Nadrealni performans koji se crnog petka 13. 2017. godine odvio pred Hrvatskim saborom pod redateljskom palicom navodnog začetnika "konzervativne revolucije" u Hrvatskoj, Vice Batarela, doživio je vrhunac kad je taj veliki katolik i kvazidomoljub odaslao poruku silovanim ženama.

Ako ste među onim sretnicima koji crnog petka 13. 2017. godine nisu čitali i slušali vijesti ili gledali Dnevnike: predstavnici građanske inicijative ProLife.hr i Zaklade Vigilare predali su u petak Hrvatskom saboru 168.561 potpis na peticiju za zakonsku zaštitu nerođenog života, odnosno zabranu pobačaja, te su se na skupu na Trgu sv. Marka usprotivili donošenju Istanbulske konvencije i usput zatražili ostavku novoizabranog ustavnog suca Gorana Selanca "zbog zagovaranja gej brakova".

Posve razumljiv u šokantnoj poruci

U prigodnom govoru neokrunjeni je kralj klerikalno-desnih tvrdih konzervativaca u Hrvata, između ostalog, poručio kako u ovoj zemlji "pobačaju nema mjesta". I sve smo to već vidjeli, i ništa od toga nije neočekivano niti neobično kad se zna iz čijeg think tanka dolazi, dok osokoljeni i ozareni Batarelo na adrenalinu nije nadmašio samog sebe. U odgovaranju na novinarska pitanja usred svih tih uzbudljivih događanja koja mirišu na Konačnu Pobjedu, potkralo se i jedno podmuklo:

"Treba li silovanim ženama zabraniti mogućnost pobačaja?"

"To dijete se ima pravo roditi, svako dijete. Tko smo mi da odlučujemo koje bi se dijete trebalo roditi? Zašto bi to dijete bilo kažnjeno radi zločina koji se dogodio? Znanstveno je dokazano da žene koje jesu silovane imaju manji postotak pobačaja, to je znanstveno utemeljeno. Zašto bi to dijete trebalo ispaštati?", u jednom je dahu kao iz topa odgovorio uvijek spreman Batarelo i mrtav-hladan još jednom ponizio sve žene žrtve jednog od najgnjusnjih zločina, silovanja.

Batarelo, odvucite svoju govornicu i razglas pred 684 djevojčice od kojih je najmlađoj 10, a najstarijoj 14 godina, koje su u katoličkom Paragvaju tipovi koji razmišljaju poput vas natjerali da rode

Stasiti povratnik iz Australije čak i na lošem hrvatskom koji ne uspijeva svladati niti 27 godina nakon povratka bio je posve razumljiv u šokantnoj poruci koju je odaslao u javni prostor. I ponovio na Facebooku.

Gdje je i kad to znanstveno dokazano? O kojem je istraživanju ili istraživanjima riječ? Je li globalno? Na kojem uzorku? Jesu li te žrtve donijele odluke svojevoljno ili su bile primorane roditi? Jesu li motivi svih njih bili isti? Jesu li obuhvaćene žrtve silovanja u ratovima? Tko su autori istraživanja? Tko ga je financirao?

Manipulator Batarelo stvarno ili pak samo prikladno ne zna ili zaboravlja kakve posljedice na ženu ostavlja seksualno nasilje. Počnimo odmah s najekstremnijim: "Jedna od posljedica seksualnog nasilja može biti i smrt. Ona može biti uzrokovana samoubojstvom, HIV infekcijom ili ubojstvom – koje se događa za vrijeme samog seksualnog napada ili naknadno, kao 'ubojstvo zbog časti'. (Ženska soba, Centar za žrtve seksualnog nasilja).

U okviru psihičkih posljedica često se govori o post-traumatskom stresnom poremećaju ili sindromu traume silovanja.

Stravične posljedice

Psihološke posljedice su sljedeće: strahovi, razvijanje fobija, noćne more, depresija anksioznost, problemi s koncentracijom, nizak osjećaj samopouzdanja, kronične psihičke i fizičke smetnje, seksualni problemi, suicidalne misli i post-traumatski stresni poremećaj.

Ann Wolbert Burgess i Linda Lytle Holmstrom su, bazirano na svom istraživanju na ženama koje su preživjele seksualno nasilje, čitav niz simptoma i posljedica nazvale "sindrom traume silovanja"). Ustanovile su da žene proživljavaju značajan stupanj emocionalne i fizičke boli za vrijeme silovanja, neposredno nakon silovanja, ali i duže vremensko razdoblje nakon toga.

Sindrom traume silovanja uključuje tjelesne i psihološke reakcije te promjene ponašanja, kao neposredne posljedice traumatskog iskustva i direktne i intenzivne prijetnje za život.

Manipulator Batarelo stvarno ili pak samo prikladno ne zna ili zaboravlja kakve posljedice na ženu ostavlja seksualno nasilje

Akutnu fazu karakteriziraju sljedeći simptomi: šok, povraćanje, lupanje srca, osjećaj gušenja, pritisak u grudima, poremećaji spavanja. Dio reakcija je usko vezan uz fizičku traumu uzrokovanu napadom, kao što su rane i ogrebotine specifične za povrijeđena mjesta (npr. grlo, vrat, grudi, bedra, ruke, noge, genitalije). Jaka mišićna tenzija može dovesti do izrazitih glavobolja, umora, a može utjecati i na probleme spavanja.

Svako iole suosjećajno ljudsko biće i samo dobro zna te može razumjeti strahotu silovanja

Čak i bez navedenog svako iole suosjećajno ljudsko biće i samo dobro zna te može razumjeti strahotu takvog zločina, a shodno tome zna i kako se žrtva može osjećati i kroz što prolazi.

Ako to nisu okolnosti u kojima bi žena trebala biti opijena srećom i skakati do plafona zbog pozitivnog testa na trudnoću, onda ne znam koje su.

Ali, kakvog li utješnog podatka za našu umiruću i rapidno emigrirajuću naciju – "znanstveno je dokazano da žene koje jesu silovane imaju manji postotak pobačaja, to je znanstveno utemeljeno"!

Stasiti povratnik iz Australije čak i na lošem hrvatskom koji ne uspijeva svladati niti 27 godina nakon povratka bio je posve razumljiv u šokantnoj poruci koju je odaslao u javni prostor i ponovio na Facebooku

Batarelo, odvucite svoju govornicu i razglas pred žene silovane u Domovinskom ratu, pogledajte ih u oči pa im to recite. Recite to ženama iz Srebrenice ili sa sarajevske Grbavice. Onda krenite dalje i stanite pred desetogodišnju silovanu Indijku čiju je sudbinu zauvijek zapečatio Vrhovni sud naredivši joj da rodi dijete začeto u monstruoznom napadu. Ili pred 684 djevojčice od kojih je najmlađoj 10, a najstarijoj 14 godina, koje su u katoličkom Paragvaju tipovi koji razmišljaju poput vas natjerali da rode. Ili djevojci koja je ljetos stradala u divljačkom napadu na talijanskoj plaži po kojoj je šetala s dečkom. Na nesreću, možete birati jer takvih žena i djevojčica ima posvuda.

Zapravo, svim žrtvama seksualnih napada stresite u facu kako nemaju pravo odlučiti hoće li roditi ili ne ako su kojim tragičnim slučajem još i zanijele. Ako imate hrabrosti.

I još nešto. Broj potpisa koji ste prikupili pokazuje da vam se sljedba osipa. Budući da živimo pod svjetlima festivala demokracije, kako ste sami to u petak lijepo rekli, vidjeli smo da ste ovaj put u manjini. A sa spomenutim brojčicama ne možete ni na referendum, koliko ga god možda priželjkivali. A vaš put neće biti lak kao što ste se nadali.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.