Područje zapadnog Balkana, kao i velik dio svijeta, nije iznimka kad su posrijedi nedostatna zakonska zaštita, diskriminacija i manjak podrške za LGBTI osobe. O tome progovara projekt "Outspoken" Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

U njemu sudjeluju pojedinke i pojedinci iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Srbije, i Makedonije. Njihove se seksualne orijentacije i rodni identiteti razlikuju, no zajedničko im je da su svi doživjeli stigmatizaciju i prošli životne borbe da bi mogli biti i živjeti to što jesu.

U "Outspokenu" je sudjelovala i Helena Vuković, domaćoj publici zasigurno najpoznatije lice iz galerije.

"Bilo mi je najteže kad je krenuo prvi udar, medijska haranga, 'Trandža u vojsci', 'Oficir mijenja spol'", rekla je u uvodu.

Ispričala je kako se sve počelo mijenjati u pubertetu, kad su je djevojčice počele gledati kao dječaka, a ona to nije bila. Odlučila je upisati vojnu školu ne bi li tako "ubila ženu u sebi". Godine 2001. se, kaže, morala prisilno autati jer ju je zaustavila prometna policija, a ona je bila u ženskoj odjeći.

Kad su ustanovili da je riječ o vojnom licu, na prevaru su je odvezli u policijsku postaju gdje je po nju došla vojna policija i s lisicama na rukama odvela u kasarnu, odatle u VMA (Vojno medicinsku akademiju) na psihijatriju i tri dana ispitivanja "je li normalna". Nakon toga je otpuštena iz vojske i oduzet joj je čin bojnice.

Helena je tužila Vojsku Srbije i dobila spor, vraćena je u vojsku ali tamo ju je čekala, kako kaže, "tiha diskriminacija", nakon čega se umirovila. Prisjetila se i dana kad je došla u bolnicu na kiruršku promjenu spola:

"Ja sam uletjela u operacijsku salu nasmijana kao da idem na plažu. Bilo me samo strah da mi se nešto ne dogodi prije operacije, pa da mi na dokumentima piše staro ime jer bi onda sve bilo uzalud. Kad sam se probudila iz anestezije, prvo što sam zatražila bili su mobitel i punjač. I onda sam iz osmog puta neki šuntavela selfi napravila i ispod napisala 'Dobar dan svijete'".

Priče ostalih sudionica i sudionika možete pogledati na ovom linku.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.