Tvrdnje koje šire desne konzervativne skupine da će provedba obaveza iz tzv. Istanbulske konvencije koštati Hrvatsku "milijardu kuna" pokazale su se, naravno, posve neistinitima. U naredne dvije godine potrošit će se u tu svrhu dodatnih 141 milijun kuna, doznaje Crol.hr iz odgovora koji smo dobili od Vlade Andreja Plenkovića.

U odgovoru na naš upit, koji je za Banske dvore pripremilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, ističe se da će se sredstva za provedbu Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koristiti i sredstva koja su osigurana kroz redovnu djelatnost nadležnih tijela.

Ne, nije "milijarda kuna"

"Za provedbu Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koristit će se financijska sredstva državnog proračuna Republike Hrvatske osigurana na pozicijama središnjih tijela državne uprave nadležnih za poslove zaštite djece i obitelji, pravosuđa, unutarnjih poslova, obrazovanja i zdravstva te državnih tijela nadležnih za obavljanje poslova u vezi s ostvarivanjem ravnopravnosti spolova i zaštite ljudskih prava, sukladno njihovom postojećem djelokrugu rada i nadležnostima.

Sredstva se osiguravaju kroz redovnu djelatnost nadležnih tijela državne uprave, kroz provedbu mjera Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji te za provedbu Konvencije.

Osim sredstava osiguranih za redovnu djelatnost nadležnih tijela državne uprave, za 2018. i 2019. godinu predviđeno je ukupno 141.648.591,00 kn", poručuju iz ministarstva Nade Murganić.

Čak je i zagovarateljica potvrđivanja Istanbulske konvencije, HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica koristila pogrešne podatke o sredstvima koja će Hrvatska morati izdvojiti za provedbu obaveza iz IK, baratajući s milijardu proračunskih kuna. Na to ju je navelo obrazloženje razloga bivše Milanovićeve vlade da ne želi ratificirati Konvenciju jer je preskupa

U posljednjoj emisji "Bujica" Željka Markić je ponovno izjavila da će nas Istanbulska konvencija koštati milijardu kuna, a pri tome je tvrdila da će toliko koštati financiranje udruga. Njoj uporno smeta financiranje udruga koje se bave zaštitom žena i djece od nasilja u obitelji.

I Šuica navodila pogrešne podatke

Podsjećamo da je ministrica Murganić prošle godine, obrazlažući mjere iz Nacionalne strategije borbe protiv nasilja u obitelji, navela da ukupna sredstva za provedbu 33 mjere iz Strategije kroz prošlu 2017. te ovu 2018. i narednu 2019, iznose 300 milijuna kuna. Za provedbu mjera i aktivnosti u državnom proračunu za 2017. godinu osigurana su sredstva u iznosu od 161,8 milijun kuna, za 2018. godinu 69,5 milijuna kuna, te za 2019. godinu 69,1 milijuna kuna.

Donošenjem strategije, istaknula je tada Murganić, osigurava se nastavak provedbe politike zaštite žrtava nasilja u obitelji sa ciljem osiguravanja većeg stupanja njihove zaštite i podizanja kvalitete njihova života.

U posljednjoj emisji "Bujica" Željka Markić je ponovno izjavila da će nas Istanbulska konvencija koštati milijardu kuna, a pri tome je tvrdila da će toliko koštati financiranje udruga

Čak je i zagovarateljica potvrđivanja Istanbulske konvencije, HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica koristila pogrešne podatke o sredstvima koja će Hrvatska morati izdvojiti za provedbu obaveza iz IK, baratajući s milijardu proračunskih kuna. Na to ju je navelo obrazloženje razloga bivše Milanovićeve vlade da ne želi ratificirati Konvenciju jer je preskupa.

U emisiji Otvoreno, početkom ožujka ove godine Šuica je izjavila: "Puno je veći problem, kada se ratificira, implementacija Istanbulske konvencije i to je jedan od razloga zašto je prijašnja Vlada nije ratificirala jer radi se više od miljardu kuna koje će trebati ostaviti u proračun za sljedeću godinu ukoliko se ratificira zbog izgradnja skloništa, sigurnih kuća i mnogih drugih razloga. Dakle SDP-ova vlada je tumačila da to nije ratificirala upravo zbog tog razloga, zbog novca, jedan od razloga je bio taj."

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.