Udruga Zagreb Pride reagirala je na nedavnu vijest o imenovanju Karoline Vidović Krišto na mjesto urednice emisije "Dobar dan, Hrvatska", kazavši kako to ukazuje na ozbiljnu opasnost od neobjektivnog izvještavanja, popularizacije pseudoznanosti i proizvodnje lažnih vijesti te govora mržnje u udarnim terminima javne televizije.

U priopćenju medijima Zagreb Pride podsjeća kako je Karolina Vidović Krišto godinama sustavno gazila dostojanstvo i prava LGBTIQ osoba, kao i dostojanstvo svih građanki i građana Republike.

"U više prilika, javnim putem Vidović Krišto je povezivala homoseksualnost s pedofilijom, što je dovelo do uznemirujuće i ponižavajuće društvene atmosfere za LGBTIQ osobe, jer se plasiranjem takvih lažnih vijesti potiču predrasude. To je posebno bilo vidljivo kroz skandalozan pristup uređivanja emisije 'Slika Hrvatske' iz 2012. godine na temu zdravstvenog odgoja. Urednički pristup se temeljio na popularizaciji lažnih, pseudoznanstvenih projekcija o LGBTIQ osobama, sve upakirano u gnusan i mrzilački sadržaj koji je za cilj imao prodati javnosti ideju da su 80% pedofila homoseksualne osobe te da se učenjem o društvenom prihvaćanju homoseksualnih osoba kroz module zdravstvenog odgoja u javnim školama učenici i učenice zapravo izlažu opasnosti", navode iz Zagreb Pridea i nastavljaju:

Opet se mogu očekivati mrzilački sadržaji o osobama drugačije spolne orijentacije

"U sklopu te emisije prikazan je i filmski uradak jednog autora, pobornika pseudoznanosti i teorije zavjere, zbog čega se HRT na kraju i ispričao te 2013. ukinuo autorsku emisiju Karoline Vidović Krišto "Slika Hrvatske".

Očekuju, kažu, da će stoga uznemirujućeg i mrzilačkog sadržaja usmjerenog prema osobama drugačije spolne orijentacije, rodnog identiteta i rodnog izražavanja biti i u sklopu nove HTV-ove emisije. Zato pozivaju hrvatsku javnost da svaki govor mržnje i uznemiravanje prijavi direktno policiji ili Zagreb Prideu.

U više prilika, javnim putem Vidović Krišto je povezivala homoseksualnost s pedofilijom, što je dovelo do uznemirujuće i ponižavajuće društvene atmosfere za LGBTIQ osobe, jer se plasiranjem takvih lažnih vijesti potiču predrasude

Zagreb Pride poručuje kako će svakako pratiti daljnji razvoj situacije i djelovati kako bi se zaštitila prava i dostojanstvo LGBTIQ osoba, posebno mladih LGBTIQ osoba te duginih obitelji – roditelja i roditeljica u životnom partnerstvu i njihove djeca:

"Od 2013. godine, otkako su se LGBTIQ osobe u Hrvatskoj našle na političkom nišanu pomahnitale klerikalne desnice, udruga Zagreb Pride je policiji i/ili Državnom odvjetništvu podnijela 51 prijavu za govor mržnje. To ćemo nastaviti i u 2018. godini", najavljuju.

Podsjećaju još i kako se svako poticanje na diskriminaciju i govor mržnje zakoni Republike Hrvatske strogo zabranjuju i predviđaju oštre sankcije.

Dužnosti javnog servisa

Kazneni zakon u članku 325. jasno definira govor mržnje kao javno poticanje na nasilje i mržnju za što je predviđena trogodišnja zatvorska kazna, dok se u Zakonu o suzbijanju diskriminacije, u 25. članku zabranjuje i novčano sankcionira stvaranje atmosfere straha i poticanja neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju razlike u spolnoj orijentaciji, rodnom identitetu i rodnom izražavanju.

"Javna televizija trebala bi biti primjer beskompromisnog pozivanja na poštivanje drugih i postavljanja standarda novinarske profesije i etike, a ovim putem Zagreb Pride želi podsjetiti HRT na njegovu dužnost da kao javni servis mora pridonositi poštivanju i promicanju temeljnih ljudskih prava i sloboda, domoljublju, toleranciji, razumijevanju i poštivanju različitosti, demokratskih vrednota i institucija, civilnog društva, te unapređenju kulture javnoga dijaloga (Zakon o HRT-u, Članak 6., stavak 1)", završno poručuju iz Zagreb Pridea.

Od 2013. godine, otkako su se LGBTIQ osobe u Hrvatskoj našle na političkom nišanu pomahnitale klerikalne desnice, udruga Zagreb Pride je policiji i/ili Državnom odvjetništvu podnijela 51 prijavu za govor mržnje

Podsjetimo, Karolina Vidović Krišto se 2013. našla u izboru za Homofoba godine a zbog teksta koji je tu nominaciju pratio ona je tužila Zagreb Pride koji je spor izgubio i morao joj isplatiti novčanu odštetu, ali su iz te udruge poručili kako stoje iza svake svoje napisane riječi, iza svakog slova i zareza.


Emisija zbog koje je Karolina Vidović Krišto bila nominirana za Homofoba godine

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam