Dio stiha iz hita koji je ruska pjevačica posvetila hrvatskoj predsjednici preveden Google Translateom idealan je za naslov nove runde Nebuloza. Osim toga je u proteklom tjednu na svjetlo dana izišao seksualni skandal, odnosno "nedolično ponašanje" u HV-u, a jedna je časna sestra na satu vjeronauka odabrala originalan način da djecu nevjernika odvede Isusu. A priziv savjesti izišao je iz okvira bolnica u jednu zagrebačku ljekarnu. Zasad.

Napaljujuće hodočašće i uvrijeđeni MORH

HVmbistrica
Foto: MORH/J. Kop

Seksualnih ukusa i sklonosti ima, valjda, koliko i ljudi, pa u tom kontekstu nije neobično i da se netko uzbudi na – hodočašću. To se, barem sudeći po vijesti koja je prije nekoliko dana zabavila javnost, dogodilo ročnici Hrvatske vojske i njezinu nadređenom. Oni su se, naime, na povratku s vojnog hodočašća u Mariji Bistrici, malo opustili i upustili u "nedolično ponašanje" u autobusu. Neslužbene informacije kažu da je zbog toga Vojna policija pokrenula istragu, a Dnevnik.hr je MORH-u poslao upit što se zapravo dogodilo.
U čudnovatom odgovoru koji bismo komotno mogli smjestiti negdje na spektar između pa vi nas vrijeđate i niđe veze i koji se jednostavno mora prenijeti u cijelosti, MORH kaže ovako: "Pobjednička Hrvatska vojska je od samog svog stvaranja institucija u koju hrvatski narod ima najveće povjerenje. Jaka Hrvatska vojska mnogima je trn u oku. Kao takva izložena je stalnim pokušajima dijela medija da senzacionalističkim prikazivanjem određenih događaja umanje njezinu važnost, demotiviraju njezine pripadnike i prikažu ih u negativnom kontekstu. Naravno da Hrvatska vojska kao dio društva nije izuzeta od pojedinih događaja koji odstupaju od uobičajenog i prihvatljivog. Za ministra obrane neprihvatljiv je i najmanji stegovni prekršaj, koji se u skladu sa zakonskim propisima sankcionira. Tako to radi uređeni sustav kakav je Hrvatska vojska. Nemamo razloga ništa skrivati, ali nećemo dozvoliti bilo kome da od 'muhe pravi medvjeda'. Poštujemo interes javnosti i medija, ali i tražimo objektivno i neselektivno izvješćivanje, u cilju zaštite digniteta i časti najvećeg dijela pripadnika Hrvatske vojske koji su i danas jamac sigurnosti, mira i suvereniteta Republike Hrvatske". Nije jasno znači li to da je dvoje pohotnika zaradilo kakve drakonske kazne ili pak da su mediji krivi za rušenje digniteta i časti HV-a, a mi se kladimo u potonje.

"Oh, Kolinda – i u grudima držati užitak, nitko nije mogao"

Da nastojanja predsjednice za brendiranjem Hrvatske ne prolaze nezapaženo, dokazala je pjesma "Kolinda" ruske pjevačice (?) Aline Zaharove. U spotu je sve spremno za otmjenu zabavu na visokoj razini – tu su žongler zabrinjavajuće kratka vrata, klaun koji se uznemirujuće radosno prebacuje s noge na nogu, balerina i Kupid. Raskošna trpeza ispred vrtne sjenice ukrašena je trima "prazničnim svijećama", bocom piva i jednostavnim buketom ljubičastog cvijeća. No, nešto nedostaje. Klapa ne može "učiniti odmor" bez Kolinde koja iznenađuje i oduševljava, običan dan pretvori u blagdan, koja je ukras njihova susreta i užitak koji se ne može zadržati u grudima. U jednom se trenutku u pjesmi, prevedenoj na hrvatski Google Translateom, čak spominje i maženje na kiši s hrvatskom predsjednicom. Vedra ruska poskočica zorno pokazuje domete i ciljanu publiku populističkih vanjskopolitičkih performansa hrvatske predsjednice. Oni, kao i pjesma, nisu ništa drugo doli neukusna parada kiča.

Priziv savjesti u ljekarni

ljekarna
Foto: N1

Ovog je tjedna javnost uznemirilo Faktografovo otkriće o zaposlenici zagrebačke ljekarne koja je djevojci odbila izdati liječničkim receptom propisane kontracepcijske pilule zbog priziva savjesti. Iako zakon predviđa mogućnost ulaganja priziva, u ovom je slučaju ipak prekršen Kodeks ljekarničke etike i deontologije iz razloga što u tom trenutku u ljekarni nije bilo drugog djelatnika koji bi mogao izdati pacijentici lijek, a s obzirom na to da isključiva funkcija kontracepcijskih pilula nije samo sprječavanje trudnoće, već i hormonska regulacija, jasno je da je odluka ljekarnice mogla utjecati na djevojčino zdravlje. Iako jest važno omogućiti zaposlenicima slobodu, postavlja se pitanje što bi se dogodilo kad bi se zaposlenice kakvog trgovačkog lanca ili drogerije pozvale na priziv savjesti kad netko na blagajnu donese paket kondoma. Što kad bi kuharica u studentskoj menzi odbila studentu poslužiti grah s kobasicom jer je vegetarijanka, a što kad bi taksist odbio povesti Davora Bernardića jer je član HDZ-a? Zakon u svakom slučaju nalaže da se usluge pruže, a osobni stav prema njihovu ispunjavanju ne može biti iznad njega. Prisjetimo li se uz to statistike prema kojoj bi 58,8% liječnika zaduženih za obavljanje pobačaja iskoristilo priziv savjesti, postaje jasno da zakonski zajamčena dostupnost pobačaja nema uporišta u praksi. Iako etici jest mjesto u poslovanju, ona ne može biti izgovor da se sabotira pristup legalnim uslugama i diskriminira i stigmatizira njihove korisnike.

Nacrtajte klince koji ne idu na vjeronauk i dovedite ih Isusu

skola_korcula
Foto: Osnovna škola Petra Kanavelića Korčula

Časna sestra koja predaje vjeronauk u Osnovnoj školi Petra Kanavelića u Korčuli došla je na originalnu ideju: u sklopu teme o tome koga bi djeca dovela Isusu svojim je učenicima u zadatak dala da nacrtaju nekog od svojih kolega koji ne idu na sate vjeronauka. Uz to su ispod crteža trebali napisati i imena te djece. Sve to ne bi se doznalo da majka prvašice iz te škole nije to ispričala Telegramu. Prokazivanje neistomišljenika, drugotnih i drugačijih u Hrvatskoj nažalost nije ništa novo, no kad se to dogodi u prvom razredu osnovne škole, i to još perfidno zakukuljeno u obrazloženje da "Isusu treba dovesti one koji ne vjeruju u Boga i koji ne idu na vjeronauk", onda bi javnost doista trebala biti alarmirana. Spomenutu časnu sestru ne bi se trebalo ticati tko su djeca koja na vjeronauk ne idu niti zašto je tome tako, a još manje bi drugu djecu trebala poticati na to da ih "dovode Isusu". Navodno su se neki roditelji požalili na ovaj slučaj i čeka se reakcija škole, no vjerojatno će sve na koncu postati samo još jedna recka u nizu nerijetko bizarnih zgoda sa satova vjeronauka u hrvatskim školama.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.