Utrka za predsjedničke izbore u Brazilu sve se više zahuktava – dvanaest političara zasad je objavilo da će se kandidirati u zemlji duboko opterećenoj korupcijskim skandalima i ekonomskim nejednakostima. No, jedan kandidat osobito je problematičan.

Nedavno su se na predizbornom skupu okupile stotine Brazilaca koje podržavaju radikalno desnog kandidata Jaira Bolsonara koji otvoreno zagovara diktaturu i poznat je po mizoginiji. Stanovnici četvrte najveće demokracije na svijetu latinoameričkog Trumpa (kako mu tepa The Guardian) nazivaju "nadom Brazila", "svjetlom na kraju tunela" i "novim horizontom".

Bolsonaro je nekadašnji pripadnik paravojnih snaga, štovatelj čileanskog diktatora Augusta Pinocheta koji od početka bavljenja politikom prije 30-ak godina zagovara povratak militantne vladavine kakvu je Brazil imao do 1985. Poznat je i po tomu što je prije nekoliko godina u kongresu, kad ga je kolegica nazvala silovateljem, rekao da nju ne bi silovao jer "toga nije vrijedna".

Taktike poput Trumpovih

Brazilski glavni državni odvjetnik osudio ga je zbog poticanja na govor mržnje, zbog mrziteljskih izjava o ženama, crnoj rasi, LGBT populaciji, strancima i domorodačkom stanovništvu. Na skupu se pojavio odjeven u majicu s natpisima koji zagovaraju nošenje oružja kao modus borbe protiv terorizma i pozivaju na obranu slobode koju ti isti useljenici ugrožavaju. I sad, nakon što je njegov glavni oponent, bivši brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva zatvoren zbog korupcije, ovaj je čovjek realni kandidat za predsjednika Brazila.

Analitičari tvrde da je biračima u Bolsonaru ta militantnost upravo privlačna jer predstavlja "red i zakon" u državi u kojoj se godišnje dogodi 60 000 ubojstava i u kojoj su svi nedavni predsjednici duboko korumpirani – od da Silve, preko njegove nasljednice Dilme Rousset do sadašnjeg predsjednika Michela Temera. Bolsonaro se koristi istim propagandnim taktikama koje su na vlast dovele i Donalda Trumpa – zagovara oružje, asistemski je političar koji obećava da će vratiti snagu korumpiranoj brazilskoj vlasti, optužuje medije da šire lažne vijesti i obrušava se na Kinu tvrdeći da Kinezi kupuju Brazil.

Obećao je sljedbenicima da će smanjiti broj zaposlenika u ministarstvu za okoliš i potjerati iz države strane organizacije poput Svjetskog fonda za zaštitu prirode jer su stranci koji nemaju razloga njuškati po Brazilu.

Kakav otac, takav sin

Eduardo Bolsonaro, njegov sin optužen za prijetnje novinarki, negira da mu je otac radikalni desničar i poručuje da je dio "globalnog pokreta" na čelu s Marine LePen, Geertom Wildersom i Donaldom Trumpom te da ga se vlast boji jer zna koliko će toga promijeniti.

I dok su neki željni predsjednika koji će, navodno, željeznom rukom uvesti red u zemlju, mnogi su ipak šokirani idejom da bi osoba koja podržava smrtnu kaznu, mučenje i sama se identificira kao homofob mogla voditi njihovu zemlju.

Guilherme Boulos, koji se planira kandidirati za predsjednika iz redova Stranke socijalizam i sloboda (PSOL), kaže da je zaustavljanje Bolsonara najhitnija zadaća ljevice. "Bolsonaro se predstavlja kao netko tko će se boriti protiv kriminala, ali on je sam kriminalac. On nije Trump. On je karikatura Trumpa", kaže potencijalni kandidat.

Prema dosadašnjim anketama, podrška Bolsonaru iznosi otprilike 18%. No, protiv loših rezultata na anketama Bolsonaro i njegov tim bore se istim sredstvima kao i Trump – optužujući za izborne prijevare. Eduardo Bolsonaro kaže da je uvjeren da će njegov otac pobijediti u prvom krugu ako se ne pokaže da su izbori bili namješteni.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.