I ove se godine u centru Zagreba okupila "konzervativna krema" koja aktivno radi na "povratku na tradiciju, red i konzervativne vrjednote". Mladi HNS-a misle da je druženje s Ivanom Vrdoljakom poželjna nagrada, a jedna je popularna molitva dobila friško ruho.

Pa, krenimo redom.

Božo i činjenice

petrov
Screenshot

Udomljavanje u istospolne obitelji već je nekoliko mjeseci vruća tema koja bi u konačnici mogla označiti i ključnu prekretnicu na putu prema potpunoj bračnoj i obiteljskoj jednakosti LGBT parova u Hrvatskoj. Ali prije toga smo prisiljeni slušati razne teorije i mišljenja o tome koliko bi to bilo loše i katastrofalno, kako za samu djecu tako i za opstojnost čitavog hrvatskog naroda, o tradiciji da ne govorimo.
Uglavnom, na tu temu se u subotu oglasio i Predsjednik Mosta Božo Petrov: "Činjenica je da u pravilu djeca i nastaju i odgajaju se i odrastaju u emocionalnoj i fizičkoj zajednici muškarca i žene. Mislim da Sabor u tom svjetlu treba donijeti odluke kad bude raspravljao i o udomiteljstvu i o posvajanju." Pa je dodao: "Mislim da je dovoljna stigmatizacija to što djeca na kraju budu kod zamjenskih roditelja. Još onda dodatno jer niti homoseksualni parovi nisu toliko prihvaćeni u društvu. Zamislite onda stigmatizaciju te djece. Da je tolika prihvaćenost u društvu, ne bi bilo potrebe za paradama."
Time se (između ostalog, naravno) Božo pridružio bulumenti političara čije iritantno i neuko trkeljanje o LGBT pravima već bolno para uši. Petrovu bi, kao i ostalim političarima koji poput papagaja godinama ponavljaju dosadne frazetine o "neprihvaćanju" i "stigmatizaciji" trebalo napokon postati jasno da ih ne plaćamo kako bi nas u pravilnim vremenskim razmacima obavještavali da "društvo nije spremno" nego da po tom pitanju nešto i naprave. To je jedno, a drugo – ako nisu u stanju pomoći najranjivijim skupinama društva vlastitim primjerom i položajem koji im, realno, daje moć da nešto promijene – onda neka radije već jednom zašute jer ih je naporno slušati. Kotač promjena se, naime, može usporiti, ali ne i zaustaviti.

Mijenja se tekst Očenaša

ocenas
Foto: mgrumweb

Iako izmijenjena verzija kršćanske molitve Očenaš postoji u Bibliji već nekoliko godina, manje upućeni od nas poprilično su se iznenadili čuvši prije nekoliko dana na vijestima da se ionako jedina molitva koju znamo izrecitirati, a da se ne osramotimo mijenja, na inicijativu talijanske Biskupske konferencije. U općoj konfuziji potpisnica ovih redaka pomislila je da se mijenja po uzoru na kanadsku himnu, tako da bude rodno neutralnija, pa je već zamislila novu verziju naslova "Roditelju naš". No, dakako, Crkva ipak nije sitničava koliko kanadski političari – najava priloga objasnila nam je da je problem, kao i uvijek, u napasti. Sljedeća je misao potpisnice bila da cijeli život pogrešno shvaća napast kao iskušenje uopće, a zapravo se radi o seksu i Crkva će, u skladu s liberalizacijom svojih stavova, izbaciti taj stih. Na kraju smo ipak doznali da se stih samo mijenja iz "ne uvedi nas u napast" u "ne napusti nas u napasti" jer Bog nas nikad ne uvodi u napast. Što reći osim uvedite ovaj novi stih u svoje molitve i ubrojite u njih i potpisnicu jer je očito da se odavno prepustila napasti.

Osvojite druženje s Ivanom Vrdoljakom

Kako političke stranke uvijek paze na želje građana, tako su se i Mladi HNS-a Osijek potrudili ugoditi svojem (još uvijek postojećem?) biračkom tijelu. Naime, osječki Mladi otvorili su nagradnu igru u kojoj natjecatelji trebaju poslati fotografiju neke osječke znamenitosti, a za nagradu će osvojiti dan s Ivanom Vrdoljakom. Pošaljite i vi svoje fotografije kako biste mogli cijeli dan s Vrdoljakom ćaskati o njegovim političkim potezima – o koaliciji s HDZ-om, odlasku najprominentnijih imena iz HNS-a, njegovoj ključnoj ulozi u provedbi propale kurikularne reforme i prijedlogu da se u dan-dva profesor matematike prekvalificira u filozofa. Možete ga zapitati i o tekućim problemima – o njegovoj podršci za malverzacije u izradi Lex Agrokora, o nasilju protiv migranata na granici o kojem je izvijestio i britanski dnevnik The Guardian, o najavama štrajka sindikata prosvjetara. Moguće da su se Mladi HNS-a iz neke stote profesije prekvalificirali u PR menadžere jer ovaj potez nije ništa manje negoli bizaran.

Prizivačica na savjest kao Ivan Krstitelj

stojic_tradfest18.jpg
Foto: Vigilare

Don Damir Stojić, jedan od povratnika iz Kanade s kojima se Hrvatska jako usrećila i u kojoj valjda nije ostao jer ga tamo ne bi shvaćali ozbiljno, a o statusu medijske zvijezde bi mogao samo sanjati, dobio je "prestižnu" nagradu "Svjedok godine". Dodijeljena mu je usred Zagreba, točnije u hotelu Dubrovnik na još jednom Vigilareovom TradFestu, odnosno festivalu tradicije i konzervativnih ideja koji, između ostalog, "na proaktivan način želi potaknuti promišljanje i djelovanje, tj. reakciju na negativne ‘napredne’ pojave te potaknuti i promicati povratak na tradiciju, red i konzervativne vrjednote", čime će se "ostvariti društveno okruženje koje će poticajno djelovati na obitelj i razvoj krjeposti u civilnom društvu, politici i gospodarstvu". O zastrašujućim porukama koje su se i ove godine tamo mogle čuti više ćemo pisati u zasebnom tekstu, no ovdje se moramo osvrnuti na Stojićev "pobjednički govor" u kojem je rekao da "hrabroj" ljekarnici koja jednoj djevojci u Zagrebu nije htjela prodati kontracepcijske pilule zbog priziva savjesti dogodine treba dati tu nagradu jer se "u svojem poslanju vodi, među ostalim, primjerom Ivana Krstitelja koji je bio 'glas u pustinji' i koji je naviještao Riječ, što mu je vodilja u svakodnevnom naviještanju istine o čovjeku". Štogod to značilo.
Doista, od popova koji nam sve agresivnije pokušavaju viriti u krevete i diktirati kad, gdje, kako, zašto i s kim bismo se trebale seksati i koliko djece narađati, degutantnije su samo žene koje drugim ženama podmeću klipove slijedeći "nauk" dona Stojića i njemu sličnih.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam