Ministar obrazovanja Republike Irske Richard Bruton ovog je tjedna najavio osuvremenjivanje kurikuluma predmeta "Relationships and sexuality education" u koji će biti uključene i LGBT teme.

RSE u principu odgovara spolnom odgoju u hrvatskom kontekstu. No, za razliku od Hrvata, koji još uvijek percipiraju djecu romantičarski, kao nevina bića koja do 28. godine trčkaraju livadama, u Irskoj djeca od 1990-ih uče o seksualnosti i međusobnim odnosima. Ipak, jedan je odbor irskog parlamenta nedavno upozorio vladu da je program ovog predmeta zastario i da ga je potrebno osuvremeniti. Ministar Bruton pisao je, stoga, Nacionalnom vijeću za kurikulum i ocjenjivanje s molbom da skicira nove smjernice.

Svaki učenik ima pravo na pristup informacijama o seksualnom zdravlju, vezama i seksualnosti

Ministarstvo je istaknulo LGBTQ+ pitanja kao jednu od tema koju prilikom modernizacije kurikuluma treba osobito uzeti u obzir. Druge važne teme jesu pristanak na spolni odnos, društvene mreže, internet i suvremene kontracepcijske metode. Ministar je zatražio i da se povede računa o dosadašnjoj provedbi programa i potporama i prilikama za napredovanje nastavnika s obzirom na to da je "esencijalno da sadržaj predaju nastavnici koji imaju punu podršku i kojima je ugodno predavati i razgovarati s učenicima o seksualnosti i vezama".

Bruton tvrdi: "Kurikulum RSE-a ispunjava važnu zadaću. Svaki učenik ima pravo na pristup informacijama o seksualnom zdravlju, vezama i seksualnosti, a one u svakoj školi moraju biti predstavljene činjenično. Ova revizija pomoći će u donošenju ispravnih odluka o sadržaju kurikuluma i načinu predavanja. Želim osigurati da kurikulum RSE-a zadovoljava potrebe mladih danas koji su suočeni s nizom problema različitih od onih s kojima su se suočavali mladi 1990-ih."

Sličnu je reviziju pokrenula i bivša ministrica obrazovanja Ujedinjenog Kraljevstva Justine Greening koja je napustila vladu nakon što ju je premijerka Theresa May htjela premjestiti u drugi resor. Njezin nasljednik Damian Hinds pod pritiskom vjerskih grupa odustao je od uvođenja obaveznog spolnog odgoja u koji su uključena LGBT pitanja u škole

Kurikulum će se uskladiti i s mišljenjem roditelja s obzirom na to da je bolja komunikacija između škola i roditelja jedan od ključnih ciljeva Akcijskog plana za obrazovanje kojim si Irska želi priskrbiti titulu zemlje s najboljim obrazovanjem i stručnim osposobljavanjem u Europi. U obzir će biti uzeta i mišljenja svih obrazovnih partnera, rezultati nedavnih istraživanja, društvene i kulturne promjene i postojeće politike i obrazovni materijali, javlja portal Pink News.

Moninne Griffith, izvršna direktorica organizacije mladih BeLonG To, izrazila je oduševljenje revizijom kurikuluma u skladu s potrebama mladih u Irskoj danas, istaknuvši da su informacije o istospolnim vezama, sigurnom seksu i LGBT pitanjima predugo bile dostupne samo u manjem dijelu irskih škola. "Naša LGBTI+ populacija već mnogo godina traži poboljšanje seksualnog obrazovanja.

Nova generacija LGBTI+ mladih dobit će relevantne i realistične informacije o vezama i seksualnosti

Frustrirana je nedostatkom dostupnih informacija i jedva čeka značajna poboljšanja. "Nadamo se da će ova revizija učiniti provedbu RSE-a obaveznom u svim školama i da će škole dobiti poticaj i potporu koja im je potrebna za razgovor o seksualnosti i vezama", istaknula je Griffith.

BeLonG To već desetljeće tijekom Stand Up LGBTI+ Awerness Weeka unosi razgovor i informacije o seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu i jednakosti u irske učionice. U 2017. godini 43% ustanova drugog stupnja obrazovanja sudjelovalo je u događaju. Stoga se vesele novoj generaciji LGBTI+ mladih koji će dobiti relevantne, realistične informacije o vezama i seksualnosti kako bi bili što bolje opremljeni za stvarni svijet.

Sličnu je reviziju pokrenula i bivša ministrica obrazovanja Ujedinjenog Kraljevstva Justine Greening koja je napustila vladu nakon što ju je premijerka Theresa May htjela premjestiti u drugi resor. Njezin nasljednik Damian Hinds pod pritiskom vjerskih grupa odustao je od uvođenja obaveznog spolnog odgoja u koji su uključena LGBT pitanja u škole.

Ministarstvo je istaknulo LGBTQ+ pitanja kao jednu od tema koju prilikom modernizacije kurikuluma treba osobito uzeti u obzir. Druge važne teme jesu pristanak na spolni odnos, društvene mreže, internet i suvremene kontracepcijske metode

Irska ima izuzetno progresivne poglede na LGBT prava. Uvedena je bračna jednakost i dopušteno je samoodređenje roda. Leo Varadkar jedan je od malobrojnih gej premijera i pod njegovim je vodstvom Irska na čelu država koje se bore za LGBT prava. Nedavno je Varadkar izjavio kako bi se i LGBT obitelji trebale slaviti kad papa Franjo posjeti Irsku. Papa bi Irsku trebao posjetiti u kolovozu ove godine u sklopu Svjetskog susreta obitelji, sastanku katoličkih aktivista i propovjednika i jednom od ključnih događaja u kalendaru Crkve.

Rasprava se zaoštrila zbog razlika između progresivnih irskih stavova o LGBT pitanjima i službenih stajališta Crkve o istospolnim brakovima. Varadkar je rekao: "Vlada je mišljenja da postoje mnoge vrste obitelji i da bi se sve njezine oblike trebalo slaviti, od tradicionalne nuklearne obitelj gdje je muškarac oženjen za ženu s kojom ima djecu, preko obitelji s jednim roditeljem i obitelji u kojima djecu odgajaju bake i djedovi do obitelji istospolnih parova. Organizatorima ćemo na sastancima dati do znanja da je stav Vlade da bi, u skladu s našom predanosti promicanju osobne slobode i jednakosti pred zakonom, obitelji u svim svojim oblicima trebale biti slavljene."

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.