U ovom izdanju dopala nas je čast izabrati najmirisnije izlučevine besmisla od uistinu gnjusnog tjedna: silovatelju i pedofilu skraćena je zatvorska kazna jer se "mora primijeniti onaj zakon koji je blaži za počinitelja", ali zato nikakav zakon ne prepoznaje njegove silovane, premlaćene, ponižene i u svakom smislu uništene žrtve; zadarska podružnica stranke Hasanbegovića i Esih zapalila se zbog gej pornića snimljenog u Zadru, a gorjelo je i diljem obale, unatoč fantastičnim lekcijama koje su premijer i ministri jedva prije dva mjeseca navodno naučili.

Da pomirišemo i izmet s druge strane ograde, zavirujemo u Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje se vodi izmišljena kampanja protiv Jeremyja Corbyna. Za takozvanu "SMS aferu" u redovima HDZ-a, oprostit ćete nam, nismo imali ni živaca ni želuca.

Nagrada za silovanje kćeri

zadarskifritzl
Foto: Antena Zadar

U apsurde hrvatskog pravosuđa imamo se prilike uvjeriti gotovo svakodnevno, a većina nas je, nažalost, već gotovo pomirena s tim stanjem. Ipak, povremeno se dogodi nešto što izazove mučninu bolniju i neugodniju od uobičajene.
A priča ide ovako: misteriozni tip, u javnosti poznatiji kao "zadarski Fritzl" jer mediji nisu otkrili njegovo ime, 15 je godina, točnije više od 1500 puta, silovao vlastitu kćer. S tim je počeo kad joj je bilo 12 godina, a nastavilo se sve do 2017. Osim toga, zlostavljao je i suprugu i ostalu djecu. Tukao ih je nogama i rukama do krvi, čak su ga članovi obitelji zatekli golog u krevetu sa maloljetnom kćeri koju je dobio iz nasilnog odnosa s najstarijom kćeri (?!). Supruga je lani pobjegla iz kuće kad ju je napao i sklonila se kod svoje majke. On je došao po nju, izbacio je, mlatio, vrijeđao, pljuvao, bacao u zid. Nesretna žena zaletjela se pod auto pokušavajući se ubiti, ali je "Fritzl" tada postao ljubazniji i nagovorio je da se vrati s njim kući, gdje ju je zatim – silovao. U zatvoru je završio nakon što je lani jednu od zlostavljanih djevojaka dečko uspio nagovoriti da ga prijavi policiji.
Osuđen je na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, no Vrhovni mu je sud kaznu umanjio za čitavo desetljeće. "Razlog ovakvoj odluci Vrhovnoga suda, prema onom obrazloženju koje su nam dostavili, što je Vrhovni sud našao da bi trebao biti primijenjen prema okrivljeniku blaži zakon, dakle onaj kazneni zakon koji je bio na snazi od 1997. do 2011. godine, jer je većinu djela za koja je proglašen krivim počinio u tom periodu", rekao je glasnogovornik Županijskoga suda u Zadru Hrvoje Visković te dodao kako "pravosuđe mora primijeniti onaj zakon koji je blaži za počinitelja".
Još je gore to što je, kako piše Slobodna Dalmacija, policija kćeri koja je monstruma htjela prijaviti odgovorila da "neke obitelji znaju zvati po pedeset puta", dok majku djelatnici Centra za socijalnu skrb nisu ni htjeli primiti te su joj rekli "da s luđakom neće imati posla". Unatoč tome ona ih je molila da dođu razgovarati s optuženikom i da ga maknu od nje i djece, ali su joj djelatnici Centra rekli da oni ne mogu ništa i uputili je na policiju.
Inače, "zadarski Fritzl" prije ovoga nije bio osuđivan, bio je sudionik Domovinskog rata i alkoholičar, ali psihijatrijskim vještačenjem je dokazano da je cijelo vrijeme dok je činio ova gnjusna djela bio psihički ubrojiv, odnosno da je bio potpuno svjestan što im čini.

Hrvatski odnos prema požarima: drži vodu dok ministri odu

peljesacpozar
Foto: Vatrogasci - Oni su naši Heroji/Facebook

U zaborav je sigurno pala izjava premijera Andreja Plenkovića od prije mjesec dana o tome kako smo mnogo naučili iz lanjske požarne sezone i kako je unaprijeđena suradnja i koordinacija svih činitelja u procesu protupožarne zaštite. Ministar obrane Damir Krstičević tad se pohvalio kako se nadležni koriste bespilotnim letjelicama za izviđanje, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da je obavljeno 1340 protupožarnih inspekcija. Šteta je što sve te dronove i inspekcije nisu upotrijebili i na dane kad se prvi put nakon podosta mirnog ljeta podigla bura i odmah je buknulo više požara duž dalmatinske obale. Nakon histerije izazvane Svjetskim nogometnim prvenstvom i stabilnog vremena, svima je, osim vladajućima, jasno da prva bura mora donijeti probleme – bilo zbog piromana koji najradije pale tijekom vjetrovitog vremena, bilo zbog dotrajale infrastrukture. Upravo je puknuće žice na dalekovodu izazvalo katastrofalni požar na Pelješcu koji je odnio četiri kuće, velike površine obradivog zemljišta, a u jednom se trenutku branila i benzinska postaja. Istodobno je gorjelo i u Ćilipima, Desnima kod Kule Norinske te Vonjskom Dolu u Konavlima, ali i u Islamu Grčkom u Ravnim kotarima. U utorak je navečer čak gorjelo i usred Splita – na brdu Marjan. Srećom, nije se ponovio kataklizmički scenarij od prošlog ljeta, kad je požar gotovo dosegao splitski trgovački centar City Center One s jedne, benzinsku postaju na Dračevcu s druge strane, a stanovnici su danima nakon požara jedva disali zbog pepela sa zgarišta. Upravo se tad poručivalo da će se više ulagati u vatrogasnu opremu i da je sramotno što vatrogasci voze olupine, a sve je ostalo isto – i dalje je vatrogasaca malo, oprema je manjkava, a kanaderi ne služe svrsi zbog vjetra ili mraka.
Drugim riječima, hrvatska je obala i dalje vrijedna jedina kao krava muzara za turističke potrebe, ali od neposredne sigurnosti građana i dalje su mnogo važnije apstraktne ugroze od kojih se branimo borbenim zrakoplovima.

Žustri napadi na Jeremyja Corbyna zbog antisemitizma

jeremycorbyn
Foto: Jeremy Corbyn/Facebook

Proteklih nekoliko mjeseci britanske laburiste potresaju optužbe za antisemitizam zbog spornog brisanja dijelova definicije antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust (IHRA). Laburisti, koji se od izbacivanja dvoje članova zbog tobožnjeg govora mržnje bore s optužbama o antisemitizmu, u stranačka Pravila ponašanja unijeli su definiciju antisemitizma koja ne uključuje četiri primjera rasizma koji su navedeni u definiciji IHRA-e: optuživanje Židova da su odaniji Izraelu nego domovini u kojoj žive, tvrdnja da je Izraelska države rasistički pothvat, traženje viših standarda ponašanja od Izraela nego od drugih nacija i uspoređivanje suvremene izraelske politike s onom nacističkom.
Izostavljanje ovih točaka, koje omogućuje veću slobodu govora kojom se kritizira izraelsku politiku, potaklo je horde političara da napadnu Corbyna, od konzervativaca, preko stranačkih neistomišljenika poput parlamentarke Margaret Hodge koja ga je nazvala "jebenim antisemitom i rasistom", do proizraelskih novina koje su ga čak prozvale "egzistencijalnom prijetnjom" za Židove. Jasno je da bit prijepora uopće nije ni definicija antisemitizma ni borba protiv rasizma, već politički interesi. Etiketiranje Corbyna ima dvostruku namjenu – s jedne strane, poistovjetiti kritiku izraelske politike s antisemitizmom, što bi dovelo do nemogućnosti negativnih osvrta na Izrael, a s druge baciti ljagu na Corbyna i njemu blisku lijevu frakciju koja predstavlja prijetnju neoliberalno orijentiranim potomcima Tonyja Blaira. Sama je Judith Butler, Židovka koja snažno kritizira izraelsku politiku, istaknula da je upravo proglašavanje svake kritike cionizma jedno od sredstava kojima se sprečava sloboda govora. Butler kritizira cionizam zbog nasilja prema Palestincima i arapskim Židovima, koje je usko povezano s nacionalističkim i rasističkim vjerovanjem u superiornost europskih Židova i njihovo ekskluzivno pravo na samoodređenje. Ona podsjeća da je palestinska borba antikolonijalna, borba protiv svjetskih velesila koje su se svrstale na stranu Izraela zbog njegova novca. Kako bi održali trgovinske odnose s Izraelcima, zapadnjaci su podržali naciju koja je uzurpirala palestinski teritorij jer ga je Bog njima obećao, koja se služila genocidom i prisilnim iseljavanjem kako bi stvorila privid većinski židovske populacije.
Zbog pritisaka sa sviju strana laburisti su popustili i uveli punu definiciju IHRA-e koja značajno ograničava slobodu govora protiv cionističkih politika. Ovakva situacija još jednom pokazuje koliko je erodirao politički vokabular u kojem se ni etničko čišćenje i rasizam ne mogu nazvati svojim imenom jer se odmah izokrenu u govor mržnje, a sve zbog straha od Corbynove popularnosti među mladima i lijevih politika koje ne pogoduju kapitalističkim spekulantima i izvan, ali i unutar Laburističke stranke.

Ćudoredni odred Esih i Hasanbegovića u jurišu na gej pornić

nhrpornic
Screenshot

Zadarski ogranak stranke Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, Neovisni za Hrvatsku, prepoznao je jedan od ključnih problema hrvatskog društva na koji je odlučio promptno reagirati, i to priopćenjem u kojem su odlučili olakšati dušu zbog sve prisutnijeg nemorala odmah tu, pokraj nas. Povod je bio pornić "Izađi iz ormara u Hrvatskoj" koji je jedan njemački gej par snimio u okolici Zadra. U to su priopćenje udrobili i institucije koje ništa ne poduzimaju, slučaj sirotog zadarskog iznajmljivača koji je ovog ljeta punio stupce jer se doznalo u svoj apartman ne prima gejeve... a onda su očito još pronašli nekoga tko "doslovno gol hoda gradom" te požalili na "moć manjina i njihovih udruga" (?):
"Zašto zadnjih dana osoba hoda gradom doslovno gola bez sankcija, nitko ne želi reagirati jer znaju kakve su posljedice i kakvu moć manjina i njihove udruge imaju u našem društvu. Tko može dati odgovore na ova pitanja ? Punu zašto u ovako kratkom tekstu a nijedan odgovor osim osude nas nećemo dobiti ni MI niti ONI u čije ime pitamo i koje mi predstavljamo. I da, proglasite nas desničarima i homofobima to je vaša standardna i učinkovita obrana kad vam se na fin i pristojan način postave pitanja. Zakoni u RH moraju vrijediti za sve jednako!'' rezolutno su poručili ogorčeni Neovisni.
Tim i Julian, kako su imena spomenutim mladićima, čitav su slučaj komentirali ovako: "Pročitali smo dva članka o nama koje je napisala čudna mala stranka, koja se čini jako slična desničarskim grupama u našoj zemlji. Čini se da smo postali jako bitni ako nas ti političari misle tužiti jer snimamo porniće. Političari nas ne bi trebali koristiti za političku promociju, to je odvratnije od toga da ste gej i snimate porniće."
Ne znamo jesu li ovo priopćenje smislili na vrhuncu kakvog toplinskog vala, ali ako nisu, imamo se razloga uzdati u njihovu budnost i daljnje akcije kojima će Hrvatsku zaštititi od pojava zbog kojih sve veći broj mladih bježi glavom bez obzira, a dobar dio stanovništva preživljava na rubu siromaštva, da ne govorimo o svemu ostalome što nas tišti. Go Neovisni, go, u boj za svjetliju budućnost!

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam