Uoči posjeta pape Franje Irskoj u kolovozu povodom Svjetskog susreta obitelji, premijer Leo Varadkar je u govoru u parlamentu ranije ovog tjedna izrazio nadu da će u taj događaj biti uključene i LGBT obitelji.

"Vlada je stava da postoji mnogo različitih vrsta obitelji koje sve treba slaviti. To uključuje one tradicionalne, muškarca i žene s djecom, ali i jednoroditeljske, one u kojima djecu podužu bake i djedovi te istospolne", rekao je Varadkar i dodao:

"U našim susretima s organizatorima dat ćemo do znanja da smatramo, u skladu s našom predanošću osobnim slobodama i jednakosti pred zakonom, kako treba slaviti obitelji u svim njihovim oblicima:"

Irski premijer Leo Varadkar, inače jedan od nekolicine otvoreno gej svjetskih lidera, naglasio je i kako vjeruju u slobodu vjeroispovijesti, ali i razdvojenost crkve i države kazavši kako će "izraziti svoj stav, ali ga neće nametati", javlja portal Pink News,

Inače, spomenuti je događaj već izazvao prijepore. Naime, početkom godine je u župe diljem Irske razaslana brošura s najavom međunarodnog katoličkog susreta obitelji, a na jednoj se stranici nalazila fotografija dviju žena u zagrljaju uz tekst:

brosura_dvijezene

"Dok Crkva zagovara ideal braka kao trajne veze između žene i muškarca, postoje i druge zajednice. Papa Franjo nas potiče da takve parove nikad ne isključujemo, već da ih dočekamo s ljubavlju, brigom i podrškom".

To je izazvalo bijesne reakcije i kritike anti LGBT lobija, nakon čega je fotografija uklonjena i zamijenjena drugom, s motivom majke, oca i djece.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.