"Uvijek su nas progonili, ali nikad ovako. Sad hapse sve, ubijaju ljude i rade što god ih je volja", riječi su jednog od mladića koji je uspio pobjeći od progona čečenskih vlasti. Govorio je i o torturama koje proživljavaju gejevi u zatvorima, tzv. "koncentracijskim logorima", te kako policija prijeti njihovim roditeljima.

Podsjetimo, novinarka ruskih opozicijskih novina Nova Gazeta, Elena Milašina, početkom travnja otkrila je priču o progonu i logorima za gejeve u Čečeniji. Nju su prenijeli svjetski mediji, a Milašina je pisala o hapšenju i zatvaranju više od stotine muškaraca u Čečeniji za koje se "sumnja da su homoseksualci".

Čečenske vlasti sve to niječu, a Alvi Karimov, glasnogovornik čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova oglasio se apsurdnom izjavom u kojoj je tvrdio kako je riječ o "potpunoj laži i dezinformaciji" jer "u Čečeniji nema gejeva":

Naređenje "odozgo" o "čišćenju nacije"

"Ne možete zatvarati i progoniti ljude koji u republici jednostavno ne postoje. Kad bi u Čečeniji i bilo takvih, organi reda ne bi trebali poduzimati ništa jer bi ih njihove obitelji već poslale nekamo odakle nema povratka", rekao je.

Nakon toga stigle su još alarmantnije vijesti – o otvaranju tajnih zatvora u koje se gejeve protuzakonito zatvara, tuče i muči elektrošokovima. Prema Novoj Gazeti, takvih zatvora koje su mediji prozvali koncentracijskim logorima, ima više, a jedan je smješten u bivšem vojnom kompleksu u Argunu.

Novinarka France 24 uspjela je razgovarati s nekolicinom mladića koji su uspjeli pobjeći iz Čečenije, a sad se nalaze na tajnoj lokaciji. U videoprilogu jedan od njih govori kako policija hapsi sve, ubija ljude i radi što god ju je volja jer zna da joj nitko ništa ne može: "Jer imaju naređenje 'odozgo' da 'očiste' naciju od ljudi poput nas".

Ubili sina i zakopali ga u šumi

Svjedočio je o mučenju strujom i izgladnjivanjem: "Noću bi u ćelije bacali ostatke svoje hrane, ne zato da nahrane zatvorenike, nego da ih time ponize. Znali bi ih poredati i tjerati da si nadjenu ženska imena. Neki bi radije bili ubijeni nego da trpe takva poniženja".

Onda postaje još gore. Čečenski tamničari pozvali bi obitelji zatvorenika s "ponudom" da pobiju vlastitu djecu kako bi "spasili svoju čast".

"Ako vi to ne napravite, mi ćemo", rekli bi im. Jedna je obitelj to i napravila – nakon dvotjedne torture u zatvoru, odveli su sina u šumu, ubili ga i tamo zakopali. Nisu mu organizirali ni sahranu, ispričao je.

Situacija u Čečeniji već tjednima ne prestaje biti međunarodnom temom, no zasad bez rješenja.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u svom prvom posjetu Rusiji od 2015. u utorak, na zajedničkoj konferenciji za tisak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, između ostalog, od njega zatražila da iskoristi svoj utjecaj kako bi zaštitio prava ranjive gej manjine u Čečeniji.

We may like smoking weed and know a lot about various marijuana strains or weed-infused products, but when it comes to hiding weed, we sometimes act like complete dolts. That is why we decided to share some simple rules of how to hide weed in the car that will certainly help you. If you want to stop worrying about being caught by the police, parents, your girlfriend, or even friends, you should simply follow our easy rules. 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.