O manipulativnim tribinama pro life organizacija usko povezanih s Katoličkom crkvom piše se na dnevnoj bazi, dobro grupirani putuju Hrvatskom i afirmativnim, manipulativnim i financijskim sredstvima dobro pokriveni održavaju tribine koje bi u svakoj bolje uređenoj državi spadale pod putujući cirkus. U Hrvatskoj to i nije slučaj.

I dok se sa saborskih govornica i hodnika čuje se svako malo poziv ZA ili PROTIV ratifikacije, malobrojni pozivaju na širu raspravu, svima je jasno da će ista biti ratificirana jedino je pitanje KAD?

U vakuumu između nejasnih ciljeva vladajućih, a i oporbe, narodu je ponuđena ideološka kost kako bi se zabavio i još više polarizirao, gdje su pro life inicijative pronašle plodno tlo. Tako nedavno održana jedna od putujućih cirkus tribina "Istina o Istanbulskoj" u prostorima i pod pokroviteljstvom Sisačke biskupije i novoizabranog antikomunikatora godine Vlade Košića koji je pred malobrojnom publikom i otvorio tribinu predstavivši Ladislava Ilčića iz udruge Grozd, ispred udruge Vigilare gostujući je bio Ivan Mihanović te dr. Tonka Jozić Novinc, liječnica u sisačkoj bolnici, inače nesuđena kandidatkinja Županijskog odbora HDZ-a.

"Neprihvaćanje vlastitog spola kod biološki zdravih osoba je poremećaj koji treba liječiti psihijatrijski"

Zašto je Istanbulska konvencija prijetnja za hrvatsko društvo pojasnio je okupljenima Ladislav Ilčić navodeći primjere demokratskih zemalja koje su ratificirale konvenciju:

"U mnogim zemljama su na snazi ili će biti izglasani zakoni prema kojima će promjena spola biti moguća na temelju izjave. Zakon u Kaliforniji zabranjuje riječ 'mama' i 'tata', već koristi pojmove 'roditelj 1' i 'roditelj 2'. U Americi postoji tzv. 'gender switch day’ kad učenici moraju doći u školu odjeveni u osobu suprotnog spola. U Švedskoj djeca sudjeluju na ‘gay prideu’ u sklopu predškolske seksualne edukacije. U svijetu mahnito raste broj klinika za promjenu spola. Neke države ozakonile su mogućnost promjene spola već u dječjoj dobi, npr. u Velikoj Britaniji od devete. godine života, a u Norveškoj od sedme godine života! To je sve nametnuto kao posljedica rodne ideologije u društvu… Mi svi trebamo raditi na tome da informacija i istina o ovome dođe do svih. Treba reći ne! Neprihvatljivo je u Istanbulskoj konvenciji da definira ‘rod’ kao društveni konstrukt i varijablu neovisnu o spolu, o biološkoj stvarnosti. Ovo je borba za naš identitet. Za hrvatski narod", kako je prenio lokalni Portal 53.

Ovo je šlag na tortu jednog crnohumornog dana. Gospodin može doći u našu ustanovu bez najave, primljen će biti odmah. Samo neka se pozove na dr. Martinko

U istom revijalnom tonu rječit je bio i izvršni direktor udruge Vigilare Ivan Mihanović, za razliku od dr. Jozić Novinc koja je kao liječnica pojasnila okupljenima što je u biti rodna ideologija. U manipuliranju terminologijom koju, bojim se, okupljeni i nisu baš najbolje razumjeli, vrhunac neprofesionalizma jedne liječnice svakako je bila izjava:

"Postoji niz poremećaja koji se ne odnose na kromosome nego na hormone, kada također muškarac može pokazivati ženske osobine, što nazivamo kromosomopatija. Upravo se takvi poremećaji najviše koriste za promicanje rodnih ideologija… Spol je biološki jasno definiran i ne može se promijeniti. Može se stvoriti samo privid, a biološki poremećaj spolne diferencijacije treba liječiti i pomoći takvoj osobi da razvije spolni identitet kao muško ili žensko. Neprihvaćanje vlastitog spola kod biološki zdravih osoba je poremećaj koji treba liječiti psihijatrijski a ne sakaćenjem zdravog tijela".

"Gospodin može doći u našu ustanovu bez najave"

S obzirom na izrečeno uputio sam dopis predsjednici županijskog povjerenstva Sisačko moslavačke županije tražeći očitovanje o tomu istupa li dr. Jozić Novinc u ime bolnice, Hrvatske liječničke komore ili vlastito, vide li u spornom navodu neetične, neprofesionalne i u krajnjem slučaju utužive elemente s obzirom na to da je službena medicina odbacila psihijatrijsko liječenje LGBTIQ populacije i što su spremni poduzeti po pitanju neetičnosti, neprofesionalnosti pa i nepriznavanja preporuka Svjetske zdravstvene organizacije kao i Američkog psihijatrijskog društva, čije je preporuke i Hrvatska preuzela? Vidi li komora ovdje kršenje etičkog kodeksa .

Od predsjednice Županijskog povjerenstva Hrvatske liječničke komore dr. med. Ivane Šmit stigao je sljedeći odgovor

"Ukoliko je dr. Tonka Jozić Novinc zastupala osobne stavove te se nije u javnom nastupu pozivala na udruge, tj institucije kojima je članica te svoje stavove predstavljala kao službene stavove tih institucija, Vaš upit meni nema nikakvog smisla. Nemam nikakve ovlasti utjecati na osobno mišljenje bilo kojeg kolege o bilo kom pitanju, osobnom stavu, pogotovo ako se to mišljenje ili stav ne odražava na struku na radnom mjestu ili službene stavove institucija koje predstavljam kao osoba. Ukoliko Vam nije poznato, svatko, pa tako i liječnik ima pravo na svoje mišljenje, ima pravo to mišljenje prezentirati javnosti, no ako ste osobno ili na bilo kakav drugi način uvrijeđeni mišljenjem dr. Jozić Novinc, imate pravo iskoristiti sve institucionalno Vam pružene mogućnosti od strane RH da tu uvredu zadovoljite legalnim ili legitimnim putem, a ukoliko niste u mogućnosti dokazati da je dr. Jozić Novinc neovlašteno istupala ispred institucija ili udruga, nego u svoje osobno ime, Vaš upit meni nema nikakvog smisla. Moje osobno mišljenje o bilo kojoj temi također Vam nisam dužna dati. Da li je nešto znanstveno utemeljeno ili nije, također ne mogu ja kao osoba, a niti kao predstavnik institucija iznositi, jer ustanove koje predstavljam nisu zadužene za evaluaciju znanstvenih teza i teorija".

Neprihvaćanje vlastitog spola kod biološki zdravih osoba je poremećaj koji treba liječiti psihijatrijski a ne sakaćenjem zdravog tijela

No kako je mail s upitom za očitovanje kružio adresama svih predstavnica/ka, stigao je odgovor i zamjenice dr. Šmit, također liječnice interne medicine u Psihijatrijskoj bolnici u Popovači dr. Jadranke Martinko, no upućen dr. Šmit kao posrednici u komunikaciji:

"Eeee ovo je šlag na tortu jednog crnohumornog dana. Gospodin može doći u našu ustanovu bez najave, primljen će biti odmah. Samo neka se pozove na dr. Martinko. Što se mene tiče, sve si izvrsno rekla, možda mu čak dala i previše prostora i vremena. Srdačan pozdrav vam svima".

Toliko zasad iz Ministarstva ljubavi i zdravstva. Sljedeće adrese će biti svakako Etičko povjerenstvo i Ministarstvo zdravlja.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.