U nedjelju je pokrenuta peticija koju potpisuju vjernice i vjernici u Republici Hrvatskoj. Njome poručuju, između ostalog, da udruge poput Vigilare, U ime obitelji i sličnih ne govore u njihovo ime kad se zalažu za promjene zakona kakve bi ugrozile najranjivije skupine društva.

Tekst peticije prenosimo u cijelosti:

"Poštovanom kardinalu, biskupima i svećenicima te općoj javnosti u Hrvatskoj

U posljednje vrijeme u našoj javnosti sve su glasnije osobe u Crkvi i udruge koji u svom programu navodno imaju obranu kršćanskih vrijednosti, a koji ne zastupaju stavove mnogih kršćana premda se tako predstavljaju.

Biskup Košić i njegovi istomišljenici ne govore u moje ime kada siju govor mržnje prema drugima, kada veličaju zločinačku Nezavisnu Državu Hrvatsku i zalažu se za pozdrav 'Za dom spremni'. Ne želim da se u moje ime iskrivljuje kršćanska istina i propagiraju politike mržnje i isključivosti koje su suprotne porukama Evanđelja.

Udruge poput Vigilare, U ime obitelji i sličnih ne govore u moje ime kada se zalažu za promjene zakona kakve bi ugrozile najranjivije skupine društva, posebice žene, a ne za kršćansku, milosrdnu ljubav. Ne želim da se u moje ime uskraćuje budućim naraštajima pravo na kvalitetno obrazovanje, zdravstveni, spolni i vjerski odgoj koji uključuje znanstvene činjenice, učenje o jedinstvu u različitosti i važnosti njegovanja različitosti.

Osobe u Crkvi koje istupaju protiv sekularne države, ne govore u moje ime jer jedino u sekularnoj državi svi građani mogu biti poštovani, a kršćanska vjera slobodna od navezanosti uz društvenu i političku moć, što je protivno Evanđelju. Ne želim da se s propovjedaonica širi politikantstvo, već poruke ljubavi prema bližnjemu, mira i oprosta.

U moje ime ću govoriti sam/a i podržati osobe, organizacije i institucije koje se zalažu za dobrobit svih građana Hrvatske, koje se poput pape Franje zalažu za siromašne, ugnjetavane i marginalizirane te promiču Evanđelje mira, nenasilja i ljubavi.

Vjernice i vjernici u Republici Hrvatskoj"

Želite li i sami potpisati peticiju, to možete napraviti na ovoj poveznici.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.