Zašto Njemačka tone u dekadenciju i propast, a Hrvatska se treba ugledati na Poljsku i Slovačku? Kako se Zakon o suzbijanju diskriminacije protivi tradicionalnim vrijednostima hrvatskog društva, a isključivo tradicionalna obitelj jamči prosperitet? Kako je povezana poruka filma "Nemoralna ponuda" s dobrobitima ustavne definicije braka?

Odgovore na ta i (nažalost) brojna druga pitanja saznali smo prije nekoliko dana od genijalnog HRAST-ovog saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića u političkom talk-showu Željka Matića "Dogmatica" na televiziji Z1, a na temu Istanbulske konvencije. Doznali smo da i veleum Zekanović voli o sebi govoriti u trećem licu, kao i da pojam "rodna ideologija" upotrebljava u svakoj drugoj rečenici, ali je ona za njega i poput neke neugodne paranormalne pojave, koju jasno (i gotovo svugdje) vidi, ali je ne zna objasniti.

I nije to sve – Zekanović je u više navrata gledateljstvu blagonaklono poručio kako "ne živi čovjek samo o kruhu", što će, vjerujemo, najbolje razumjeti oni koji poput njega imaju plaću nešto veću od 15 tisuća kuna.

Kako ne bismo prepričavali emisiju od gotovo sat vremena, izdvojili smo najbolje Zekanovićeve teze i izjave, čime on zauzima uvjerljivo prvo mjesto (barem ovog tjedna) u kakofoniji laži, obmana i (ne)skrivene transfobije i homofobije u sad već otvorenom ratu raznih strana oko moguće ratifikacije Istanbulske konvencije. Voditelj Matić rastavio je Zekanovića na proste faktore.

O demokršćanskim strankama, CDU/CSU-u i HDZ-u i "rodnoj ideologiji":

"Konvencija ima sadržaj koji je neprihvatljiv za demokršćane, a prihvatljiv za liberalnu struju. tu se HDZ morao odrediti da to neće prihvatiti. "Meni CDU uopće nije uzor. U CDU unutar kluba zastupnika u njemačkom Bundestagu ima i klub homoseksualnih zastupnika i to po meni nije demokršćanska opcija."

"Neke stvari koje dolaze iz Njemačke nisu dobre. Na primjer, meni se ne sviđa što je Njemačka zemlja s najmanjim fertilitetom u Europi, znači gori su od nas! Ili recimo nedavno ste imali na internetu video u kojem jedan zastupnik u govoru pozdravlja 45 rodova, znači njima ta rodna ideologija ulazi na velika vrata."

O prijetećim "rodnim slobodama", Njemačkoj kao (ne)poželjnoj destinaciji i pravim vrijednostima s Istoka:

"Njemačka je poželjna destinacija ako želite raditi i imati dobru plaću iako čak i to nije... ja znam puno njih koji su se vratili i kažu da se puno radi, a malo zaradi, nije kao nekoć".

"Mnoge stvari koje dolaze iz Njemačke, Nizozemske, upravo te rodne slobode odnosno ta rodna ideologija nisu dobre i ja to ne želim svom narodu i svojoj državi. Možemo se ugledati na Slovačku i na Poljsku. Neke zemlje koje su i konzervativnije od nas bolje su za svako društvo. Nije sve ono što dolazi sa Zapada dobro."

"Tradicionalna obitelj, muž, žena, to su one vrijednosti koje jamče prosperitet."

"...u nekim stvarima u Rumunjskoj ili Slovačkoj ili Mađarskoj ima puno toga što će njima jamčiti prosperitet, a Njemačka ide u dekadenciju ili propast."

O važnosti zadovoljnog duha (na Matićevu primjedbu da se i te zemlje ugledaju na Njemačku) i dekadenciji zapadne civilizacije "gdje je bitno koliko imaš u novčaniku":

"Vi govorite isključivo o financijskom aspektu, a ja se tu s vama ne mogu složiti. Ne živi čovjek samo o kruhu. Cijeli niz primjera mogu dati kad je čovjek zadovoljan ako mu je duh zadovoljan. Nažalost to što vi govorite je ta dekadencija zapadne civilizacije gdje je bitno koliko imaš u novčaniku, bitno se provoditi, bitno je ako si mlad da putuješ, bitno je da imaš, a duh nije bitan. Bitno je da si slobodan, a rodna ideologija nas želi zarobiti na najperfidniji mogući način."

O nalaženju "rodne ideologije" u tekstu Istanbulske konvencije:

"Tom dokumentu je bio cilj da se na jedan perfidan i nevidljiv način, 'ispod žita' uvuče rodna ideologija."

O Zakonu o suzbijanju diskriminacije koji duboko remeti odnose u hrvatskom društvu:

"Ja nisam rekao da sam zadovoljan Zakonom o suzbijanju diskriminacije koji je gospodin Sanader mrtvo-hladno donio iako su ga biskupi i stranke pritiskali da to ne čini. To je zakon protiv tradicionalnih vrijednosti hrvatskog društva. Nažalost taj zakon postoji i njime je omogućeno nešto s čim se ja ne slažem i smatram da duboko remeti odnose u hrvatskom društvu i dugoročno nam šteti. I nije to jedini zakon kojim je rodna ideologija ušla na mala vrata. A je li to opravdanje da sad donesemo jedan zakon koji je krovni, koji će sve te stvari multiplicirati. Nije!"

O transrodnim osobama i transdženderskim udrugama koje se rugaju i vesele:

"Jesam ja rekao ikad da mi smeta zaštita transrodnih osoba? Meni smeta rodna ideologija. Reći ću vam samo jedan mali primjer, s tom konvencijom se ona gura i nameće u obrazovne institucije. Ja ne želim da ovaj naš razgovor ide na način da iznosim sve bolesne primjere iz Kanade, Nizozemske i koje sve naopake i dekadentne slučajeve imamo upravo zahvaljujući ovakvim zakonima, a ima ih jako puno. Još ću vam reći ljepše ovo – zašto se sve te transrodne, te transdženderske udruge u Europi rugaju i vesele upravo zbog usvajanja ove Konvencije?"

Što se promijenilo ratifikacijom IK u Sloveniji i BiH i kako je status žena u Hrvatskoj sve bolji:

"U Sloveniji i BiH Istanbulska konvencija koš nije stupila na snagu, treba stupiti sad u ožujku, a koliko znam u BiH je od trenutka potpisivanja nasilje poraslo. Mi u Hrvatskoj imamo jako dobre zakone, a smatram da je status žena u hrvatskom društvu sve bolji i bolji iako nikad nije dovoljno dobar i društvo može napredovati u svakom pogledu.

"Laž je da u Hrvatskoj ima više premlaćenih i ubijenih žena. Statistika kaže da ih ima, Bogu hvala, sve manje i manje ali treba ih biti nula. I to rapidno pada Bogu hvala, ja ću reći danas, Bogu hvala, imamo više žena koje se ohrabruju to prijaviti, ali toga ima sve manje."

O šest vrsta zahoda koje ćemo morati imati ako se IK ratificira, gej brakovima i gej slikovnici koja je "protuzakonito ušla u desetke škola":

"U Saboru je to o zahodima rekao general Glasnović, a ja kažem da to nije tako skora budućnost i da se to neće desiti, ali je činjenica sljedeća – da su na primjer i homoseksualci prije 10 godina govorili da im brak nije bitan pa su se borili rukama i nogama da ga dobiju: Pa su govorili da neće ići u škole pa su sad plasirali gej slikovnice u škole...".

"... u škole danas protuzakonito ulaze te slikovnice. Ne mogu ih imenovati ali u desetke škola uglavnom u Primorsko-goranskoj županiji, evo ga, locirao sam!"

"Reći ću vam još jednu činjenicu čisto da dokažem kako neke stvari koje su u jednom trenutku jako daleko, ipak se značajno približe. A to vam je na primjer, evo, prije par tjedana sam uspio zajedno s ljudima koji zdravo misle spriječiti uvođenje LGBTIQ, kako se oni nazivaju, odjela u hrvatske knjižnice, gdje je krovna udruga hrvatskih knjižničara pokušala svojom odlukom to nametnuti svom narodnim knjižnicama, dakle opet jedan mali korak."

Je li brak zaštićeniji danas nego prije ulaska definicije u Ustav?

"Ja ću vam reći ono s početka: ne živi čovjek samo o kruhu. Nekome su te stvari jako bitne. Meni je bitniji moj svjetonazor, moja vjera, ono u što vjerujem, nego bilo što drugo. Bio je onaj film 'Nemoralna ponuda' koji je zapravo smiješan ali završava tragično. On je pokazao da čovjek ne živi samo o kruhu".

Emisiju u cijelosti pogledajte ovdje:

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam