Unatoč prijetnjama smrću sudionicima prve kosovske Povorke ponosa, koje je skupina "hrabrih" anonimaca potpisanih kao "revoltirani građani" poslala prištinskim medijima, ta je manifestacija pod sloganom "U ime ljubavi" u utorak održana bez incidenata, uz, očekivano, jake policijske snage koje su te prijetnje shvatile ozbiljno.

Povorka je krenula s prištinskog Trga Skanderbeg, a manifestacija je završila koncertom na Trgu Zahir Pajaziti. Kosovsku Povorku ponosa otvorio je predsjednik Hashim Thaçi koji je okupljenima poručio da je Kosovo sagrađeno na načelima jednakosti i slobode za sve zajednice.

"Nikome na Kosovu nećemo dopustiti da nameće strah i prijetnje bilo kojem pojedincu ili skupini", rekao je, ali se nije pridružio povorci.

kosovo_pride.01

Prvu kosovsku Povorku ponosa organiziralo je devet nevladinih organizacija s ciljem, kako su kazali, da od javnosti i institucija zatraže da učine više kako bi se spriječilo nasilje nad LGBT manjinom, a žrtvama pružili bolju zaštitu.

Sudionici su nosili transparente s natpisima "To je ona i ona je čovjek", "Nije sve samo crno-bijelo, svijet ima mnogo boja", "Hodamo za one koji nam se ne mogu pridružiti".

Ovo je prvi događaj ovakvog tipa najavljen unaprijed, za razliku od tri manje LGBT povorke održane u protekle tri godine, javlja Radio Free Europe. Ti su raniji marševi privukli pozornost političkih lidera i diplomata na Kosovu koje je 2004. godine donijelo antidiskriminacijski zakon koji jamči prava seksualnim manjinama.

kosovo_pride02

Ovogodišnji Tjedan ponosa koji je počeo 6. listopada otvorio je kosovski premijer Ramush Haradinaj koji je obećao da će državne institucije štititi prava LGBT zajednice, istaknuvši kako ova, prva Povorka ponosa, "pokazuje posvećenost Kosova poštivanju prava LGBT zajednice". No, niti on se nije pridružio današnjoj Povorci "zbog zauzetosti".

Inače, rezultati studije američkog Nacionalnog demokratskog instituta pokazali su kako je Kosovo najhomofobičnija zemlja regije s veoma raširenom diskriminacijom pripadnica i pripadnika LGBT populacije.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam