Ovogodišnji Split Pride održat će se 24. lipnja, a ta manifestacija ovaj put treba i vašu pomoć. Udruga Rišpet je na Facebooku objavila da je gradonačelnički kandidat Željko Kerum obećao financiranje LGBT centra, kao i da će doći na Split Pride 2017. skupa sa svojim zamjenicima, što bi bio radikalan zaokret u odnosu na njegove ranije stavove kad bi vijest bila istinita.

Slogan Split Pridea 2017 je "Naša šarena štorija". Organizatori/ce u najavi na svojoj stranici na Facebooku kažu kako mu je cilj osvijetliti sve one trenutke i probleme s kojima se LGBTIQ osobe u Splitu svakodnevno suočavaju.

"Problemi koji okružuju LGBTIQ osobe u Splitu i Hrvatskoj su teški i bolni. Oni predstavljaju objekt svakodnevne borbe i straha. Našim sugrađanima i sugrađankama želimo, stoga, ispričati našu priču. Želimo da se zna, jasno i glasno, koliko je teško biti gej osoba u Splitu", poručuju.

Ipak, kažu, demokracija obuhvaća slobode svih pojedinaca i društvenih grupa, a različitosti i slobode obogaćuju naše društvo.

"Nadamo se da će Split poslušati našu štoriju"

LGBTIQ zajednica u Splitu je aktivna, postoji i bogata je specifičnostima i različitostima. Program Pridea 2017, ističu, obuhvaća i kulturno-umjetničke aktivnosti, radionice i događanja kojima žele prezentirati i različite elemente naše supkulture.

"Nadamo se da će ovaj projekt osvijetliti i približiti naše borbe, strahove, ali i vrijednosti unutar zajednice. Nadamo se da će Split poslušati našu štoriju", završno poručuju. Split Pride 2017, ponovimo, zakazan je za 24. lipnja u 17:00, a program će trajati do 22:00.

No, kako bi ovogodišnji Split Pride bio uspješan, potrebna mu je i vaša pomoć. Organizatori/ce kažu kako su, zbog manjka sredstava, prisiljeni zamoliti za donacije. Potrebni su im ozvučenje, WC, zaštitari, voda za sudionike, zviždaljke, materijali za transparente itd.

Ako ste im u mogućnosti pomoći, to možete napraviti uplatom na račun u RBA (IBAN: HR7224840081106587566, Rišpet - LGBT udruga Split, Ulica kralja Tomislava 8, 21000 Split) ili na PayPal This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Kerumovo "iskupljenje"

Udruga Rišpet je pak na Facebooku objavila da ih je kontaktirao gradonačelnički kandidat Željko Kerum koji se ispričao zbog "nesuglasica" na prvom Split Prideu 2011, a sve u želju da pretekne konkurenta Andru Krstulovića Oparu koji je također "najavio" isto.

"Ponovio nam je da je on čovjek iz naroda, ispričao se zbog nesuglasica oko prvog Split Pridea", napisali su i dodali kako im je obećao financiranje LGBT centra te najavio dolazak zajedno sa svojim zamjenicima, no samo su se šalili.

Podsjetimo, prvi Split Pride obilježili su neredi u kojima je bilo i stradalih, kad je oko 10.000 protivnika dočekalo povorku na Rivi topovskim udarima, kamenjem i suzavcem. U neredima je lakše stradalo nekoliko ljudi. Ministar policije tad je bio, podsjetimo, Tomislav Karamarko, a Željko Kerum gradonačelnik Splita.

 

Poslije objave obećanja gradonačelničkoga kandidata Andre Krstulovića Opare o financiranju LGBT centra, kontaktirao nas...

Posted by Rišpet on Tuesday, 23 May 2017

 

Kerum je tada rekao kako "ne podržava nasilje, ali je bilo za očekivati da će građani reagirati tako kako su reagirali": "Nije dobro što je bilo bacanja kamenja ali volju građana treba poštivati. Organizatori kad su se odlučili za takvu paradu su trebali biti svjesni u kakav rizik ulaze", i još je zaključio da je sve skupa "moglo proći i gore".

Godinu kasnije, kad se Pride održao u gotovo praznom Splitu jer je policija ispraznila rutu kojom su mogli hodati samo sudionici povorke, Kerum je to komentirao kazavši da su "Splićani svojim ignoriranjem Pridea pokazali što misle o njemu, da ih ne zanima, da ga ne žele u svom gradu i da nije dobrodošao u Split".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.