Udruga U ime obitelji zatražila je u utorak dodjelu policijske zaštite Željki Markić zbog fotomontaže tjednika Novosti "s hitlerovskim brčićima", tražeći jednako postupanje kao i slučaju potpredsjednice Hrvatskog sabora Milanke Opačić (SDP). Glavni urednik Novosti Nikola Bajto za Crol.hr kaže kako na njihovoj fotomontaži hitlerovske brčiće vidi samo Markić jer ih – nema, a možda ona tako odgovara na pitanje ispod slike, "Koliko fašizma?".

U ime obitelji se u priopćenju (u cijelosti ga pročitajte ovdje) poziva na zahtjev predsjednika SDP-a Davora Bernardića za dodjelom policijske zaštite Milanki Opačić zbog objavljivanja uvredljive fotomontaže na portalu Dnevno.hr, te navodi da je policija u tom slučaju promptno reagirala i, prema pisanju medija, dodijelila Opačić zaštitu. Udruga traži da se isto načelo postupanja policije primjeni i na njezinu predsjednicu Željku Markić, kao i na sve druge žene izložene uvredljivim fotomontažama kojima je cilj širenje mržnje, te da se i njoj dodijeli policijska zaštita, javlja Hina, a prenose hrvatski mediji.

"Fotomontaža Željke Markić objavljena je s ciljem širenja mržnje i netrpeljivosti"

U ime obitelji navodi da je tjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Novosti objavio 17. veljače na naslovnici fotomontažu Željke Markić s "hitlerovskim brčićima", nakon što su javno ukazali na činjenicu da su Novosti zloupotrijebile proračunski novac namijenjen srpskoj manjini u Hrvatskoj za širenje netolerancije prema većinskom hrvatskom narodu.

Fotomontaža Željke Markić objavljenja je "s ciljem širenja mržnje i netrpeljivosti, uz druge uvredljive fotomontaže i tekstove", nakon što je udruga zatražila da Vlada i Savjet za nacionalne manjine prestane uplaćivati državna sredstva SNV-u te mu zabrani javljanje na natječaj za sredstva namijenjena nacionalnim manjinama sljedeće tri godine, kaže se u priopćenju.

Ravnateljstvo policije potvrdilo je Hini da je U ime obitelji uputila zahtjev za dodjelu zaštite Željki Markić te poručilo da će o tome obaviti provjere. U policiji kažu da "postoje određeni uvjeti pod kojima netko može dobiti policijsku zaštitu", ali o njima ne mogu javno govoriti. Portal Dnevno.hr objavio je 15. veljače fotografiju Milanke Opačić u majici s četiri ćirilična slova, tvrdeći da se Opačić "ovjekoviječila na jednom od Serb festivala" te da je "fotografija autentična i da nije riječ o Photoshopu".

Policija je, međutim, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdila da se radi o fotomontaži, dok za objavljivanje i distribuiranje te fotografije sumnjaju da je motivirano namjerom širenja mržnje i netrpeljivosti. "S ciljem prikupljanja svih relevantnih okolnosti ovog događaja policija nastavlja kriminalističko istraživanje", odgovorilo je Ravnateljstvo policije Hini.

Možda Markić nama odgovara da su hitlerovski brčići ispod tog crnog pravokutnika

Za komentar smo upitali glavnog urednika Novosti, Nikolu Bajtu.

"Ne vidim sličnost sa 'slučajem Opačić' gdje je obavljena lažna fotomontaža, a ovom slučaju je objavljena istina. Željka Markić kaže da je prikazana s hitlerovskim brčićima, međutim ona sama vidi te brčiće. Hitlerovskih brčića na fotografiji nema", kazao je.

"Zašto ona vidi te brčiće ne znam, možda je to njezin odgovor na pitanje ispod fotografije, 'Koliko fašizma?'. Možda ona nama odgovara da su to hitlerovski brčići ispod tog crnog pravokutnika, mi to ne znamo jer to doista nije na našoj naslovnici, tu je jedan pravokutnik iznad usana. On nije niti u obliku Hitlerovih brčića, a zašto vidi brčiće tamo gdje ih nema, to je njezin odgovor na naše gore spomenuto pitanje", dodaje Bajto.

Napominje i kako je važno reći da je Milanka Opačić dobivala prijetnje zbog lažne fotomontaže.

"Riječ je o namjernoj laži da je ona bila na nekom skupu na kojem nije bila, a i HND je to osudio. U slučaju naše montaže riječ je o postavljenom pitanju na koje je gospođa Markić dala odgovor danas. Ovo je običan spin i to je naprosto smiješno", završno nam je kazao Nikola Bajto.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.