Deset minuta i trideset tri sekunde programa HTV-a bilo je posvećeno jednoj od ozbiljnijih kriza koje trenutačno potresaju Hrvatsku. Facebook je, naime, prije nekoliko dana uklonio stranicu portala Željke Markić i upravo je to bio razlog da se dotičnu opet pozove u studio državne televizije i ponovno joj se daruje malo besplatne reklame.

Da, dobro ste pročitali – blokirani portal Željke Markić je tema kojom se treba baviti nacionalna televizija, a Željka Markić i njezina udruga U ime obitelji ponovno su žrtve sistema.

Jer, kako je sama kazala, "njihova stranica je često informirala građane o stvarima koji se ne mogu naći u drugim novinama", a "sada su bili usred rasprave o 'Pupovčevim Novostima'" te su "iznijeli dokaz da su zloupotrijebili 3,2 milijuna kuna namijenjenih srpskoj manjini i u žiži napada se ugasila Facebook stranica".

Crveni talibani protiv slobode medija

Požalila se Markić voditeljima Studija 4 "da sada njihov portal i građani trpe štete", a uz nju je bio hrabri vitez Igor Peternel, potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava koji je gledateljstvu objasnio kako Facebook nema službu zaduženu za odnose s korisnicima pa se onda dogodi da, "ako se više puta, s različitih IP adresa, prijavi određeni profil, bilo da se radi o lažnom profilu, to se rješava automatski".

Zaključio je kako "to možda djeluje benigno, ali je sa stanovišta slobode medija i društva vrlo zabrinjavajuć trend”.

Teorija urote tu se još malo razigrala jer možda je razlog prijavama "približavanje lokalnih izbora, tim više što portal narod.hr na njima podupire jednu kandidatkinju". Peternel, čini se, ima informaciju da su Željki Markić probleme i neprospavane noći prouzročili "crveni talibani". 

Zeljka Markic i ja danas u emisiji Studio 4 o crvenim talibanima koji su organiziranim laznim prijavljivanjem uzrokovali...

Posted by Igor Peternel on Tuesday, 4 April 2017

 

Samo bitno

Markić je kazala kako "nisu oko toga željeli odmah napraviti dramu" te da su u "početku mislili da se radi o nekoj zabuni", a najavila je i upućivanje zahtjeva – saborskom Odboru za medije.

Pokraj gotovo 330 tisuća građana blokiranih računa i afere Agrokor zbog koje prijeti blokada tisućama OPG-ova, takozvana javna televizija odlučila je da je jedan od najvažnijih problema blokada portala Željke Markić jer je, valjda, riječ o jednom od posljednjih bastiona neovisnog novinarstva i simbola slobode govora.

Stoga očekujemo barem nekoliko emisija, najbolje u udarnim terminima, s relevantnim sugovornicima i stručnjacima jer jedino tako kompletna javnost može biti potpuno informirana o ovoj ozbiljnoj krizi.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.