Vatikan nije odobrio lezbijskoj aktivistkinji i njezinim saveznicama da govore tijekom konferencije katoličkih žena "Voices of Faith" (Glasovi vjere) koja se posljednje četiri godine održava u Rimu. Konferencija je zato izmještena izvan vatikanskih zidina, a ponašanje Svete Stolice nagnalo je jednu od vodećih katoličkih liderica da Crkvu nazove "carstvom mizoginije".

Za razliku od ranijih godina, konferencija "Glasovi vjere" ove se godine morala održati izvan vatikanskih zidina, a organizatori konferencije tvrde da su predstavnici Vatikana tražili izbacivanje nekih žena s popisa govornika, uključujući i katoličku aktivistkinju lezbijku, Ssenfuku Joanitu Warry, koja propituje stav Katoličke crkve spram homoseksualnosti.

Izbacivanje je tražio kardinal Kevin Farrell, čelnik vatikanskog Dikasterija za laike, obitelj i život. Umjesto da ispune njegovu želju i izbace "neželjene" govornice s liste, organizatori su odlučili konferenciju održati izvan Vatikana, u rimskom sjedištu isusovaca.

Ograničena zbog svoje seksualne orijentacije i roda

Takvo ponašanje Vatikana, u vremenu u kojem žene diljem svijeta upozoravaju na nasilje nad ženama i traže istinsku ravnopravnost spolova, nagnalo je neke istaknute katolkinje da se zapitaju poštuje li Katolička crkva uistinu glas žena.

Ugandska katolička aktivistkinja, lezbijka Ssenfuka Joanita Warry bila je jedna od onih koje Vatikan nije želio na konferenciji "Glasovi vjere", a tijekom govora upozorila je na stanje u svojoj zemlji u kojoj je homoseksualnost ilegalna te osudila šutnju vjerskih vođa o diskriminaciji queer Uganđana.

Warry je rekla kako je uvjerena da je njezina dužnost da otvori dijalog o crkvenim učenjima o ženama i queer katolicima.

"Uvjerena sam kako je moja odgovornost, dužnost, moja uloga da mijenjam mentalitet koji me okružuje jer vjerujem da mi je tu misiju dao Bog. U Crkvi želim činiti i više od toga, ali sam ograničena zbog svoje seksualne orijentacije i svog roda. Uvjerena sam kako stvari mogu biti drukčije i da žene mogu u Crkvi igrati mnoge uloge. Ne dajmo nikome da stane na put Duhu svetome", naglasila je Warry.

Ne može ni bivša irska predsjednica

Do ove godine konferencija "Glasovi vjere" održavala se u malenoj palači u vatikanskim vrtovima, a ranijih godina raspravljalo se o problemima imigracije i obrazovanja žena. Tema ovogodišnje konferencije bila je "Zašto su žene važne" i cilj organizatora bio je otvaranje rasprave o tome kako žene mogu biti više uključene u strukture koje unutar Katoličke crkve donose odluke i u kojima dominira (muško) svećenstvo.

Osim Uganđanke Warry, kardinal Farrell tražio je izbacivanje s popisa govornica i Mary McAleese, katoličke feministkinje, akademkinje, bivše irske predsjednice i stručnjakinje za kanonsko pravo.

McAleese je majka gej sina, glasno zagovara prava LGBTQ katolika i smatra da homofobna crkvena hijerarhija koja se bori protiv pobačaja nije budućnost Katoličke crkve.

Na konferenciji "Glasovi vjere" zatražila je od pape Franje da hitno promijeni odnos prema uključivanju žena u Katoličku crkvu, odnosno svećenstvo.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.