Nešto poslije 18:00 na Trgu žrtava fašizma započeo je prosvjed "Ljubav jest i ostaje jača od mržnje!" koji je Zagreb Pride organizirao povodom napada suzavcem na posjetitelje kluba Super Super proteklog vikenda. Između 500 i tisuću ljudi došlo je poručiti kako im je dosta netrpeljivosti, podjela i mržnje u hrvatskom društvu današnjice.

Jedna od govornica bila je Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije koja je, među ostalim, kazala kako "Vlada daje Ladislavu Ilčiću 200.000 kuna godišnje, a Prideu nula kuna". Podsjetila je i na to da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prije godinu dana pisala Miloradu Pupovcu kad je u pismu navela da pripadnici manjina vrijeđaju i provociraju, kao i na ispriku zbog srpskih čokoladica.

Na spomen Grabar Kitarović i Ilčića iz okupljene mase čuli su se glasni zvižduci.

Nastupio je i Le Zbor koji je otpjevao "himnu" kampanje "Glasaj protiv" iz 2013., obradu pjesme Sandija Cenova "Ljubav za sve".

Prosvjed protiv mržnje i "Ljubav za sve"

Nakon zvižduka Ilčiću i predsjednici poruka s punog Trga žrtava fašizma: "Ljubav za sve!"

Posted by N1 Hrvatska on Monday, 13 February 2017

Na prosvjedu su viđeni transparenti s dosadašnjih Povorka ponosa ("Isus liječi homofobiju", "Ovo su naša četiri zida", "Transrodno je zgodno", "Ljubav je ljubav",...), a pozornost je privukao onaj na kojem je stajalo "Za FreeDom spremni".

zafreedom
(Foto: Libela.org/Facebook)

Dojmljiv je bio govor studenta i aktivista Viktora Zahtile koji se, između ostalog, zapitao koliko teritorija trebamo ustupiti strahu da bi nam nasilnici ustupili par metara sigurnosti?

"Nema tog kluba, kafića, škole ni kvarta gdje ćemo biti potpuno sigurni. Područje borbe je vaše radno mjesto, vaša škola, vaša crkva, vaša ulica i vaš dom. Bori se slobodom, apsolutnom slobodom. Ako sloboda miruje, ona nestaje. Pred nama je izbor - hoćemo li se povući na Facebook i u gej kafiće ili pokazati zube i biti slobodni, i to nemilosrdno slobodni i slobodni pred svima?", rekao je.

Unatoč prijetnjama koje je Zagreb Pride primao uoči prosvjeda, on je protekao bez incidenata i protuprosvjeda, a okupljeni su se mirno razišli nešto prije 19:00.

trgzrtava02

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Komentari  

-1 # Krešimir Sivončik 2017-02-13 20:34
Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije: "Strah smo davno prevladali, a doskora ćemo i vas" :-)
Odgovori | Report to administrator
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.