bivša novinarka HTV-a Helena Krmpotić koja je napisala kako "ima dokaz" da je današnji prosvjed Zagreb Pridea "prijavljen prije pet dana, aludirajući da je u službi skretanja priče s "afere Saucha".

Prosvjed koji se danas održava na Trgu žrtava fašizma povodom subotnjeg incidenta u noćnom klubu i bacanja suzavca...

Posted by Helena Krmpotic on Monday, 13 February 2017

Kad je pitanje o tome je li to istina postavljeno na stranici najave prosvjeda, Zagreb Pride je objavio mup_zpna kojem je vidljivo vrijeme prijave okupljanja MUP-u.

mup_zp

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.