Unatoč valu konzervativizma na kojem Europa u posljednjih nekoliko godina jaše, zastupljenost LGBTQ osoba u britanskom parlamentu veća je nego ikad dosad; štoviše, veća je nego igdje u svijetu. U odnosu na 39 LGBTQ zastupnika iz 2015., u novom će ih sazivu biti 45.

Britanski parlament čini 650 zastupnika, što znači da ovih 45 LGBTQ političara čini 7% ukupnog predstavničkog tijela. Osobito je zanimljiva sama stranačka pripadnost LGBTQ kandidata – 19 zastupnika članovi su laburista, no jednak ih je broj i koji su torijevci.

Ostalih sedam pripadnici su Škotske nacionalne stranke. Škotska, jedina eksplicitno remain država u debati o Brexitu, ujedno je i država s najboljom zastupljenosti LGBTQ osoba – čak 17% političara iz te države dio je LGBTQ zajednice.

Izglednije da će fotelju zadržati LGBTQ kandidati

Naravno, ravnopravna zastupljenost svih queer iskustava ipak nije u potpunosti postignuta – od spomenutih 45 zastupnika, 36 su muškarci, devet je žena, svi su bijelci i među njima nema transrodnih osoba. Valja istaknuti još jedan zanimljiv podatak – prema istraživanju, izglednije da će LGBTQ kandidati zadržati svoju fotelju na izborima negoli njihovi heteroseksualni kolege.

Ipak, unatoč odličnom rezultatu, LGBTQ prava ovim bi izborima mogla biti ozbiljno ugrožena. Vođa laburista Jeremy Corbyn upozorio je da bi koalicija konzervativaca i Demokratske unionističke stranke mogla imati negativan efekt na ljudska prava.

Posrijedi je uvijek ista borba za vlast i ostanak na položaju u kojoj se ne razmišlja o posljedicama političkih odluka. Theresa May raspisala je izbore ranije kako bi dokazala svijetu da većina stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva podržava njezinu verziju hard Brexita.

may_corbin
Theresa May i Jeremy Corbyn

Grčevita borba konzervativaca za ostanak na vlasti

No, neugodno se iznenadila kad joj je parlamentarna većina izmaknula – za natpolovičnu većinu konzervativcima je nedostajalo osam mandata. Torijevci su, zapravo, priču o Brexitu pokrenuli kao ustupak desnoj populističkoj stranci UKIP Nigela Faragea bojeći se da će im oduzeti previše glasova, što bi laburistima donijelo pobjedu.

Gledajući kroz prizmu Hrvatske u kojoj bi gej zastupnik HDZ-a vjerojatno bio ekskomuniciran iz stranke, potpuno je nesvakidašnji primjer liderice torijevaca u Škotskoj Ruth Davidson koja je istaknula da su joj LGBTQ prava važnija od stranke

I ovoga se puta konzervativci grčevito bore da ostane na vlasti pa je premijerka Theresa May objavila da pregovara s DUP-om, strankom koja je usporavala uvođenje jednakih bračnih prava za LGBTQ osobe u Sjevernoj Irskoj i koja podržava 155 godina star zakon prema kojem se žene koje prekinu trudnoću kažnjava doživotnim zatvorom. DUP je osvojio 10 mjesta i torijevci pokušavaju s njima formirati vlast.

S druge strane, promatrajući reakcije britanskih političara iz hrvatske perspektive, naprosto je šokantno koliku podršku LGBTQ zajednica ima u redovima konzervativne stranke.

Nesvakidašnji primjer kroz prizmu Hrvatske

Gledajući kroz prizmu Hrvatske u kojoj bi gej zastupnik HDZ-a vjerojatno bio ekskomuniciran iz stranke, potpuno je nesvakidašnji primjer liderice torijevaca u Škotskoj Ruth Davidson koja je istaknula da su joj LGBTQ prava važnija od stranke i da je od same premijerke tražila potvrdu da u ovom partnerstvu prava LGBTQ osoba neće biti ugrožena jer joj je ta problematika osobno izrazito važna.

Čak su i političari poznati po negativnom odnosu prema LGBTQ zajednici, poput Sir Michaela Fallona, izjavili da koalicija s DUP-om ne znači da se sva stajališta torijevaca potpuno poklapaju s njihovima.

Vođa laburista Jeremy Corbyn upozorio je da bi koalicija konzervativaca i Demokratske unionističke stranke mogla imati negativan efekt na ljudska prava

Koalicija dolazi u nezgodno vrijeme kad je May najavila promjene zakona koji bi trebao olakšati zakonski aspekt procesa promjene spola.

Poučeni Brexitom koji je trebao biti tek zadovoljavanje hira desnice, vrijedi zapitati se što bi još jedna konzervativna improvizirana koalicija mogla donijeti.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.