Premda je očekivana objava izvješća o savjetovanju o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi bila predviđena za 15. prosinca, to se dogodilo ranije. Konkretno, propust koji je učinjen izostavljanjem životnih partnera sad je ispravljen.

Podsjetimo, prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi o kojem je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 15. rujna otvorilo e-Savjetovanje isključivalo je formalne i neformalne životne partnere. Preciznije, bila je dodana odredba kojom se proširuje krug osoba kojima može biti priznato pravo na status njegovatelja, i to tako da se to pravo može priznati i bračnom ili izvanbračnom drugu osobe s invaliditetom, ali ne i životnim partnerima.

Na to je prva bila upozorila Lezbijska grupa Kontra, a slijedile su reakcije Duginih obitelji i Zagreb Pridea.

Izvješće o savjetovanju objavljeno je u utorak, 7. studenog, i iz njega je vidljivo kako je spomenuto ministarstvo prihvatilo prijedloge da se životni partneri/ce uključe u Nacrt prijedloga Zakona, odnosno da im se prizna status njegovatelja/ice, jer Zakon o životnom partnerstvu izravno nalaže da se ostali zakoni i prava koja iz njih proizlaze moraju jednako i nediskriminatorno primjenjivati i na životne partnere/ice.

"Značajan iskorak u izjednačavanju prava formalnih i neformalnih zajednica osoba istog spola"

Da je ministarstvo ostalo na prvotnom prijedlogu, Republika Hrvatska bi vjerojatno bila suočena s tužbama parova koji su sklopili životna partnerstva.

"Navedeni prijedlog uvršten je u Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi. Naime, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku podržava prijedloge koji upućuju na potrebu proširenja kruga korisnika navedenog prava i na formalne i neformalne životne partnere sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola kojim je učinjen značajan iskorak u izjednačavanju prava formalnih i neformalnih zajednica osoba istog spola, s bračnom i izvanbračnom zajednicom heterogenih partnera", stoji u tekstu izvješća.

Znakovito je da izvješće stiže samo dan uoči saborske rasprave o prijedlogu oporbenog Glasa o opozivu ministrice obitelji i demografije Nade Murganić

Udruga Dugine obitelji zadovoljna je ovakvim raspletom događaja.

"Poslali smo komentare na nacrt izmjena Zakona o socijalnoj skrbi kao udruga Dugine obitelji, ali i brojni naši članovi i članice su također poslali svoje komentare. Veseli nas odgovor Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku da su naše primjedbe prihvaćene i da će formalni i neformalni životni partneri i partnerice, uz bračne i izvanbračne drugove, biti uključeni u moguće korisnike i korisnice instituta njegovatelja/njegovateljice", kažu.

Izvješće objavljeno dan uoči rasprave o opozivu ministrice Nade Murganić

Ističu i kako je ovo posebno važno za starije LGBTI osobe u formalnom i neformalnom životnom partnerstvu, koje su često nevidljive i nezastupljene u zagovaračkim aktivnostima. Nadaju se da će ovaj odgovor Ministarstva potaknuti i ostale udruge, pojedinke i pojedince da se aktivnije uključe u proces e-savjetovanja koji, kako izgleda, može dovesti do proširenja prava LGBTIQ osoba u Republici Hrvatskoj.

Zanimljivo je da izvješće stiže samo dan uoči saborske rasprave o prijedlogu oporbenog Glasa o opozivu ministrice obitelji i demografije Nade Murganić.

Navedeni prijedlog uvršten je u Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi. Naime, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku podržava prijedloge koji upućuju na potrebu proširenja kruga korisnika navedenog prava i na formalne i neformalne životne partnere

Razlog je, podsjetimo, nacrt prijedloga novog Obiteljskog zakona koji je koncem rujna izazvao burne reakcije javnosti zbog definicije obitelji koju "čine majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno te ostali srodnici koji s njima žive".

Izostavljeni su bili i životni partneri/ce koji imaju djecu. Nacrt prijedloga isti je dan povučen iz javne rasprave, a novi, koji navodno ne bi trebao sadržavati nikakvu definiciju obitelji, još nije objavljen.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.