Nakon što je Ustavni sud u četvrtak objavio odluku o neprihvaćanju prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece te Hrvatskom saboru naložio da u roku od dvije godine donese novi zakon, uslijedio je niz reakcija. Feminističke organizacije upozoravaju da bi novi zakon mogao biti restriktivniji, a nezadovoljni "prolajferi" pokreću peticiju "Imam pravo živjeti".

Tako feministički kolektiv fAKTIV smatra kako odluka Ustavnog suda (pročitajte je ovdje) ne znači previše za zaštitu prava žena ako se pogledaju preporuke Zakonodavcu, koje u ovoj političkoj klimi otvaraju mogućnost uvođenja savjetovanja prije pobačaja, što se u drugim zemljama pokazalo pogubnim za pravo žene na izbor i otvorilo prostor za ulazak anti-choice organizacija u javne bolnice.

Poruka Saboru i Vladi: zaštitite naše društvo i javne institucije od nametanja uvjerenja religijskih fundamentalista

"U skladu s netransparentnom vanjskom politikom Vlade na čelu s ministrom Davorom Ivom Stierom i njegovom novom desnom rukom Ladislavom Ilčićem uvaljuju nam se najkonzervativnije politike nad kojima se zgraža čak i europska demokršćanska parlamentarna većina. To nisu ni politike, već fašističke manipulativne metode koje žene pokušavaju svesti na obezvrijeđene ropkinje bez prava glasa - na 'inkubatorice' nacije i 'proizvođačice' obespravljene radne snage i topovskog mesa. I još k tome se licemjerno pozivaju se na 'volju birača'", poručuju.

U priopćenju koje je fAKTIV, zajedno s još tridesetak udruga i pojedinki/pojedinaca poslao medijima u petak, izražava se zabrinutost "da će se u ovom ozračju ugroziti dostupnost mjera za odlučivanje o rađanju djece kroz prisilno savjetovanje i odgode te manipuliranje troškovima kontracepcije i pobačaja, što otežava pristup mjerama za zaštitu zdravlja i doprinosi stigmatizaciji žena. Smatramo i da bi uvođenje ovakvih ograničenja u zakone i politike dovelo u pitanje živote žena i poštivanje međunarodnih standarda za zaštitu ljudskih prava".

Već sad vidimo da će novi zakon biti restriktivniji i da će žene trebati proći savjetovanje prije zahvata i da će se uvesti obavezni period čekanja. Istraživanja pokazuju da takvi postupci samo dodatno traumatiziraju žene koje su već donijele odluku

"U takvom političkom i društvenom ambijentu, a temeljem odluke Ustavnog suda, zahtijevamo od zakonodavca – Hrvatskog sabora, kao i od Vlade RH – da preuzmu aktivnu ulogu u daljnjem razvitku zaštite reproduktivnog zdravlja i prava svih žena te da zaštite naše društvo i javne institucije od nametanja uvjerenja religijskih fundamentalista čije ekstremističke pozicije nemaju nikakve veze s deklariranom politikom desnog centra na kojoj je ova Vlada dobila povjerenje biračica i birača", stoji u priopćenju u kojem je naveden i popis zahtjeva za Sabor i Vladu RH.

Ilčić i Stier trebaju dati ostavke ili biti smijenjeni

Zahtjevi su sljedeći:

1. Osigurajte dosljednu primjenu zakona koji je trenutačno na snazi uz organizaciju zdravstvenih ustanova na način da se ujednače cijene medicinskih usluga i pobačaja.

2. Osigurajte primjenu Konvencija UN-a o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) i preporuke nadležnog Odbora upućene Hrvatskoj (da se poduzmu mjere kojima bi se spriječilo da stavovi, uključujući i one zasnovane na religiji, stvaraju prepreke punom ostvarenju prava žena; osigurati da priziv savjesti liječnika ne ometa pristup žena zdravstvenim uslugama vezanim za reproduktivno zdravlje, uključujući i pobačaj).

3. Hitno ratificirajte Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te osigurajte uvjete za njenu punu primjenu.

4. Osigurajte sustavnu i kvalitetnu provedbu zdravstvenog odgoja, osobito 4. Modula Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje.

5. Osigurajte dostupnost i besplatnost kontracepcije, medicinski potpomognute oplodnje i druge medicinske usluge vezane za reproduktivno zdravlje, uključujući i pobačaj.

U skladu s netransparentnom vanjskom politikom Vlade na čelu s ministrom Davorom Ivom Stierom i njegovom novom desnom rukom Ladislavom Ilčićem uvaljuju nam se najkonzervativnije politike nad kojima se zgraža čak i europska demokršćanska parlamentarna većina. To nisu ni politike, već fašističke manipulativne metode koje žene pokušavaju svesti na obezvrijeđene ropkinje bez prava glasa

6. Zakonski sankcionirajte lažno oglašavanje i širenja dezinformacija (lažne klinike za pobačaj, dezinformiranje oko zakonske regulative, kontracepcije i pobačaja).

7. Osudite napad na ženska ljudska prava i rodnu ravnopravnost koji se zlonamjerno proglašava ideologijom kako bi se umanjilo prepoznavanje rodno uvjetovanog nasilja.

8. Demografske i druge mjere ne smiju biti na teret zdravlja i dobrobiti žena. Obiteljska, demografska i socijalna politika trebaju osiguravati poštivanje socijalno-ekonomskih prava žena i biti u skladu s potrebama žena i njihovih obitelji, uz naglasak na mjere stambene politike, zapošljavanje, dostupne usluge skrbi o djeci i starijima, unapređenje sustava posvajanja i izvaninstitucionalne skrbi o djeci te borbu protiv siromaštva.

9. Ostavka Ilčića i Stiera ili njihova smjena trebaju nastupiti u što hitnijem roku jer su isti zloupotrijebili svoj položaj za nametanje ideologije fundamentalističkih vjerskih grupa, na uštrb interesa ove zemlje i njenih građanki i građana..

10. Novi zakon je potrebno izraditi uvažavajući dosadašnje prakse, znanstvene spoznaje i rezultate znanstvenih istraživanja, potrebe i iskustva žena te međunarodne dokumente za zaštitu ljudskih prava.

fAKTIV poziva i na osmomartovski Noćni marš koji kreće u srijedu, 8. ožujka u 18:30 s Trga žrtava fašizma, a okupljanje počinje u 18:00. Više o samome maršu saznajte ovdje.

"Pobačaj na zahtjev žene će očigledno i dalje biti glavna meta napada na seksualna i reproduktivna prava žena"

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje izražava zabrinutost odlukom Ustavnog suda koji, iako je odbacio zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o pobačaju te ocijenio da trenutačno zakonodavno rješenje nije poremetilo pravednu ravnotežu između ustavnog prava žene i javnog interesa zaštite života nerođenog bića kao vrijednosti, nalaže zakonodavcu da donese novi zakon.

"Već sad vidimo da će novi zakon biti restriktivniji i da će žene trebati proći savjetovanje prije zahvata i da će se uvesti obavezni period čekanja. Istraživanja pokazuju da takvi postupci samo dodatno traumatiziraju žene koje su već donijele odluku. Ne postoji niti jedan dokaz da takvo savjetovanje predstavlja dobrobit za ženu. Isto tako, s obzirom na pritiske i stigmatizaciju žena koje se odluče na pobačaj, moguće je da će se raditi o pristranom savjetovanju", smatraju iz CESI-ja.

Navode i kako iskustva nekih drugih zemalja pokazuju da su na taj način samo stvorene dodatne prepreke u pristupu prekidu trudnoće, promiču se stereotipi i diskriminatorni stavovi, te narušavaju ženska prava, a uvođenje ovakvih ograničenja u zakone i politike dovodi u pitanje poštivanje međunarodnih standarda za zaštitu ljudskih prava.

Referendum o zabrani pobačaja nije dopušten, a uzevši u obzir ne samo ovo Rješenje, već i Priopćenje USUDa iz 2013. povodom referenduma o braku, razvidno je da bi potpuna zabrana pobačaja bila nedopuštena izmjena čak i samog Ustava jer bi se time u potpunosti dokinula prava na privatnost i slobodu, koja uključuju pravo žene na samoodređenje, pa bi takav pokušaj predstavljao povredu ustavnog identiteta

"Pobačaj na zahtjev žene će očigledno i dalje biti glavna meta napada na seksualna i reproduktivna prava žena, koji, u ime zaštite embrija, vode neokonzervativne, desničarske i klerikalne snage u hrvatskom društvu. Tražimo od zakonodavca da se rukovodi uspostavljenim standardima za zaštitu ljudskih prava i ne smije dozvoliti da ideološki i religijski stavovi određenih skupina o pravu na život utječu na tu odluku.

Tražimo od zakonodavca da se ne narušavaju već stečena prava, dostojanstvo i zdravlje žena te da ih se ne ograničava u ravnopravnom sudjelovanju u svim aspektima života. Tražimo da se ženama omogući da uživaju u svojoj seksualnosti, da slobodno i odgovorno donose informirane odluke o vlastitom tijelu, donose odluke o potomstvu i da se zaštite od bolesti i nasilja", poručuju u priopćenju koje u cijelosti možete pročitati ovdje.

"Referendum o zabrani pobačaja nije dopušten"

S druge strane, inicijativa Prolife iza koje stoji udruga Vigilare pokrenula je nacionalnu pro-life peticiju “Imam pravo živjeti” koja će se, kako najavljuju, u idućih 40 dana prikupljati putem interneta i po javnim lokacijama diljem hrvatske, kao i svim (nad)biskupijama.

"Peticija će se na koncu predati predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Republike Hrvatske. Tako će se zakonodavcu pomoći da se donese suvremen, pravedniji i kvalitetniji zakon u pogledu zaštite nerođenog života, koji će biti usklađen s vrednotama hrvatskog Ustava", kažu.

Istodobno, najavili su "dosad najveću kampanju inicijative '40 dana za život'" s geslom " Muževi, ljubite svoje žene". Održavat će se u 26 hrvatskih gradova (Bjelovar, Čakovec, Đakovo, Dubrovnik, Imotski, Knin, Karlovac, Koprivnica, Križevci, Metković, Nova Gradiška, Osijek, Požega, Pula, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Varaždin, Velika Gorica, Vinkovci, Virovitica, Vukovar, Zadar, Zagreb), a po prvi put i u Frankfurtu.

Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci primila je dosta upita vezanih uz spomenutu odluku Ustavnog suda, pa i one hoće li doći do referenduma o pobačaju. Pojašnjenja za javnost objavila je na svom profilu na Facebooku:

 

Slijedom daljnjih privatnih i novinarskih upita: 1. Referendum o zabrani pobačaja nije dopušten, a uzevši u obzir ne...

Posted by Sanja Barić on Thursday, 2 March 2017

 

"Referendum o zabrani pobačaja nije dopušten, a uzevši u obzir ne samo ovo Rješenje, već i Priopćenje USUDa iz 2013. povodom referenduma o braku, razvidno je da bi potpuna zabrana pobačaja bila nedopuštena izmjena čak i samog Ustava jer bi se time u potpunosti dokinula prava na privatnost i slobodu, koja uključuju pravo žene na samoodređenje, pa bi takav pokušaj predstavljao povredu ustavnog identiteta, što je onomad već Ustavni sud proglasio nedopuštenim", napisala je Barić.

Između ostalog, osvrnula se i na peticiju:

"Peticija koja kreće s jedne strane je upravo samo to, peticija, ne može dovesti do referenduma, već ima za cilj legitimnu političku borbu pritiska u odnosu na donošenje tog budućeg zakona. Naravno, kao i uvijek, i tu postoji dio uobičajene manipulacije u javnim akcijama tj. dovođenje u zabludu potpisnika oko stvarno jedino mogućeg pravnog dosega onoga što se potpisuje (vidi pod 1 do 3), a to nam je već poznato kako se ide sa zabludama i manipulacijama".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.