Dvoje predsjedničkih kandidata nedavno se okušalo u čitanju djeci, projektu koji je pokrenula učiteljica u Švedskoj Martina Mihalić. S obzirom na to koliko se ove godine namjernika kandidiralo za najbeskorisniju funkciju u državi, odlučili smo pomoći biračima desnice i, na temelju viđenog, nepristrano ocijeniti tko je veći Hrvat. Imamo nedvojbenog pobjednika.

Započnimo s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Predsjednica snimku otvara školski govornički – obraćanjem slušatelju, situiranjem snimke u kontekst i kratkim sadržajem omiljene "Pipi Duge Čarape". No, odmah u drugoj rečenici govor postaje koherentan kao Facebook profil Ivana Pernara jer predsjednica iz vedra neba započinje s nativnim oglašavanjem stvaralaštva Ivane Brlić Mažuranić.

U jednom smo se trenu divili avanturama nestašne Pipi, a već je u sljedećem uspoređujemo sa šegrtom Hlapićem, pozivajući djecu da pročitaju što više hrvatskih autora. Štoviše, čitave obitelji trebaju čitati naglas kako bi djeca slušala lijepe hrvatske riječi.

Za samu izvedbu predsjednica osvaja maksimalan broj bodova

No, kako ovdje ne ocjenjujemo retorički dizajn nego čisto domoljublje, predsjednica za uvod skuplja gotovo sve bodove jer je pored skandinavskog klasika uspjela progurati i domaći, za savršenu ocjenu nedostajalo bi samo još navesti pokojeg domaćeg autora kao preporuku, kako djeca ne bi zabludjela i čitala književnost u kojoj se spominje masturbacija ili homoseksualnost.

Za samu izvedbu predsjednica osvaja maksimalan broj bodova jer čitala je na trenutke najčišćim hrvatskim standardom, prebacujući naglasak na prednaglasnice, unatoč objedama crvenih vragova poput Mate Kapovića kako je takav izgovor "provincijalan".

Ako će predsjednička utrka biti imalo slična ovom čitanju, Kolinda Grabar-Kitarović pobrisat će podove i police svih hrvatskih knjižnica drugim najuvjerljivijim kandidatom desnice Miroslavom Škorom. Škoro je igrao na kvantitetu, ne kvalitetu snimivši skoro pa audioknjigu koja bi se mogla priložiti na CD-u uz čitanke da nije tek malo tehnički superiornija snimci Peđe Grbina dok pjeva Thompsona (koja također ne bi bila višak na kakvom nosaču zvuka za Glazbenu kulturu).

Unatoč Škorinim opetovanim proklamacijama političkog progona, suđenja koja protiv njega vode dušmani, i vjeri, ljubavi i domovini kao osobnim svetinjama, u videu nije bilo ni riječi o Hrvatima, Hrvatskoj, hrvatskoj književnosti.

Kika je nadmašila Fridu

Škoro se pokušao dodvoriti i izvući na šarm svojim bijelim maltezerom Fridom, no i tu ga je nadmašila predsjedničina Kika, iako se pravi Hrvati, kako je svojedobno objašnjavala suradnica portala Narod.hr, ne bi trebali osobito dičiti kućnim ljubimcima.

Škoro je pokušao pridobiti i osebujnim stilom, kultnim čarapama na natikače, no tim se "Čeh na ljetovanju" lookom ne može mjeriti s autentičnim hrvatskim asesoarima Kolinde Grabar-Kitarović.

Sve u svemu, unatoč njezinu raskidu s Velimirom Bujancem i njegovoj podršci Miroslavu Škori, nedvojbeno je da je Grabar-Kitarović veća domoljupka koja svoju ljubav prema Hrvatskoj može pokazati čak i u trominutnom videu o švedskoj knjizi.

Dodajmo da se nadamo da je video pogledao i vrlo slab čitač Milorad Pupovac, čije je nemarno čitanje predsjedničina pisma iz 2016. rezultiralo sustavnim ugrožavanjem ustavnog poretka Republike Hrvatske njegovim zlonamjernim kritiziranjem hrvatske vlasti. Ubuduće preporučamo da umjesto pisanja spomenutom moralnom patronizatoru predsjednica pismo čita naglas.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.