U Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva kažu da su od Općinskog kaznenog suda dobili Uvjerenje da se protiv Željke Markić ne vodi kazneni postupak za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti. Odgovor je to na pitanje Crol.hr-a kako komentiraju kaznenu prijavu udruge Domino podnesenu DORH-u zbog sumnje u kazneno djelo subvencijske prijevare.

Naime, zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo subvencijske prijevare iz članka 258. stavka 1. Kaznenog zakona u slučaju dodjele trogodišnje institucionalne potpore Udruzi U ime obitelji, Domino je DORH-u 19. siječnja. 2018. poslao Kaznenu prijavu protiv udruge U ime obitelji te Željke Markić.

Udruga U ime obitelji dobila je trogodišnju institucionalnu potporu u iznosu od 139.280,00 kuna godišnje od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, kako je objavljeno na stranicama Zaklade 22. 12. 2017. godine. Među propisanim uvjetima za prijavu na natječaj navodi se uvjet: "protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge ne vodi se kazneni postupak (dokaz se dostavlja prije potpisivanja ugovora)".

Osnovana sumnja

Budući da je 16. siječnja 2018. godine pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, donesena nepravomoćna presuda protiv Željke Markić, koja je proglašena krivom radi počinjenja kaznenog djela na štetu ugleda privatne tužiteljice Mime Simić, nesporno je da se protiv Željke Markić vodio kazneni postupak, a nevođenje kaznenog postupka protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge bio je uvjet za ostvarivanje sredstava, navode iz Domina u priopćenju za medije.

Stoga ističu kako postoji osnovana sumnja da u svojoj prijavi na natječaj udruga U ime obitelji nije dostavila informaciju o vođenju kaznenog postupka protiv Željke Markić, ovlaštene za zastupanje Udruge i time izvršila prijevaru.

Navode kako Zaklada ima visoke kriterije za određivanje prihvatljivosti udruga kojima odobrava potpore, a ovaj je uvjet jedan od onih koji su vrijednosno utkani u rad Zaklade. Ne samo to, nastavljaju, tolerancija i uvažavanje raznolikosti također su temeljne vrijednosti Zaklade, koje su teško povrijeđene davanjem sredstava organizaciji civilnog društva koja se bori protiv tih vrijednosti, pogotovo u okolnostima kad postoji sumnja da je u cijelom postupku zatajeno neko kazneno djelo.

"Očekujemo da će nadležno državno odvjetništvo obaviti sve potrebne istražne radnje da bi se utvrdila ili otklonila odgovornost za kazneno djelo subvencijske prijevare", poručili su završno iz Domina.

Ne sva, nego kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti

Iz Nacionalne zaklada za razvoj civilnog društva Crol.hr-u rekli su da je udruga U ime obitelji 3. siječnja dostavila Uvjerenje od Općinskog kaznenog suda, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

"Sukladno utvrđenom i javno objavljenom postupku Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva od svih udruga kojima je odobren bilo koji oblik financijske podrške Nacionalne zaklade, pa tako i institucionalne podrške, traži prije potpisivanja ugovora o financiranju dostavu dokaza o nekažnjavanju odgovorne osobe udruge odnosno Uvjerenje da se protiv odgovorne osobe ne vodi kazneni postupak za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti. Udruga U ime obitelji dostavila je navedeno Uvjerenje od Općinskog kaznenog suda od 3. siječnja 2018. godine.

Navedeni dokument se čuva uz Ugovor o financiranju zajedno s ostalim propisanim dokumentima.

Institucionalne podrške odobravaju se na rok od tri godine, no ugovori se zaključuju na godinu dana s mogućnošću produženja na 2. i 3. godinu financiranja ukoliko rezultati praćenja i vrednovanja provedbe u prethodnom razdoblju pruže dovoljno dokaza o mogućnosti i opravdanosti nastavka financiranja, a kako je to propisano pravilima Nacionalne zaklade".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Komentari  

0 # Petrica007 2018-01-19 21:06
Ta zaklada tumači svoja pravila naknadno kako hoće: http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/udruga-koja-tuzi-zeljku-markic-tvrdi-kako-su-kriteriji-za-subvencije-jasni-1121299/
Odgovori | Report to administrator
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.